Förenade Arabemiraten

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 1,98
  • 13.4 (miljarder kronor) svensk vapenexport till FAE sedan kriget i Jemen inleddes 2015.
  • Svensk krigsmaterielexport i miljoner kronor

Förenade Arabemiraten (FAE) har länge varit en av de största köparna av svensk krigsmateriel och var den allra största köparen under både 2020 och 2021. Under 2019-2023 har företag i Sverige exporterat krigsmateriel till FAE för 13 miljarder kronor.

FAE har varit en del av den saudiledda koalition som har krigat och upprätthållit en blockad i Jemen. År 202o drog sig landet sig militärt tillbaka från Jemen men har fortfarande ett stort inflytande i landet. Det rapporteras även om att FAE fortsatt att utföra enstaka drönarattacker i Jemen. Blockaden och de omfattande bobmbningar som har skett har har lett till vad FN kallat världens värsta humanitära kris.

Vapenexporten till FAE har genom åren bland annat inkluderat vapensystem som Global eye, SEA Giraffe, Erieye och Robot 70, alla tillverkade av Saab. 

FAE är en diktatur. Federationen har inget folkvalt parlament, utan all lagstiftande makt utgår från det högst styrande rådet som består av de sju emiratens regenter. Shariadomstolar finns i landet och spöstraff förekommer som straff för äktenskapsbrott, prostitution samt alkohol- och narkotikamissbruk. HBTQI-personers rättigheter är mycket begränsade i landet och straffskalan för bland annat homosexualtiet innehåller dödstraff, fängelse, spöstraff, böter eller deportering. 

Under 1980-talet smugglade vapenföretaget Bofors in vapensystemet Robot 70 in i landet, en del av det som kom att kallas Boforsaffären. Nu är det däremot fullt lagligt att exportera krigsmateriel till FAE. 

Referenser:
Freedom House om Förenade Arabemiraten.
Global Conflict Tracker om kriget i Jemen.
Sida om den humanitära situationen i Jemen.
Uppsala conflict data program om Yemenkriget och Saudiledda koalationen
Dokumentär om Bofors-affären i P3 Dokumentär, Sveriges Radio.
Regeringskansliets rapport (2019) om mänskliga rättigheter och demokrati i Förenade Arabemiraten.
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.
Åkerström, L. (2023). Den svenska vapenexporten. Leopard förlag.

Sidan uppdaterades senast maj 2024.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr