Colombia

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 2,69

I november 2024 beslutas att Colombia ska  köpa stridsflygplanet Jas Gripen från det svenska vapenföretaget Saab. Mellan 2010 och 2020 lobbade Saab för försäljning av Gripenplan till Colombia och i april 2023 rapporterades att Saab hoppades att ett avtal med brasilianska flygplanstillverkaren Embraer skulle kunna användas som en språngbräda till fler marknader i Sydamerika och att Saab såg Colombia som en potentiell kund. Svenska staten har även varit aktiva parter i marknadsföringen av försäljning av stridsflygplan till Colombia. 

2016 sluter den colombianska regeringen och gerillagruppen Farc-EP ett fredsavtal för att stoppa landets inbördeskrig som pågått sedan 1964. Konflikten grundar sig i djupt rotade splittringar inom landet, såsom hur makten är fördelad. Ett år efter att fredsavtalet undertecknas, signeras ett avtal om försvarssamarbete mellan Sverige och Colombia. Detta ses som en viktig milstolpe för Saab och dess etablering i Colombia. I efterdyningarna av en 60 år lång konflikt väljer man alltså att investera i ett avtal som förbereder för upprustning. Dåvarande näringsminister Mikael Damberg förklarar detta med att ”Försvarsmakten är ju en av de viktiga beståndsdelarna i den här fredsövergången.” Att teckna ett militärt avtal med syfte att främja svenska vapenföretag med bekostnad på ett sargad post-konfliktsamhälle är ett sätt att underminera de fredsbyggande processer som är avgörande för att skapa hållbar fred.

En framtida Jas Gripenaffär blir första gången svensk krigsmateriel exporteras till landet sedan 1970-talet. Svenska vapen har dock, trots att direkt försäljning inte tillåtits, ändå hamnat i Colombia. 2008 uppdagades att Saabs pansarvärnsvapen AT4 som exporterats till Venezuela hamnat i händerna på den colombianska gerillarörelsen Farc. Svenska följdleveranser av krigsmateriel till Venezuela stoppades efter detta. 

Colombia har en lång historia av våld, väpnade konflikter och brott mot mänskliga rättigheter.Trots fredsavtalet som slöts 2016 är den interna konflikten långt ifrån över. Väpnade grupper har vuxit sig starkare och våldsamheterna har ökat i flera delar av landet. Under 2024 lever 8,4 miljoner colombianer i konfliktdrabbade områden, en ökning med 70% sedan 2021, och särskilt utsatta är landsbyggsområden. Situationen beskrivs av lokalbefolkningen som att fred mer och mer känns som en avlägsenhet. Enligt siffror från 2024 är Colombia landet med 4:e högst antal internflyktingar, alltså personer som befinner sig på flykt inom sitt land på grund av konflikt. Colombia är ett av de farligaste länderna i världen för människorättsförsvarare, journalister och samhällsaktivister. Dessa grupper utsätts ofta för hot, mord och andra former av attacker. 

Längre tillbaka i tiden exporterade företag i Sverige krigsmateriel till Colombia 1930-1950, däribland två slagskepp, och en leverans av granatgeväret Carl Gustaf skedde år 1970.

Referenser:

Nyhet i Ekot om att Colombia köper Jas Gripen.
Freedom House om Colombia.
Latinamerikagrupperna om försvarssamarbete mellan Sverige och Colombia.
Nyhet i P4 Östergötland om att Colombia väljer bort Jas Gripen.
Artikel i Reliefweb om våld och konflikter i Colombia.
Artikel i Reuters om våld mot människorättsförsvarare i Colombia.
Nyhet i Reuters om att Saab ser Colombia och Peru som potentiella kunder.
Westander, H. (1991). Slutrapport: Colombia. Svenska freds- och skiljedomsföreningen.
Åkerström, L. (2023). Den svenska vapenexporten. Leopard förlag.
Artikel i Svenska Dagbladet om Saabs kampanj

Sidan uppdaterades senast november 2024.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr