Myanmar

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 2,74

Det är, sedan EU införde ett vapenembargo mot Myanmar 1996, inte tillåtet att exportera vapen eller annan sorts krigsmateriel från Sverige till Myanmar. Trots vapenembargot har dock svenska vapen använts i Myanmar. 2023 uppdagades att tändrör till Carl Gustaf-ammunition exporterats från Indien till Myanmar. Svenska vapenkomponenter har med andra ord sålts till Myanmar trots att landet är i fullskaligt inbördeskrig med en militärjunta som står anklagad för krigsbrott och brott mot mänskligheten. 

Även 2012 avslöjades att Indien vidareexporterat svenska granatgevär till Myanmar som använts av Myanmars militär.  

Innan vapenembargot infördes exporterade företag i Sverige krigsmateriel till Myanmar, bland annat granatgeväret Carl Gustaf som exporterades till landet år 1983, strax innan inbördeskrig bröt ut. Carl Gustaf används sedan 2021 av Myanmars militärjunta vid angrepp mot motståndsgrupper och civilbefolkningen.

Referenser:
Artikel i Svenska Dagbladet om att svenska vapen används i Myanmar.
Artikel i Svenska Dagbladet om granatgeväret som användes i Myanmar.
Nyhet i Sveriges Radio om att svenska vapen används i Myanmar.
Debattartikel i Sydsvenskan om vapenexport till Myanmar.
Sanktioner mot Myanmar, Regeringskansliet.
Åkerström, L. (2023). Den svenska vapenexporten. Leopard förlag.

Sidan uppdaterades senast maj 2024.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr