DET HÄR HAR VI GJORT

UNDRAR DU VAR FREDSRÖRELSEN HÅLLER HUS?

Svenska Freds har länge varit en mycket aktiv röst i arbetet för nedrustning och för att ge alternativ till att lösa krig med fredliga medel. Sedan Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina har frågan kring nedrustning och fredsbyggande varit ett ständigt aktuellt ämne i svensk media. Svenska Freds har varit en aktiv debattör och röst för att lyfta den svenska traditionen av nedrustning och fredsbyggande. Här samlar vi ett litet urval av det arbete vi utfört de senaste 18 månaderna för att bilda opinion mot Rysslands anfallskrig, och mot Nato och kärnvapen.

SÅ HÄR JOBBAR VI

Svenska Freds jobbar dagligen för att nå ut med våra budskap, både till allmänheten, våra medlemmar och till media, parallellt med att vi påverkar opinionen, politiker och samhället. Vi kommunicerar på olika sätt, både genom att uppvakta media och försöka göra vår röst hörd där men också genom att kommunicera i sociala medier via Instagram och Facebook. Vi kommunicerar med våra medlemmar genom vår tidning PAX, nyhetsbrev på e-post samt via vår info-mail.

Vi har arrangerat flera demonstrationer bara senaste åren, sedan kriget i Ukraina startade och vi har sällan synts så mycket i media som den senaste tiden. Vi har också skapat en kampanj för att så många svenskar som möjligt skulle svara på regeringens remissvar angående medlemskap i Nato, där över 2800 personer var med och svarade. Vi har anordnat en vykortskampanj där vi uppmanade våra medlemmar att skicka vykort till Rysslands ambassad.

Självklart hade vi velat att vår röst hörts ännu mer och att fredsperspektivet fått vara högre prioriterat i till exempel debattprogram om Nato på TV eller få fler artiklar publicerade. Vårt arbete är outtröttligt men det är inte alltid som media har valt att ta med Svenska Freds röst i debatten, något som även vi upplever som frustrerande.

Här hittar du en rad med länkar när vi har synts och hörts senaste tiden. Vi har förståelse för att alla våra medlemmar inte har sett just dessa klipp, då det är mycket som försvinner i bruset idag av all information som vi får.

DEBATTARTIKLAR OCH MEDIA

Här kan du läsa de gånger vi har nämnts och synts i media angående senaste debatten om Natomedlemskap för Sverige.

Här nedan kan du se ett urval av de gånger vi varit med i TV, men också några andra länkar som visar på aktiviteter vi genomfört senaste tiden: 

Svenska Freds kommenterar fredspriset i media innan och under tillkännagivandet; 

  • Kerstin Bergeå, ordförande i SVT:s sändning
  • Karin Wall Härdfeldt, generalsekreterare i Sveriges Radios sändning. 
  • Gabriella Irsten, sakkunnig i hållbar fred och säkerhet i TV4 Nyhetsmorgon
  • Linda Åkerström, policychef i Aftonbladet TV

AKTIVITETER & DEMONSTRATIONER

TA STÄLLNING FÖR FREDEN!