Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / SVERIGE MÅSTE DEKLARERA ATT VI INTE VILL HA KÄRNVAPEN PÅ SVENSKT TERRITORIUM

SVERIGE MÅSTE DEKLARERA ATT VI INTE VILL HA KÄRNVAPEN PÅ SVENSKT TERRITORIUM

2024-07-16

Svenska Freds skriver på Aftonbladet Debatt den 7:e juli om hur Natoprocessen tydligt försvagat svensk nedrustningspolitik trots löften om fortsatt fokus på nedrustning och ett kärnvapenfritt Sverige. Kärnvapen framställs av svenska makthavare allt mer som en del av en legitim säkerhetspolitisk strategi.

Både politiken och retoriken om kärnvapen har drastiskt förändrats. Det blir tydligt när vi jämför uttalanden både längre tillbaka i tiden och kort före att Sverige ansökte och gick med i Nato med uttalanden efter Natomedlemskapet.

De fina orden om att Sverige som Natomedlem skulle förbli en stark röst för kärnvapennedrustning framstår idag allt mer som ett sätt att avfärda invändningar mot ett svenskt Natomedlemskap. Om regeringen ska hålla sitt löfte och vara en kraft för kärnvapennedrustning krävs nu tydliga ställningstaganden och satsningar.

När Natotoppmötet i Washington drar igång idag är det första gången Sverige deltar som medlem. Vi uppmanar regeringen att under mötet tydligt deklarera att Sverige inte vill ha kärnvapen på svenskt territorium.

Läs hela vår debattartikel här.