Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX #2 24: KERSTIN HAR ORDET – FREDEN MÅSTE KOMMA FÖRST

PAX #2 24: KERSTIN HAR ORDET – FREDEN MÅSTE KOMMA FÖRST

2024-07-02

Just nu kommer inte freden först. Det gör det militära. Storsatsningar, helomvändningar och till och med massförstörelsevapen verkar vara något som bara ska accepteras av oss alla utan kritisk debatt eller ifrågasättande av någon. 

Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå har ordet i Fredstidningen PAX # 2 2024. 

– Det som förenar oss som samlats här är att vi alla förstått rådet från författaren, poeten, filmregissören, skådespelaren och komikern Tage Danielsson från dikten ”Råd till ett nyfött barn”. Att du “så snart som du kan gå bör du stultande gå med i det världsparti för fred som går före allting annat. Alla -ismer där vi stannat är sekunda, inte störst. Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den.”

Med dessa ord öppnade jag Svenska Freds 141-års kongress den 18 maj 2024 i Örebro.

Senare under dagen framkom det att just den dikten var en gåva från Tage Danielsson till oss i Svenska Freds 1982! Tomas Magnusson från Göteborg som också var på plats berättade hur det gått till. Han som dåvarande ordförande ville trycka upp vykort med  orden ”Förstörelsens fästen är kraftigt bemannade. Det är dags för de snälla att bli fly förbannade!” Ord som Danielsson skrivit i operetten Animalen om 1970 och 80-talets kapprustning och terrorbalans. Tomas kontaktade Tage Danielsson och frågade om lov. Tage svarade att han ville ha två dagar på sig att istället skriva något nytt som passade bättre. 

Det känns skönt att ha Tage Danielssons ord i ryggen när militarisering och polarisering ökar. De är inte bara passande än i dag utan högaktuella. Jag tänker på hans beskrivning av att om freden inte kommer först, om vi inte alltid och envist sätter människors rätt och möjlighet att leva i fred i första rummet och som högsta prioritet, så riskerar vi total förödelse och att inget kommer efter det. Därför blir det så absurt att höra statsminister Ulf Kristerssons uttalanden som öppnar upp för kärnvapen i Sverige. Ett massförstörelsevapen som om de någonsin används igen innebär massmord på civila. Inget kommer efter det. 

Just nu kommer inte freden först. Det gör det militära. Storsatsningar, helomvändningar och till och med massförstörelsevapen verkar vara något som bara ska accepteras av oss alla utan kritisk debatt eller ifrågasättande av någon. 

Men vi vägrar. Vi fortsätter att granska, debattera, opinionsbilda och engagera i frågor om fred och säkerhet. Vi motsätter oss det militära samarbetsavtalet med USA (DCA) som inte innehåller några skrivningar mot kärnvapen i Sverige, som ger möjlighet till ständig närvaro av amerikansk försvarsmakt i Sverige och som vår regering utan konsekvensanalys eller folklig förankring signerade i slutet av förra året. 

Svenska Freds som expertorganisation och som folkrörelse har sannerligen stått stadigt när militarismens vindar blåst hårt. Tusentals människor delar föreningens värderingar om fred, frihet och mänskliga rättigheter och vi blir fler varje dag! Vi är nu över 16 000 medlemmar, och tusentals av er har tillkommit bara 2024!

Svenska Freds kongress inleddes med orden om att freden måste komma först och  avslutades med budskapet att VI ÄR en kraft att räkna med. För även om andra krafter driver på för minskad finansiering av fredsorganisationer och för att förlöjliga, förminska och tysta röster för fred så är det trots allt bara bevis på att vad vi säger och gör spelar roll. Att vi har makt! 

Makt som inte uppskattas av alla. Makt att kasta grus i militarismens maskineri, makt att granska, makt att trycka på för konstruktiva och fredliga sätt att hantera konflikter och för att ta små steg närmare vår vision som kärnfullt formulerats för över hundra år sedan; Alla folks frihet, Hela världens fred och Avrustning överallt!   

Skribent: Kerstin Bergeå