Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX #2 24: FREDSPODDEN #41 – VARFÖR PRATAR VI INTE MER OM VÅLDET I KONGO?

PAX #2 24: FREDSPODDEN #41 – VARFÖR PRATAR VI INTE MER OM VÅLDET I KONGO?

2024-07-02

Demokratiska Republiken Kongo har i decennier präglats av krig och miljontals människor har dödats till följd av den väpnade konflikten. I den östra delen av landet har det i mer än 20 år varit oroligt med fler än 100 aktiva väpnade grupper som både är ansvariga för krigs- och människorättsbrott. Det rapporteras om ett enormt mänskligt lidande: massakrar, brutala mord, fördrivning och sexuellt våld. Samtidigt pågår en humanitär katastrof i landet. 8,5 miljoner människor har drivits från sina hem och saknar tillgång till sjukvård och mat.

Artikel i Fredstidningen PAX # 2 2024. 

Trots detta rapporteras det väldigt lite om konflikten i Kongo. I avsnitt 41 av Fredspodden belyser vi kriget i Kongo och bakgrunden till konflikten. 

För att förstå den långtgående konflikten i Kongo är det viktigt att belysa handeln av mineraler och naturresurser och landets stora naturtillgångar. Avsnittet gästas av Jonny Hogg, strategiansvarig för Demokratiska Republiken Kongo på myndigheten Folke Bernadotteakademin (FBA), som redogör hur konfliktmineraler påverkar det väpnade våldet i Kongo.

-Det finns absolut tydliga kopplingar mellan våldet i Kongo och konfliktmineraler. Samtidigt måste man vara försiktigt att inte skapa för enkla kopplingar mellan konflikt och mineraler. Det finns delar av Kongo som har mycket naturresurser som är ganska fredliga, det finns andra delar av landet som inte har så mycket men är drabbade av mycket våld. Men viljan att kontrollera områdena där mineralerna finns är ju en motivering för olika grupper att kriga och finansiera kriget, säger Johnny.

Jonny Hogg i poddstudion.

Tresor Singbo, grundare av organisationen Hope for Kinshasa, gästar också avsnittet för att berätta om Kongos koloniala historia av exploatering och det våld som följt efter det. 

För att förstå det som händer i Kongo idag måste man förstå Kongos historia.    

-Från slaveri, till den koloniala tiden, till diktatur, mord och krig är det som sammanfattar Kongos historia. Massa blod som har lämnat mycket trauma, förstört,krossat och gjort att människor inte kan leva som vanligt. Det är en ond cirkel som gång på gång fortsätter. Det är det som händer, ingen säger något, omvärlden är tyst vilket är tråkigt och anledningen till allt som vi upplever idag, säger Tresor. 

För att kunna skapa hållbar fred och lösa konflikten i Kongo förklarar Tresor att det krävs rättvisa, sanning och försoning. Kongos befolkning måste få utrymme att bearbeta det gemensamma och långtgående traumat.

Tresor Singbo och Svenska Freds praktikanter Elsa Wetter och Elin Diaz på klimatdemonstration.

-Det som behövs är att vi måste kräva att vår regering, EU, FN, multinationella företag och alla som har ett spel i Kongo ska ta sitt ansvar. Västvärlden och Europa ska sluta stödja Kongos grannländer som gång på gång attackerar och destabiliserar freden i Kongo via olika rebellgrupper. Om Europa idag bestämmer sig för att sluta stödja och sponsra dessa länder så kanske det är en början på att kunna förändra, säger Tresor. 

Lyssna på podden och lär dig mer om grundorsakerna till kriget Kongo och vad vi kan göra för att förbättra den humanitära situationen i landet!

Skribent: Elin Diaz