Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX #2 24: VÄPNADE KONFLIKTER GENOM INFLUENCERS ÖGON

PAX #2 24: VÄPNADE KONFLIKTER GENOM INFLUENCERS ÖGON

2024-07-02

Sociala medier är en stor del av mångas vardag. Genom att dela, gilla och kommentera tar vi ställning till de senaste världshändelserna. Sociala medier har kommit att bli något som ses som aktivism. Unga som gamla följer influencers liv, vad de har på sig, äter och deras politiska åsikter. Hur påverkar det människors uppfattning av väpnade konflikter? 

Krönika i Fredstidningen PAX # 2 2024. 

Gaza är ett exempel på ett krig där influencers påverkat sina följare. Många har lagt ut bilder och texter som reflekterar deras politiska ställning till kriget. Båda stridande parter i konflikten använder också sociala medier för att sprida sitt narrativ, och vi har nåtts av mängder av bilder från kriget. Vissa av oss kommenterar, gillar eller delar, vissa av oss låter inläggen passera. Oavsett vad så ser vi bilderna, och de påverkar oss. 

En positiv effekt av sociala medier är att information sprids snabbare och är tillgänglig över hela världen. Influencers möjlighet att uttrycka sig politiskt är en del av vår demokratiska rätt och något vi bör värna om, men vad händer när bilderna är manipulerade och om informationen inte stämmer?  

Sociala medier kan skapa opinion och uppmuntra till aktion och har potential att bidra till förändring genom att små resurser kan mobilisera många människor över hela världen. På några minuter kan influencers bidra till insamlingar av ekonomiskt eller politiskt stöd. Lika snabbt kan felaktig information spridas. 

Det ligger i namnet influencers att människor påverkas. Vi inspireras till att testa ny mat och nya kläder. För många är influencers förebilder som kan påverka åsikter och tankar. Men, återigen, vad händer när informationen inte stämmer eller när informationen är ensidig? Gäller det väpnade konflikter kan det få förödande konsekvenser eftersom felaktig information kan leda till eskalering. 

Är alternativet att förbjuda influencers att ta ställning i politiska frågor? Ska enbart individer med kunskap om situationen få sprida information? Eller hör politiska åsikter inte hemma på sociala medier? 

Sociala medier är en utmärkt plattform för att skapa engagemang. Individer har möjlighet att dela med sig av åsikter som inte får ta plats på andra ställen. Likasinnade kan träffas och finna gemenskap med varandra. Genom att begränsa möjligheten att ta ställning på sociala medier finns det risk att vi skadar rummet där individers åsikter får plats, och så även yttrandefriheten. Vad vi bör fundera mer på är dock hur saker sprids i social media och vilka effekter det får för krig och väpnade konflikter, och vårt sätt att hantera dem. Sociala medier kan både ha en livsviktig roll i att synliggöra orättvisor och våld, men kan leda till stor skada om det görs på fel sätt eller med felaktig info. Frågan kvarstår; vad händer när vi ser väpnade konflikter genom influencers ögon? 

Skribent: Julia Larnemo Ask

Om Skribenten: Julia gick Fredsakademin våren 2023 och pluggar kandidatprogrammet Globala studier Göteborgs universitet.