Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX #2 24: RÄDDA FREDSAKADEMIN: FÖR UNGAS RÖSTER OCH DELAKTIGHET

PAX #2 24: RÄDDA FREDSAKADEMIN: FÖR UNGAS RÖSTER OCH DELAKTIGHET

2024-07-02

Sedan 2020 har Svenska Freds framgångsrikt byggt upp och drivit utbildningssatsningen Fredsakademin med stöd av Allmänna Arvsfonden, och det har blivit en viktig verksamhet både för Svenska Freds och alla de unga vi nått ut till. Genom Fredsakademin har vi skapat möjligheter och ett forum för tusentals ungdomar att lära sig mer om och reflektera över hur krig kan förebyggas och hur vi bäst skapar hållbar fred. I juni avslutas Fredsakademins projektfinansiering, men arbetet med att stärka ungas röster och delaktighet fortsätter. 

Text i Fredstidningen PAX #2 2024.

FN:s resolution 2250 och  agendan för unga, fred och säkerhet uppmärksammar ungas delaktighet som avgörande för hållbar fred och demokrati. Fredsakademin startades för att öka ungas delaktighet, och som en motreaktion på den militariserade samhällsdebatten och det allt större fokuset på militär upprustning. Det fanns ett behov av att opinionsbilda, utbilda och bredda synen på fred och säkerhet bland unga. Eftersom värnplikten återaktiverades 2017 fanns också ett behov av stöd hos de som inte vill bära vapen eller delta i det militära systemet. Att stå upp för allas rätt att slippa bära vapen är en viktig del av Svenska Freds historia. 

Under Fredsakademins fyra projektår har vi nått fantastiska resultat och skapat plats för ungas delaktighet. Vi har startat upp en workshopverksamhet, den digitala plattformen fredsakademin.se, en freds- och ledarskapsutbildning och ordnat aktiviteter runt om i landet; från Storuman till Gotland och Kristianstad. Mot bakgrund av FN:s resolution 2250 och i samverkan mellan unga, universitet, forskare, gymnasieskolor och civilsamhällesaktörer, stärker vi ungas röster. Vi bidrar till ett större handlingsutrymme genom konkreta verktyg och fördjupad kunskap för fortsatt engagemang. 

 

7 000 unga – Fredsakademin har engagerat över 7 000 unga, framförallt gymnasieelever, i samtal om fred och säkerhet genom workshops, föreläsningar och andra aktiviteter. 

200 fredscoacher – 200 unga har utbildats till fredscoacher och fått kunskap om ickevåld, påverkansarbete och ledarskap.

100 engagerade -Fredsakademin har möjliggjort för över 100 unga att engagera sig i Svenska Freds verksamhet tex genom att skriva i PAX och medverka i vår podcast Fredspodden.

 

Den återaktiverade värnplikten, det stora mediala fokuset på krig i världen, den historiska förändringen av svensk säkerhetspolitik i och med Nato, och ungas säkerhet kopplat till gängvåld väcker många tankar och frågor hos unga idag. Samhällsdebatten är hård med starka normer om vem som får definiera problem och komma till tals. Det gör det svårt för unga att göra sina röster hörda, få inflytande och vara delaktiga i frågor som berör dem, deras säkerhet och deras framtid. Fredsakademins arbete med att stärka ungas röster och delaktighet blir därför allt viktigare. 

Vårt fortsatta arbete hotas av civilsamhällets krympande utrymme och att regeringen valt att avveckla det statliga stödet till fredsorganisationer. Unga riskerar att drabbas hårdast då arbete som riktas mot unga prioriteras bort när allt fler organisationer tvingas skära ner, därför prioriterar Svenska Freds arbetet för unga, fred och säkerhet. Du behövs för att möjliggöra Fredsakademins fortsatta arbete! Se till att ungas röster får höras och ge en gåva till vår Fredsakademi.