Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / PRESSMEDDELANDE: Militäravtalet är ett haveri gällande medborgarinflytande då många frågetecken kvarstår

PRESSMEDDELANDE: Militäravtalet är ett haveri gällande medborgarinflytande då många frågetecken kvarstår

2024-08-15

Idag tillkännagav försvarsminister Pål Jonson att det så kallade DCA-avtalet träder i kraft. Det  militära samarbetsavtalet mellan USA och Sverige;  Defence Cooperation Agreement (DCA) är mycket långtgående. Svenska Freds är kritiska mot avtalet eftersom det ger alltför stora befogenheter till amerikansk militär, inte stänger  dörren för kärnvapen i Sverige och inte har förankrats med befolkningen.

– Idag när avtalet träder i kraft återstår fortfarande många frågetecken. Inte minst på de 17 orter med militära anläggningar  som nu öppnas upp för amerikansk militär. Många svenskar har inte alls kännedom om DCA-avtalet, vilket tyder på ett förhastat förfarande. Processen var länge under sekretess och drevs igenom utan tillräckliga möjligheter till demokratisk förankring, säger Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå. 

I ett nordiskt perspektiv har Sverige drivit igenom sitt DCA-avtal på rekordkort tid. Avtalet blev känt för media och allmänhet december 2023 och riksdagen röstade ja till avtalet den 18 juni 2024. I en kort remissrunda lyfte Svenska Freds, som en av få civilsamhällesorganisationer och icke-militära organisationer som var remissinstans, en rad frågetecken. Svenska Freds menar att det fortfarande saknas analyser av DCA-avtalets påverkan bland annat ur ett jämställdhetsperspektiv och vad gäller inverkan på lokalsamhällena kring baserna. Den fråga som strax innan avtalet skulle klubbas hann debatteras något var kärnvapenfrågan.

– Sverige utmärker sig bland de nordiska länderna genom att inte ställa några krav vad gäller kärnvapen. Detta är en mycket farlig utveckling. Vi kräver att Sverige inför en lag mot kärnvapen på svenskt territorium, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Till skillnad från i Norge och Danmarks DCA-avtal (som hänvisar till ländernas kärnvapenpolicies), innehåller det svenska avtalet inget förbehåll mot kärnvapen. Finland har en nationell lagstiftning som förbjuder kärnvapen på finskt territorium och Finlands DCA-avtal hänvisar till denna lag. 

-Just nu lägger regeringen i praktiken alla ägg i samma korg. Natomedlemskap, en enorm militär upprustning och nu det långtgående militära samarbetsavtalet med USA. Fokus, retorik och resurser går till det militära. Den andra korgen, den som borde innehålla fredliga verktyg med avspänning som mål, gapar tom, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

 

Kontakt: 

Linnéa Petersson, Kommunikatör

linnea.petersson@svenskafreds.se, 070-763 48 57

 

Kerstin Bergeå, Ordförande 

kerstin.bergea@svenskafreds.se, 070-954 05 13

 

Pressbild på Kerstin Bergeå finns här.