Home / Upptäck / Vapenexport / PRESSMEDDELANDE: Svenska Freds om Jas Gripen till Thailand: ”När planen levereras kan det vara en militärdiktatur som tar emot dem” 

PRESSMEDDELANDE: Svenska Freds om Jas Gripen till Thailand: ”När planen levereras kan det vara en militärdiktatur som tar emot dem” 

2024-08-27

Thailand köper ytterligare Jas 39 Gripen-plan, rapporterar Sveriges Radio idag. 

Pressmeddelande 27 augusti 2024.

– Det är ansvarslöst av Sverige att beväpna ett land som så sent som förra året klassades som en diktatur och som i decennier präglats av politisk instabilitet, militärkupper och väpnad konflikt, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds. 

Affären blir offentlig bara veckor efter att landets konstitutionsdomstol upplöste det stora partiet Kao Klai, som vann förra årets val med löften om minskad makt för militären och kungahuset – men som blockerades från regeringsmakten av den militärutnämnda senaten. Även valet 2023 kantades av  bristfälliga och orättvisa konstitutionella och rättsliga ramar som infördes av militärjuntan National Council for Peace and Order (NCPO) 2017.

– Thailands demokratiska utveckling är oerhört skör och att säga ja till denna affär är att vara minst sagt optimistisk kring en utveckling som är långt ifrån stabil. När planen levereras kan det återigen vara en militärdiktatur som tar emot dem, säger Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds. 

 

Kontakt: 

Kerstin Bergeå, ordförande

kerstin.bergea@svenskafreds.se

070-954 05 13

 

Linda Åkerström, policychef och sakkunnig i vapenexportfrågor

linda.akerstrom@svenskafreds.se

070-763 48 51

 

Vapenexporten till Thailand

Thailand har länge köpt svensk krigsmateriel och har sedan 2010 varit en av de större mottagarna av svensk vapenexport. 2019-2023 exporterade Sverige krigsmateriel till Thailand för två miljarder kronor och i början av 2024 rapporterade media om att Saab arbetar med flera kampanjer för att försöka sälja Jas till Thailand. https://www.svenskafreds.se/vapenkartan/thailand

 

Sveriges vapenexport till icke-demokratier

2018 trädde ett nytt regelverk för vapenexport i kraft i syfte att begränsa vapenexporten till länder med stora demokratiska brister. Sedan dess har dock exporten till denna sorts länder, däribland Thailand, bara ökat enligt Svenska Freds statistik. Åren 2021-2023 gick i snitt en tredjedel, 32%, av den svenska vapenexporten till icke-demokratier, det vill säga länder med stora demokratiska brister på ett eller flera områden.