RIS OCH ROS: MILJÖPÅVERKAN I FOKUS
I årets andra utskick av RIS & ROS är miljöpåverkan i fokus. RIS går till Fabian Sjöberg och ROS till Länsstyrelsen Halland.
Under de senaste åren har en historisk upprustning pågått i Sverige genom bland annat ökad försvarsbudget, ökat antal brigader och fler värnpliktiga och den förväntas fortsätta öka under de kommande åren. I och med Sveriges inträde i Nato och tecknandet av det svensk-amerikanska försvarsavtalet, DCA-avtalet, är ökade satsningar på försvarsbudgeten mer påtagliga än någonsin. Dessa satsningar innebär ökade militära övningar, ökad produktion av krigsmateriel samt ökad närvaro av utländsk militär på svensk mark. Militarisering och upprustning så som den ser ut i Sverige idag sker dock alltid på bekostnad av miljön och klimatet. I juni 2024 publicerade Klimat- och näringslivsdepartementet en promemoria innehållande förslag om snabbare processer enligt miljöbalken för att stärka det militära försvaret. Detta innebär att försvaret, som redan har flera undantag från miljölagstiftningen, kommer få ytterligare lättnader. Förslaget innebär att verksamheter som tidigare varit tillståndspliktiga nu endast ska omfattas av anmälningsplikt. Detta innefattar flygplatser, anläggningar för lagring och annan hantering av kemiska produkter och skjutfält. Tillståndspliktiga verksamheter är sådana som anses ha så stor negativ miljöpåverkan att tillstånd krävs för att bedriva dem. I förslagets skäl för ändringen anges det spända säkerhetspolitiska läget samt Sveriges inträde i Nato. Någon orsak utifrån ett klimatperspektiv saknas, även en genomgående analys av förslagets oundvikliga miljöpåverkan saknas. Försvaret bör utformas på ett långsiktigt hållbart sätt där militär säkerhet inte prioriteras över klimatsäkerhet.
RIS går till Fabian Sjöberg, Östhammar kommunstyrelses ordförande, för deras remissvar till Klimat- och näringslivsdepartementet. Sjöberg är positiv till förslaget och ser lättnaderna som angeläget med hänvisning till att i tider av upprustning måste beslut fattas snabbt utan byråkratiska hinder. Sjöberg missar dock en viktig aspekt. Nämligen en miljö- och klimatanalys av förslaget. I fredstid är det viktigare än någonsin att investera i långsiktiga, hållbara lösningar snarare än tillfälliga undantag. Klimatkrisen är ett reellt hot där alla aktörer i samhället måste ta sitt ansvar. Ingen kan lämnas fri från ansvar.
ROS går till Länsstyrelsen Hallands län för sitt remissvar där en betydligt mer nyanserad riskanalys görs gällande förslaget. Remissen lyfter problematiken med att ge Försvarsmakten undantag från lagstiftning. Reglerna för miljöfarliga verksamheter måste vara densamma oavsett vem som bedriver dem. Länsstyrelsen lyfter även att dessa “snabbare” processer riskerar att leda till ofullständiga riskbedömningar där man missar att göra en tillräcklig analys av konsekvenserna på miljö- och klimat.
SKICKA RIS OCH ROS!
Så här gör du:
- Skriv på och skänk en gåva här så skickar vi korten åt dig.
- Ladda ner breven här nedan
- Skriv ut hemma på din skrivare.
- Frankera och skicka.
Adress
Fabian Sjöberg, kommunstyrelsens ordförande
Östhammars kommun
Stångrörsgatan 10, Box 66
742 21
Adress
Länsstyrelsen Halland
301 86 Halmstad