Home / Upptäck / Vapenexport / PRESSMEDDELANDE: Oroväckande med utredning för att öka statens stöd till svensk vapenexport

PRESSMEDDELANDE: Oroväckande med utredning för att öka statens stöd till svensk vapenexport

2024-11-06

Förra veckan tillsattes en utredning om den svenska vapenexporten. Utredningen handlar om hur staten bäst kan stötta och finansiera vapenexport, eller “försvarsexport” som regeringen kallar den.

-Det är mycket oroväckande och symptomatiskt att det nu utreds hur exportstödet och statens roll ska öka i vapenaffärer. Att den svenska staten blir ännu mer inblandad i vapenföretagens affärer är ett stort problem, inte minst när affärer görs med odemokratiska länder och länder som är eller blir inblandade i väpnade konflikter. Det kan knyta upp Sverige i relationer med denna sorts länder under mycket lång tid och minskar våra möjligheter att bedriva en politik för mänskliga rättigheter, demokrati och fredlig konflikthantering, säger Linda Åkerström, sakkunnig i vapenexportfrågor på Svenska Freds.

Redan idag är den svenska staten inblandad i exportstöd på en mängd sätt men den nya utredningen syftar till att öka dessa insatser ytterligare, något försvarsminister Pål Jonson redan uttalat sig positivt om. Kraven på mer statligt stöd till vapenindustrin växer, inte minst från vapenföretagen själva. Utredningen ska särskilt undersöka hur den svenska staten kan bli mer involverad som part i vapenaffärer eftersom det ökar företagens chanser till försäljning. Staten och inte vapenföretagen, står då som avtalspart gentemot det land som köper krigsmaterielen.

-Vi kommer att noga bevaka denna utredning och argumentera för att det inte är statens sak att hjälpa vapenindustrin att tjäna pengar samt att det är en dålig idé att staten i ännu större utsträckning blir inblandad som part i vapenaffärer, säger Linda Åkerström, sakkunnig i vapenexportfrågor på Svenska Freds.

Exportstödet till vapenindustrin har organiserats på olika sätt, idag är bland andra Försvarets materielverk (FMV) och Business Sweden huvudaktörer. Mellan 2010 och 2015 ansvarade en särskild myndighet, Försvarsexportmyndigheten (FXM), för främjandet av vapenexport. FXM lades ner 2015 och Svenska Freds var mycket aktiva i kampanjen för nedläggningen.

 

KONTAKT

Linnéa Petersson, kommunikatör
linnea.petersson@svenskafreds.se
070-763 48 57

Linda Åkerström, policychef och sakkunnig om vapenexportfrågor
linda.akerstrom@svenskafreds.se
070-763 48 51

 

MER INFORMATION

Om Svenska Freds kampanj mot FXM.

Direktiv till utredningen.

Just nu pågår också en utredning som bland annat ser över hur det svenska regelverket för vapenexport kan anpassas till Nato, den ska lämna sina slutsatser sista november.