Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / DEBATTARTIKEL: Kräv samtycke för amerikanska militärer, Strömmer

DEBATTARTIKEL: Kräv samtycke för amerikanska militärer, Strömmer

2024-11-20

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) driver att samtycke ska inkluderas i EU:s lagstiftning. Svenska Freds uppmanar regeringen att vara konsekvent och säkerställa att samtyckeslagstiftningen också gäller amerikanska soldater som kan komma att stationeras i Sverige.

Debattartikel i Altinget 20 november 2024.

Nyligen kom nyheten att Sveriges regering driver samtyckesfrågan på EU-nivå. Tillsammans med sju andra av EUs justitieministrar har Gunnar Strömmer (M) signerat ett gemensamt brev. Budskapet är att samtycke ska inkluderas i EU:s reglering om våldtäkt mot barn, i det fall barnet uppnått åldern för sexuellt självbestämmande.

Samtyckeslagstiftningen kan försvagas

Det är svårt att tänka sig något rimligare krav och det är med glädje jag läser om hur regeringen driver denna fråga och att Strömmer har lyckats samla stöd för den. Samtidigt agerar regeringen på andra håll på sätt som öppnar upp för en försvagning av den svenska samtyckeslagstiftningen – här i Sverige.

I juni röstade riksdagen ja till ett militärt samarbetsavtal med USA, Defence cooperation agreement (DCA). Avtalet ger amerikansk militär tillgång till 17 militära baser och reglerar frågor som de amerikanska styrkornas rättsliga status, skattefrihet och lagring av vapensystem i Sverige.

Just frågan om vad som händer om en medlem av de amerikanska styrkorna begår brott i Sverige är en av de frågor som Svenska freds lyft både inför och efter beslutet fattades. DCA ger medlemmar av amerikanska styrkor placerade här i princip full immunitet i Sverige, även när de lämnar basen. Grundtanken är att de vid brott ska straffas enligt amerikansk militärlag. Problem uppstår dock om denna lag är svagare än den svenska. Ett tydligt exempel är synen på sexualbrott där den svenska samtyckeslagstiftningen inte har någon motsvarighet i amerikansk militärlag.

Amerikansk rätt kan gå före svensk

I fall där lagstiftningarna skiljer sig åt kan dock Sverige kräva tillbaka domsrätten, det vill säga att fallet i stället tas upp inom det svenska rättssystemet. Enligt försvarsdepartementet kommer dock det bara göras i fall som anses särskilt betydelsefulla för Sverige, i de allra flesta fall väntas Sverige avstå domsrätten. Att säkerställa att alla döms enligt svensk sexualbrottslag verkar inte anses tillräckligt betydelsefullt.

I regeringens proposition om DCA står att en: ”medlem av en amerikansk styrka kommer […] vid misstanke om sexualbrott som utgångspunkt prövas under amerikansk militär strafflagstiftning”. Fall som rör till exempel våldtäkt skulle därmed sannolikt dömas enligt amerikansk militärrätt. Samtycke kommer inte att gälla.

I avtalet står att all aktivitet inom DCA ska utföras med full respekt för svensk lagstiftning och enligt regeringen så är det upp till de amerikanska styrkorna att själva sätta sig in i vad det innebär. Det räcker inte. Omfattande åtgärder behövs för att säkerställa att kunskap finns för att på så sätt kunna förebygga dessa brott.

Sexualbrott måste förebyggas

Historiskt sett finns omfattande fall dokumenterade där utplacerade soldater har anklagats för sexualbrott i närheten av utländska baser. Vi ser med oro på hur en eventuell ökning av antalet sexualbrott, som inte lagförs enligt svensk lag, kan påverka hur svenskar ser på rättssäkerheten – särskilt som uppklarningsprocenten för de här brotten redan är låg.

Vi kräver att regeringen tydliggör att Sverige kommer att kräva tillbaka domsrätten om en person som har immunitet utifrån DCA misstänks för våldtäkt eller annat sexualbrott, där svensk lag är starkare än amerikansk militärlag.

Som justitieminiser Strömmer själv, mycket riktigt, skriver: ”I ett modernt samhälle borde det vara en självklarhet att sexuella handlingar måste vara friviliga för att vara lagliga”. Visa att du menar allvar och se till att samtyckeslagstiftningen gäller alla, Strömmer.

Kerstin Bergeå, Svenska Freds ordförande