DEBATTARTIKEL: Häpnadsväckande att Ulf Kristersson uttrycker sig som han gör om Gaza
Vi utgår från att statsministern inte har missat all dokumentation utan att det handlar om hur den värderas. Det väcker frågor om regeringens inställning till folkrätten, skriver Svenska Freds i Altinget.
Debattartikel i Altinget den 15 januari 2025.
I ett uttalande till TT den 3/1 säger statsminister Ulf Kristersson att det i dagsläget inte går att svara på om Israels attacker mot sjukhus är inom ramen för proportionellt självförsvar – det vill säga om Israels rätt till självförsvar, som regleras av FN-stadgan, följer kravet om att våld som utövas i självförsvar måste stå i rimlig proportion till de angrepp Israel utsätts för. Kristersson menar också att han inte sett några bevis för att Israels attacker mot sjukhus strider mot folkrätten.
Det finns lagar för hur stridande parter får agera under väpnad konflikt. Dessa regleras av den internationella humanitära rätten (krigets lagar), som är en del av folkrätten. Krigets lagar finns för att begränsa det mänskliga lidandet, och skyddar civila och civila områden. Det är ett brott mot folkrätten att attackera civila mål som skolor, sjukhus, bostäder och FN-byggnader. Vad gäller Israels krigsbrott i Gaza är listan lång. De är väldokumenterade och utgörs inte av enstaka vittnesmål utan av gedigna rapporter från människorättsorganisationer, FN-instanser och internationella domstolar.
I få andra krig har vi dagligen mötts av så många bilder på skadade och lemlästade kroppar som vi gör från Gaza.
Under 15 månader har över 45 000 människor dödats i Gaza och hundratusentals skadats och traumatiserats. En studie av krigets nio första månader, publicerad i den medicinska tidskriften The Lancet, visar dock att dödssiffran kan vara så mycket som 40 procent högre än vad palestinska hälsomyndigheter har registrerat. Samtidigt stryper Israels totala blockad av Gaza tillgången till livsavgörande resurser för över två miljoner människor och framtvingar katastrofala levnadsvillkor. Som en konsekvens av resursbristen har minst åtta spädbarn frusit ihjäl i vinterkylan och mer än 90 procent av Gazas befolkning står inför allvarliga nivåer av livsmedelsosäkerhet. Att förhindra tillgången till mat, medicin, elektricitet och rent vatten för civila är krigsbrott.
Vad är regeringens inställning till folkrätten?
I få andra krig har vi dagligen mötts av så många bilder på skadade och lemlästade kroppar som vi gör från Gaza. I inget annat krig attackeras så många sjukhus, FN-anställda och journalister. Det är därför häpnadsväckande att Sveriges statsminister uttrycker sig som han gör. Vi utgår från att statsministern inte har missat all dokumentation utan att det handlar om hur den värderas. Det väcker frågor om regeringens inställning till folkrätten.
Israels urskillningslösa bombningar av Gaza utgör fasansfulla, dödliga attacker mot tiotusentals civila – kvinnor, män och inte minst barn. Det är en hänsynslös attack på folkrätten och en till synes total likgiltighet inför krigets lagar när de behövs allra mest. Att dessa gränser passeras utan massiva påtryckningar är en farlig utveckling mot att underminera legitimiteten och tilltron till folkrätten.
Regeringen måste fördöma Israels agerande i Gaza
Internationella domstolen i Haag (ICJ) har fastställt att Israel måste göra allt för att förhindra folkmord i Gaza och Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat arresteringsorder mot Israels premiärminister för krigsbrott och brott mot mänskligheten. För att den internationella rätten inte ska förlora sin legitimitet krävs det att världen agerar när den hotas. Dessa reaktioner måste komma oavsett vem som drabbas, oavsett var någonstans i världen. Med samma styrka som Sveriges regering med rätta fördömer de krigsbrott som Rysslands krig i Ukraina och Hamas attack den 7 oktober 2023 innebär, måste den fördöma Israels agerande i Gaza.
I samband med att Ulf Kristerssons höll sitt inledande tal på Folk och Försvars rikskonferens den 12 januari frågade Svenska Freds statsministern varför vi inte hört tydlig kritik av Israels krigsbrott. Statsministern svarade då att han upplever att det finns utrymme för kritik, men fortfarande har vi inte hört varken kritik eller några fördömanden från statsministern.
Vi uppmanar Sveriges statsminister att ta tillfället i akt att beröra denna livsviktiga fråga på allvar och tydligt fördöma Israels agerande i Gaza. Om statsministern mot förmodan missat all dokumentation av Israels krigsbrott finns på vår hemsida en sammanställning av bevisen.
En av de viktigaste frågorna också för Sveriges försvar och säkerhet är hur vi försvarar internationell rätt i Gaza, och därmed i världen. För alla är förlorare i en värld där krigets lagar urvattnas och där urskillningslöst våld dödar tiotusentals civila framför världens ögon.
Kerstin Bergeå, Svenska Freds ordförande