Hur påverkar Israels krigföring miljön?
Israels krigföring mot Gaza visar på en total likgiltighet för krigets lagar men även en total likgiltighet för den påverkan krigföringen har på miljön. Utöver de tiotusentals civila som dödats har tusentals bomber förgiftat luft, vatten och mark. De första veckorna av kriget sprängde Israel i genomsnitt 42 bomber i timmen i Gaza. Dessa intensiva bombningar har lett till att livsviktig infrastruktur, såsom bostäder och energiinfrastruktur såsom byggnader med solpaneler, har förstörts. Även vattenreningssystem har blivit ödelagda.
Följderna har varit förödande: brist på rent vatten och sanitet, vilket i sin tur förvärrar spridningen av sjukdomar. I juli 2024 upptäcktes Polio i Gazas avloppsvatten, en mycket smittsam och livshotande sjukdom som kan orsaka förlamning och andningssvårigheter. Andra sjukdomar som hepatit, lunginflammationer och tarminflammationer har ökat dramatiskt sedan 7:e oktober.
Förstörelsen som inneburit att byggnader jämnats med marken bidrar till utsläpp av giftiga ämnen som i sin tur sprider sig i vatten och mark. Stridsflyg, vapen och ammunition släpper ut koldioxid, tungmetaller och bränsle som förgiftar miljön och skyndar på den globala uppvärmningen.
Redan före den 7 oktober 2023 fanns stora problem med vattentillgången i Gaza då endast en minoritet hade tillgång till rent dricksvatten. Gaza har genomlevt flertalet israeliska krig och större väpnade offensiver under de senaste 15 åren, och det senaste våldet och krigföringen har förvärrat situationen dramatiskt. Det har rapporterats att det dagligen sprids 100 000 kubikmeter avloppsvatten på mark och i havet i Gaza på grund av den förstörda infrastrukturen. Israel har även pumpat ner havsvatten i tunnlarna där Hamas sägs gömma sig vilket lett till stora översvämningar. Markens porositet, särskilt eftersom den består av sand, innebär att marken i Gaza är i riskzonen för att kollapsa.
Flera människorättsaktivister har även anklagat Israel för användningen av vit fosfor. Vit fosfor är ett extremt frätande ämne. När vit foskor kommer i kontakt med syre fortsätter det brinna tills att allt syre är förbrukat och kan bränna ända in till benet om det kommer i kontakt med mänsklig hud. Utöver den förödande påverkan det har på människor är ämnet otroligt miljöskadligt då det förorenar luft, vatten och mark. Vit fosfor slår ut hela ekosystem genom att förgifta djur- och växtliv.
Israel har dessutom under många år använt miljöförstöring som en del i sin strategi att försvåra livet för palestinier. 2017 rapporterades hur Västbanken används som en “soptipp” marken förorenas med sopor från israeliskt territorium. På Västbanken har även enorma mängder avloppsvatten från israeliska bosättare läckt ut vilket förorenat jordbruksmark. Jordbruk är avgörande för många palestinier och omkring 100,000 familjer är beroende av sina olivodlingar. Att marken förorenas är därför förödande. Det har även rapporterats om att israeliska bosättare eldar upp olivträd samt att palestinier skjuts ihjäl under olivskörden.
Mycket tyder på att Israel inte endast potentiellt begår folkmord mot palestinier i Gaza utan även ekocid; alltså storskalig, omfattande och långtgående förstöring av miljön. Många menar att denna enorma skadegörelse på miljön är en del i Israels strategi att göra Gaza obeboligt för palestinier.
Miljöförstöring under krig är reglerat i internationell rätt som även gäller miljön som anses vara civil till sin natur och därmed förbjuden att angripa. Miljöförstöring måste även klassas in under proportionalitetsprincipen vid en militär attack, enligt sedvanerätt. (CIHL, regel 43). Det är förbjudet att använda krigföringsmetoder som förväntas eller syftar till att medföra omfattande skada på miljön enligt Genévekonventionen protokoll I (SÖ 1979:22).