Home / Upptäck / Vapenexport / PAX 4/17: SVENSKA FREDS POLISANMÄLER SAAB FÖR MUTBROTT I SYDAFRIKA

PAX 4/17: SVENSKA FREDS POLISANMÄLER SAAB FÖR MUTBROTT I SYDAFRIKA

2017-12-08

Svenska Freds polisanmälde den 30 november Saab för mutbrott och undanhållande av bevis i samband med försäljningen av Jas Gripen till Sydafrika. 

Agnes Hellström på väg in till polishuset på Kungsholmen i Stockholm med anmälan. Foto: Svenska Freds

Orsak till polisanmälan är ny bevisning, publicerad av Svenska Dagbladet och TV4. Bevismaterialen som framkommit är avtal som Saab tecknat med tidigare korruptionsanklagade Fana Hlongwane och Moses Mayekiso, bland annat ett förlikningsavtal från 2015 mellan Saab och Mayekiso om utbetalningar på 600 000 kronor.

– Vapenaffären med Sydafrika kan vara den största korruptionshärva som ett svenskt företag någonsin varit inblandat i. Köpet av Jas fick förödande konsekvenser för den unga demokratin i Sydafrika. Affären fick dessutom stort och avgörande stöd från den svenska regeringen, kungahuset och svenska myndigheter. Det är dags att få klarhet i Saabs inblandning i denna härva, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds.

Direkta avtal

I maj avslöjade TV4:s Kalla fakta att Saab via dåvarande vice VD Kjell Möller tecknat avtal med Fana Hlongwane. Saab har tidigare hävdat att alla kontakter med agenten Fana Hlongwane skett via Saabs partner i affären, BAE Systems i Storbritannien. Det kontrakt mellan Saab och Fana Hlongwane som Nyheterna publicerade visade att detta inte stämmer.

Fana Hlongwane som tidigare utretts för korruptionsanklagelser var vid affärens genomförande rådgivare till den sydafrikanske försvarsministern. Moses Mayekiso är en av Sydafrikas mest kända fackliga ledare. Han har suttit i parlamentet för ANC, haft nära kontakt med Metall i Sverige och utpekats för att vara inblandad i mutor och oegentligheter.

I oktober avslöjade Svenska Dagbladet att Saab via Kjell Möller även tecknat avtal med Moses Mayekiso. Det handlade dels om två samarbetsavtal med fackliga organisationer, undertecknade av Mayekiso och Saabs dåvarande vd Bengt Halse 1999, dels om ett konsultavtal mellan Saab och Mayekiso Labour Community & Services år 2000, värt drygt 5 miljoner kronor.

Den 29 november kunde SvD också avslöja ett förlikningsavtal. Där regleras Saabs åtaganden enligt konsultavtalet genom en överenskommelse med Mayekiso om att göra ytterligare en betalning på 600 000 kronor. Det tecknades så sent som 2015 och bevisningen är därmed inte preskriberad enligt svensk lag.

Regeringen

– Det är uppenbart att det finns mer fakta att ta fram och utreda i den här historien. Med polisanmälan kräver vi att Jas-utredningen återupptas och ges tillräckliga resurser, men vi vill också sätta ljuset på regeringens ansvar. Saab fortsätter att få omfattande stöd från den svenska staten vid införsäljning av krigsmateriel, och därför borde staten ha ett stort intresse av att se till att den här affären utreds en gång för alla, säger Agnes Hellström.

En brittisk utredning konstaterade att mutor betalats i Jas-affären med Sydafrika. 2010 gick Saabs partner BAE Systems med på en “plea bargain”, en uppgörelse möjlig i Storbritannien där den misstänkte medger vissa brott för att undgå rättegång och hårdare straff. Mot ett skadestånd på nära 3,5 miljarder kronor lades alla mutanklagelser ned. Även den sydafrikanska utredningen har lagts ned.

Förundersökningen mot Saab lades ner 2009. En granskning utförd av Justitiekanslern 2010 nådde slutsatsen att åklagaren inte beviljats tillräckliga resurser för att genomföra en så omfattande utredning. De misstänkta brotten har därför aldrig grundligt utretts i Sverige, påpekar Svenska Freds i polisanmälan.

Svenska Freds polisanmälde Saab första gången 2010, tillsammans med Diakonia och Kristna Freds, på grund av nya uppgifter som presenteras i boken ”Mutor, Makt och Bistånd – Jas och Sydafrikaaffären” av Nils Resare.

EVA KELLSTRÖM FROSTE

Pax nr 4 2017