Home / Upptäck / Vapenexport / PAX: SVENSKA VAPEN I KRIGETS JEMEN

PAX: SVENSKA VAPEN I KRIGETS JEMEN

2018-11-30

Sverige godkänner vapenexport till stater som förtrycker sin befolkning, kränker mänskliga rättigheter och begår krigsbrott. Ett exempel är vapenexporten till länderna i den saudiledda koalition som deltar i kriget i Jemen.

Illustration: Bim Eriksson

Demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet är ledord i svensk utrikespolitik. Men trots detta väljer Sverige att godkänna vapenexport
till stater som förtrycker sin befolkning, kränker mänskliga rättigheter och begår krigsbrott. Ett exempel är den svenska vapenexporten till länderna i den saudiledda koalition som deltar i kriget i Jemen.

Demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet är ledord i svensk utrikespolitik. Trots det väljer Sverige att godkänna vapenexport till stater som förtrycker sin befolkning, kränker mänskliga rättigheter och begår krigsbrott. Ett exempel är den svenska vapenexporten till länderna i den saudiledda koalition som sedan mars 2015 bedrivit flygattacker och upprätthållit en blockad mot Jemen. Konflikten har skapat en av de värsta humanitära katastroferna i modern tid. 80 procent av befolkningen är beroende av humanitär hjälp och miljontals har drivits på flykt.

Under krigets första fyra år exporterade svenska företag krigsmateriel till ett värde av 716 miljoner kronor till Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain, Kuwait, Qatar och Jordanien, sex av de stater som ingår i koalitionen. 2016, året efter flygattackerna inletts, beviljades export till Förenade arabemiraten till ett värde av 11 miljarder kronor för ett radar- och stridsledningssystem från vapentillverkaren Saab. Sedan dess har ytterligare beställningar tillkommit och företaget har öppnat en produktionsanläggning i landet.

Den saudiledda koalitionen har genomfört flygangrepp i Jemen som har riktats mot civila, vilket är ett brott mot krigets lagar. Ett exempel är det saudiska bombanfallet mot en buss som dödade minst 29 barn i augusti 2018. Rädda Barnen uppskattar också att 85 000 barn kan ha dött till följd av kriget, många av svält och sjukdomar som lätt kunnat botas. Miljoner människor har tvingats på flykt.

Trots att den svenska vapenexporten är omfattande och ständigt pågående är det bara ibland som den får ta plats i den allmänna debatten. Saudiarabien och Förenade arabemiraten är två av de diktaturer som svenska företag, uppbackade av politiker och svenska myndigheter, sålt krigsmateriel till under lång tid. 2018 gick 24 procent av den svenska krigsmaterielexporten till icke-demokratier, det vill säga länder med stora demokratiska brister på ett eller flera områden.

Affärerna motiveras av att det anses finnas försvars- och säkerhetspolitiska intressen som i bedömningen väger tyngre än hur situationen i köparlandet ser ut vad gäller mänskliga rättigheter och fred. Hur dessa beslut tas och hur avvägningarna görs är sekretessbelagt. Ett nytt regelverk för svensk vapenexport gäller från och med april 2018 som innehåller ett nytt hinder för export till diktaturer. För att det nya regelverket ska få effekt i praktiken krävs det att politikerna tar ansvar för att det blir en strikt tolkning av lagtexten.
Vapen tillverkas i syfte att hota, skada eller döda. Svenska vapen är inte annorlunda.

Läs också: Tre jemenitiska fredsaktivister, Radhya Al Mutawakel, Afrah Nasser och Abdulsalam Al Dahebi, svarar på frågan om hur de ser på svensk vapenexport till den saudiledda koalitionen Röster från Jemen

Pax nr 4/Säkert, en specialutgåva (uppdaterad i december 2019)