Bara ett år efter att han fick Nobelpriset startade Abiy Ahmed ett krig mot Tigrayfolket i Etiopien. Under kriget har det varit svårt för både medier och internationella organisationer att nå dit med hjälp eller nå ut med information. Det finns dock allvarliga rapporter om krigsbrott och folkmord. Ett av parterna i detta krig var grannlandet Eritrea. Många aktivister menar att fredsavtalet mellan de två länderna, och mötena som skedde mellan ledarna, användes för att förbereda för krig.
Analyser pekar mot att Abiy Ahmed använde priset för att få stöd från Väst och rehabilitera sitt rykte. Detta visar vikten av folkförankring i fredsavtal men också de risker som finns med att ge fredspris till politiska ledare istället för civilsamhället.
Svenska Freds var initialt positiva till priset, men ser som de flesta andra nu mycket stora problem. Här nedan följer vår kommentar efter priset offentliggjordes 2019.
– Det var inte helt oväntat och det sätter fokus på en väldigt viktig fråga. Jag tycker det är väldigt bra att lyfta initiativ som handlar om försoning och demokratisering, säger Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds när hon kommenterade priset i SVT:s direktsändning.
– Nu hoppas vi att Abiy Ahmed ska göra det bästa möjliga av priset, fortsätta i en progressiv riktning och sätta tonen för ett nytt sorts ledarskap, säger hon.
Svenska Freds i media
I samband med Nobels fredspris har vi medverkat i flera olika medier. Här kan du ta del av ett urval:
Debattartikel i Aftonbladet: Ge priset till Greta och klimatrörelsen
Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds, medverkade i SVT:s Morgonstudion och pratade om Nobelprisets betydelse för hållbar fred i världen.
Karin Wall Härdfeldt, generalsekreterare på Svenska Freds, var med i Aftonbladet TV och pratade om bl.a. kopplingen mellan hållbar fred och klimat med anledning av Nobels fredspris.
Se inslaget här: Aftonbladet Morgon
Karin Wall Härdfeldt, generalsekreterare på Svenska Freds, kommenterar tillkännagivandet för TT.
Läs intervjun i TT/Aftonbladet: Afrikas yngste ledare får Nobels fredspris