PÅ GÅNG I SVENSKA FREDS
KOMMANDE EVENEMANG
22 januari – GÖTEBORG -”Gaza brinner”
Lokalföreningen i Göteborg arrangerar tillsammans med Palestinagruppen i Göteborg mötet ”Gaza brinner”. Den norske läkaren Erik Fosse berättar då om upplevelser från sitt arbete i Gaza.
Erik Fosse är thoraxkirurg och har en lång erfarenhet av medicinskt hjälparbete, främst i Mellanöstern. Under kriget i Gaza 2008 – 2009 arbetade han och Mads Gilbert på Al-Shifa-sjukhuset och var då de enda observatörerna från Väst som rapporterade till internationell media. Under kriget 2014 arbetade Fosse återigen som kirurg på Al-Shifa-sjukhuset på uppdrag av Norwac.
Tid: Onsdag 22 januari kl. 19.
Plats: Skeppet Gbg, som ligger på Amerikaplatsen 2 i närheten av Stigbergstorget.
Fri entré.
22 januari – MALMÖ – MALMÖ SNACKAR: SVENSKA FREDS ORDFÖRANDE DELTAR I SYDSVENSKANS PODD OM FRED
Krig och konflikter har följt i människans spår genom historien. Redan 1795 kom filosofen Immanuel Kants bok Om den eviga freden, och tankarna om världsmedborgarskap har inspirerat bildandet av organisationer som Nationernas förbund och FN. Men nya och gamla konflikter fortsätter att blossa upp och den eviga freden har kanske aldrig känts mer avlägsen än nu. Går det att prata sig till fred? Vilken roll kan diplomati och samtal spela i att försöka överbrygga till synes olösliga konflikter?
I Malmö snackar #14 pratar vi om varför det är så svårt med fred.
I panelen:
- Rebecka Lettevall, professor i idéhistoria vid Malmö universitet och expert på Kant
- Kerstin Bergeå, ordförande i Svenska Freds
- Ulla Gudmundson, diplomat med många år på UD.
Moderator: Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan.
Live på Grand i Malmö, samtalet börjar 17.30
25 januari – VÄXJÖ – Fredstorg
Den samlade fredsrörelsen i Växjö arrangerar ”Fredstorget”, en del av Kulturnatten. Växjö stadsbibliotek kl 14-22.
Bokbord, utställning, framträdande av Görel Råsmark på temat ”Krigets olust och fredens lust” kl 14.30.
Arr: Svenska Freds, IKFF, Kristna Freds och KFA.
30 januari-VISBY-Föredrag – Är världsfred möjligt?
Föredrag och frågestund med Leif Magnusson, författare till boken ”Fredskämpen – en bok om K.P. Arnoldson”
Plats: Hörsalen Almedalsbiblioteket,
Datum & tid: 30 januari 18-20
Fokus på Klas Pontus Arnoldson, Nobelpristagare, 1800-talsaktivist, riksdagsman, grundare av Svenska Freds och Skiljedomsföreningen, samt fredsagitator.
Är världsfred möjligt? Så var titeln på en av Arnoldsons böcker. Frågan ställer vi fortfarande i vår samtid.
Fri entré. Facebook
30 januari – JÄRVSÖ – Fredskonsert
Fredskonsert till förmån för Svenska Freds låtar, visor och slagdängor.
Med Samantha Ohlanders, Staffan Jonsson, Lisa Andersson, Alice Ohlanders och Alice Andersson. Två Trevliga Tanter (Alice Ohlanders och Lisa Andersson) kommer återigen att framföra sitt bejublade sammelsurium av svensk och anglo-amerikansk musik. Till vår stora glädje ansluter sig diverse familjemedlemmar och bildar kvällen till ära bandet Ohlanderssons. Det blir folkmusik, visor, evergreens samt några sånger som påminner oss alla om det självklara och viktiga i att sträva för fred på jorden.
Hembakt fika ingår i biljettpriset.
4 februari – GÖTEBORG – Icke-våld
Vi lär oss om icke-våld på ett möte med Per Herngren. Per leder kurser i civilkurage, konflikthantering och ickevåld sedan 1982. Fjorton böcker av Per har publicerats på olika språk. Han har även deltagit i ett tjugotal antologier.
Tid: Tisdag 4 februari kl. 18.00 – 20.00.
Plats: Viktoriasalen, som ligger mittemot Svenska Freds rum på andra våningen i Viktoriahuset på Linnégatan 21b. Hiss finns.
Fri entré. Facebook
10 februari – STOCKHOLM – Dialogens roll i fredsarbetet: Dialogue for Peaceful Change med Sarah Dolah
DPC-metoden är en metod för medling och konflikthantering för nationella och internationella knflikter som utvecklades på fredscentret Corrymeela i Nordirland. Sarah Dolah har utbildat sig i Corrymeela och har arbetat i Fryshuset med DPC-metoden för att få ungdomar att engagera sig i fredsbyggande. Hon kommer till oss för att prata om dialogens roll i fredsarbetet, om den historiska utvecklingen av metoden i Nordirland, om relationen mellan fredliga samhällen och internationell fred, samt vilken möjlighet dialog ger för unga att bli en del av fredsarbetet.
Tid: 18-20
Plats: Café Dynamo
Arrangör: Stockholm Freds (stockholm@svenskafreds.se)
13 februari – MALMÖ – Fredskväll och poesiworkshop
Moderna Museet Malmö presenterar i samarbete med konstnär Kalle Brolin, forskaren Elsa Le Ber och Per Abrahamsson, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen en kväll på temat fred med poesiworkshop.
Datum: Torsdag 13 februari
Tid: kl 17 – 18.30
Biljetter: Ingen förbokning. Ingår i entréavgiften. Fri entré för alla under 26 år
Mer information finns på Facebook
Är ni en lokalförening eller fredsgrupp som arrangerar ett evenemang? Kontakta info@svenskafreds.se för att föra in information i vårt kalendarium. Har ni gjort ett event på Facebooks så bjud in Svenska Freds som medarrangör så kan vi sprida!