Handlingsprogram 2024-2028

Antaget av Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens 141-årskongress 19:e maj 2024.

1.0 VISION OCH UPPDRAG

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som verkar för hållbar fred, mänsklig säkerhet och global nedrustning. Vi är övertygade om att hållbar fred bäst kan åstadkommas utan användning av väpnat våld och vi utgår ifrån att människor kan och vill leva i fred. Svenska Freds vision är hållbar fred i världen. 

Handlingsprogrammet utgår från och får inte strida mot Svenska Freds stadgar och idéprogram, där föreningens idé och syfte finns formulerat. Handlingsprogrammet är ett styrdokument som konkretiserar och prioriterar de kommande fyra årens arbete inom Svenska Freds och i dess lokalföreningar och fredsgrupper.

2.0 SÅ ARBETAR SVENSKA FREDS

Svenska Freds verkar genom riksorganisation, lokalföreningar, grupper, nätverk samt enskilda medlemmar i samverkan. Vi tar fram fakta, sprider kunskap, bildar opinion samt påverkar beslutsfattare och makthavare. Med stöd av våra analyser och argument verkar vi för att förändra normer, attityder och politik. 

Svenska Freds är del av den globala fredsrörelsen och arbetar tillsammans med andra freds och civilsamhällesorganisationer. Det internationella arbetet fokuserar på att bedriva påverkansarbete som del av kampanjer och nätverk, såsom exempelvis European Network Against Arms Trade (ENAAT), International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), Campaign to Stop Killer Robots, International Peace Bureau (IPB) och War Resisters International. Nationellt arbetar vi i breda koalitioner, både med andra fredsorganisationer och med organisationer vars frågor överlappar våra, såsom exempelvis klimat, jämlikhet och mänskliga rättigheter. På så sätt kan vi bidra till global förändring samt ta stöd i det gemensamma arbetet för att påverka i en svensk kontext

3. VERKSAMHETSOMRÅDEN

Svenska Freds är en påverkans- och kampanjorganisation med tre övergripande verksamhetsområden. Vi verkar för svensk och global nedrustning, framför allt genom arbete mot den svenska vapenexporten och för en aktiv svensk nedrustningspolitik. Därtill verkar vi för hållbar fred och säkerhet genom att driva på för en säkerhetspolitik som utgår från mänsklig säkerhet, där ickevåldsliga och förebyggande metoder prioriteras för en hållbar fred. Svenska Freds arbetar också för människors engagemang för fred, genom att vara en stark, inkluderande rörelse med stor kapacitet och resurser som skapar förändring. 

3.1 NEDRUSTNING

Militarisering, upprustning och vapenhandel är allvarliga hot mot arbetet för fred, mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Nedrustning är ett nödvändigt verktyg för hållbar fred och Svenska Freds verkar därför för att avveckla den svenska och internationella vapenhandeln. 

Sverige är en fortsatt stor aktör inom den globala vapenhandeln. Trots att ett skärpt regelverk trädde i kraft 2018, där bland annat ett demokratikriterium infördes, fortsätter exporten till icke-demokratier och utvecklingsländer, länder i krig och länder med omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter. En pågående upprustning, både i Sverige och resten av världen, har, som reaktion på ökade spänningar och krig, accelererat sedan Rysslands invasion i Ukraina. Det innebär kraftigt ökade ordrar till den svenska vapenindustrin. Sveriges Natomedlemskap riskerar att leda till ökad export och kommer med ytterligare försvars- och säkerhetspolitiska drivkrafter att godkänna vapenaffärer. Under 2024 utreds regelverket i syfte att anpassa det till ett Natomedlemskap, med risken att regelverket försvagas. Svenska Freds arbetar för ett stopp av den svenska vapenexporten. Vi arbetar för att öka kunskapen om vapenexportens roll i krig och väpnad konflikt och om den militarisering och upprustning som driver vapenexporten, för att skapa den opinion som krävs för förändring. Svenska Freds verkar för att synliggöra målkonflikten mellan vapenexporten och svenska ambitioner och åtaganden kring demokrati, mänskliga rättigheter och hållbarhet, såsom exempelvis Agenda 2030, Politik för global utveckling (PGU) och Arms Trade Treaty (ATT). Att använda vapenexport som utrikespolitiskt verktyg för att stödja en sida i en väpnad konflikt underminerar Sveriges möjlighet att verka för medling och diplomatiska lösningar. 

I en tid när kärnvapenhotet är mer påtagligt än på länge arbetar Svenska Freds för en kärnvapenfri värld. Sverige har ännu inte ratificerat den FN-konvention om förbud mot kärnvapen som trädde i kraft 2021, trots ett stort folkligt stöd för ett förbud. Tidigare internationella förbud mot klustervapen och personminor har visat vilken normförändring sådana avtal kan innebära. 

Svenska Freds arbetar för en aktiv svensk nedrustningspolitik och för att Sverige ska gå med i FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. Vi verkar för avveckling av befintliga kärnvapenarsenaler samt för att utveckling av nya kärnvapen upphör. 

Helt autonoma vapensystem kännetecknas av att de använder dödligt våld och styrs utan mänsklig kontroll. Många forskare varnar för riskerna med att inte reglera utvecklingen av AI i tid. Svenska Freds verkar för ett rättsligt bindande internationellt förbud mot helt autonoma vapensystem, så kallade mördarrobotar.

NEDRUSTNING – LÅNGSIKTIGT MÅL

Global nedrustning.

Vi arbetar för 

  • att det svenska regelverket för export av krigsmateriel tolkas strikt så att svensk vapenexport upphör till icke-demokratier, till länder där mänskliga rättigheter systematiskt kränks, till utvecklingsländer och till länder i, eller som riskerar att hamna i, väpnad konflikt. 
  • att transparensen ökar i svensk och europeisk vapenhandel. 
  • att Sverige driver en aktiv nedrustningspolitik, verkar för ett förbud mot helt autonoma vapen och ansluter sig till FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. 

3.2 HÅLLBAR FRED OCH SÄKERHET

Under de senaste åren har det skett en kraftig svängning av försvars- och säkerhetspolitiken, mot nationell säkerhet, territorialförsvar, militär upprustning och avskräckning. I och med kriget i Ukraina har denna utveckling kraftigt accelererat. I Sverige har alla riksdagspartier en mer försvarsvänlig hållning och det har fattats upprepade beslut om att höja försvarsanslagen till historiskt höga nivåer. Internationellt har samma upprustningstrend bland annat lett till ett allt mer militariserat EU. Svenska Freds förespråkar ökat internationellt och multilateralt samarbete med konfliktförebyggande, diplomati och fredlig konflikthantering som centrala verktyg och motsätter sig utvecklingen av militariserade eller odemokratiska samarbetsorganisationer. 

Rysslands invasion av Ukraina ledde till en hastig helomvändning av den svenska säkerhetspolitiska linjen och till en ansökan om att Sverige skulle gå med i Nato. Svenska Freds vidhåller att Sverige ska vara en röst för fred, nedrustning och diplomati och stå utanför militäralliansen Nato. 

Att ingå i en militärallians som inkluderar odemokratiska stater och som vilar på kärnvapen, gör inte Sverige säkrare utan bidrar till ökad osäkerhet, upprustning och polarisering både här och i världen. Att värna om demokratin, folkrätten, mänskliga rättigheter och nedrustning är grundvärden i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Grundvärden som alla riskerar att urholkas i och med ett svenskt Natomedlemskap. Svenska Freds motsätter sig också det militära samarbetsavtalet med USA, det så kallade DCA-avtalet (Defence Cooperation Agreement). 

Antalet unga som genomgår värnplikt ska öka dramatiskt de kommande åren. Värnplikten bidrar till en diskurs som underordnar mänsklig säkerhet till förmån för territoriell säkerhet. Den upprätthåller idéer om att våld är en del av lösningen, inte problemet och Svenska Freds verkar för att värnplikten avskaffas. 

Potentiella framtida militära hot tillåts överskugga andra hot, samhällsutmaningar och kriser som vi står inför i nuläget och tar på så vis utrymme och resurser från de insatser som krävs för ett samhälle med mänsklig säkerhet i fokus. Svenska Freds arbetar för att nyansera den säkerhetspolitiska debatten och för att hållbar fred och mänsklig säkerhet är utgångspunkt i svensk och global säkerhetspolitik. 

Säkerhetspolitiken måste fokusera på det som utgör hot mot människor, snarare än att så ensidigt som idag handla om vad som ses som militära hot mot stater. För hållbar fred krävs en omfattande satsning på konfliktförebyggande och fredlig konflikthantering, och att insatser såsom diplomati, medling, fattigdomsbekämpning och stöd till civilsamhället prioriteras framför militära lösningar.

HÅLLBAR FRED OCH SÄKERHET – LÅNGSIKTIGT MÅL

En säkerhetspolitik som utgår från mänsklig säkerhet, där ickevåldsliga och förebyggande metoder prioriteras för en hållbar fred. 

Vi arbetar för: 

  • en omställning till en svensk säkerhetspolitik där resurser och fokus prioriteras om från det militära försvaret till mänsklig säkerhet. 
  • att vara en stark röst för konfliktförebyggande arbete, fredlig konflikthantering, internationell rätt och ickevåld. 
  • rätten att inte bära vapen eller delta i krig eller krigsförberedelser mot sin vilja. – att Sverige ska vara en röst för fred, nedrustning och diplomati, och motverkar militariseringen av EU och står utanför militäralliansen Nato. 
  • att Sverige på alla sätt tar avstånd från kärnvapen samt driver på för att Nato ökar sin transparens, och ansträngningar för kärnvapennedrustning och diplomati. 

3.3 ENGAGEMANG FÖR FRED

Demokratin är på tillbakagång och civilsamhällets utrymme och möjlighet att organisera sig är hotad i många delar av världen. Ett starkt civilsamhälle är avgörande för demokratin på global och nationell nivå. Svenska Freds värnar civilsamhällets demokratiska utrymme och meningsfulla deltagande. I tider av militär upprustning och militarisering är det vanligt att röster för nedrustning och fredlig konflikthantering motarbetas och marginaliseras. Svenska Freds har en viktig roll i att nyansera debatten och att vara ett stöd för de människor som vill organisera sig eller på andra sätt ta ställning för fred. 

Engagemanget i föreningen ökar och Svenska Freds vill ge människor möjlighet att bidra utifrån sina förutsättningar. Vi arbetar med att förvalta och utveckla våra olika 

engagemangsformer, nå nya målgrupper, samt bidra till ett starkt civilsamhälle. Vi arbetar för ökad medlemsvärvning, ökad egen insamling med andra intäktskällor som ett komplement, för att minska sårbarheten och stärka vårt oberoende. 

Genom att ge människor möjlighet att organisera och engagera sig för att påverka politiska processer, bidrar Svenska Freds till att stärka demokratin. En aktiv och inkluderande medlemsrörelse ger legitimitet och bidrar till starkt engagemang och stöd för hållbar fred och nedrustning som får gehör politiskt. Svenska Freds ska vara en påverkans- och 

kampanjorganisation med stark samverkan mellan riksförening, enskilda medlemmar, lokalföreningar, fredsgrupper och sympatisörer som vill engagera sig i våra frågor och kampanjer. 

En viktig målgrupp för Svenska Freds är de cirka 100 000 unga i Sverige som varje år berörs av värnplikten. Värnplikten bidrar till att cementera uppfattningen om att militärt våld är norm för konflikthantering. Svenska Freds stöttar de unga som inte vill göra värnplikt, möjliggör för dem att engagera sig i våra frågor och få ett breddat perspektiv på säkerhet.

ENGAGEMANG FÖR FRED – LÅNGSIKTIGT MÅL

Svenska Freds är en stark, inkluderande rörelse med stor kapacitet och resurser som skapar förändring. 

Vi arbetar för: 

  • att växa som rörelse med fler antal medlemmar och vara en inkluderande plattform för människors engagemang. 
  • att öka våra intäkter för att skapa förutsättningar för ett verkningsfullt fredsarbete nu och i framtiden. 
  • att utveckla arbetet för att inkludera ännu fler barn och unga i engagemanget för fred. 
  • att öka samarbetet och kunskapsutbytet mellan aktiva medlemmar och grupper i hela landet.