Vad innebär Internationella domstolens (ICJ:s) folkmordsutredning?
Folkmord är en juridisk term som infördes att FN:s folkmordskonvention antog. För att en handling ska klassas som folkmord krävs det att kunna visa folkmordsavsikt.
Den 29:e december 2023 lämnade Sydafrika in en stämningsansökan till den internationella domstolen (ICJ) mot Israel med anledning av landets oro över Israels attacker mot Gazaremsan som varit urskillningslösa.
Den 26:e januari 2024 bekräftade den internationella domstolen genom sitt domstolsbeslut att Israels handlingar “kan föranleda folkmord” och utfärdade därför sex provosoriska åtgärder. Denna brådskande situation fick även domstolen att uppmana stater som är parter av folkmordskonventionen att vidta alla möjliga åtgärder för att säkerställa verkställandet av folkmordskonventionen och förhindra folkmord. Det förpliktigar också Sverige att agera för att förhindra folkmord.
Den internationella domstolens domslut kräver att Israel i enlighet med sina skyldigheter, enligt folkmordskonventionen, vidtar alla åtgärder som står i deras makt för att förhindra handlingar som begås inom ramen för Artikel II i folkmordskonventionen. ICJ betonar särskilt vikten att upphöra med agerande som kan innebära något eller flera av följande punkter:
- dödande av medlemmar i gruppen;
- orsaka allvarlig kroppslig eller psykisk skada på medlemmar i gruppen;
- avsiktligt tillfoga gruppen livsvillkor som är beräknade att medföra dess fysiska förstörelse helt eller delvis; och
- införa åtgärder för att förhindra födslar inom gruppen.
ICJ betonar även Israels skyldighet att möjliggöra tillgången till akut nödvändiga bastjänster och humanitärt bisånd för palestinier i Gaza inom ramen för artikel II och artikel III i folkmordskonventionen.
Den slutgiltiga domen förväntas inte komma förrän om flera år då rättsprocessen väntas bli lång. Ett domslut från ICJ är rättsligt bindande och kan inte överklagas. Däremot behandlar ICJ endast tvister mellan stater till skillnad från den Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) som behandlar brottmål för individer som misstänks för krigsförrytelser, folkmord och brott mot mänskligheten.
Ett domstolsbeslut som detta kan verka obetydande och nästintill metaforiskt men det sänder ut starka signaler till det internationella samfundet och betonar dess skyldigheter att vidta alla möjliga åtgärder för att förhindra folkmord på palestinier i Gaza. Det sänder självklart även ut tydliga budskap till Israel om landets skyldigheter att inte begå brott mot folkmordskonventionen genom specifika punkter från artikel II och III i folkmordskonventionen. Alltså, trots att ICJ genom domstolsbeslutet inte konstaterat att Israel begår folkmord på palestinier i Gaza, utan att handlingarna kan föranleda folkmord, så konstaterar domstolsbeslutet att risken för folkmord är hög och att det därför är till största del Israel men även det internationella samfundets skyldighet att agera för att förhindra det.
Folkmordskonventionen finns till för att vi ska kunna uppmärksamma varningstecken på folkmord och förhindra att de sker, inte för att tysta se på och i efterhand döma om det var ett folkmord eller inte. Att en stat utreds för folkmord förpliktigar andra stater att agera. Det medföljer förpliktelser om att inte bidra, och en skyldighet att förebygga. Sverige måste därför göra allt för att förhindra folkmord. Svenska Freds har därför krävt, och kräver fortfarande, att Sveriges regering tydligt fördömer Israels agerande i Gaza och avbryter all vapenhandel och alla militära samarbeten med Israel.