Klimat, fred och säkerhet
Krig, väpnade konflikter och militära aktiviteter bidrar till klimat- och miljökriserna, genom dess omfattande utsläpp, markföroreningar, förbrukning av naturresurser och föroreningar från vapen och ammunition. Försvarets klimatpåverkan har dock som regel varit undantagen klimatkrav. Vi ser nu tydligt hur en ökad klimatkris påverkar konflikter och hur konflikter i sin tur påverkar klimatet. Klimatramverk både på nationell och global nivå nämner mycket sällan just säkerhet eller försvar och på samma sätt brister både säkerhets-, nedrustnings- och försvarsdebatten i att lyfta klimatet som en viktig och tydlig aspekt av säkerhet. Militärens uppdrag är att göra oss säkra men om verksamheten förvärrar klimathotet riskerar den istället allas vår säkerhet. För att skapa systematisk förändring måste vi på ett grundläggande sätt ta tag i klimatkrisen som ett av vår tids största säkerhetshot.
SVENSKA FREDS REMISSVAR
Svenska Freds motsätter sig regeringens förslag om att ge Försvarsmakten, Fortifikationsverket och Försvarets materielverk undantag från miljölagstiftning under de nästkommande 5 åren. Det svenska försvaret behöver på ett genomgripande sätt integreras i miljö- och klimatarbetet och möta de krav som finns på miljölagstiftning.
FRIKORTET
Klimatförändringarna är ett av vår tids mest akuta säkerhetshot. Trots det får Försvarsmakten, Sveriges näst största myndighet, frikort från styrning och krav på redovisning av sin klimatpåverkan. Det framkommer i Svenska Freds rapport “Frikortet – en granskning av Försvarets klimatarbete” från 2020.
LÄS MER
Läs debattartiklar, analyser och krönikor om kopplingen mellan miljö, klimat, fred och säkerhet.
VILL DU HÅLLA DIG UPPDATERAD OM SVENSKA FREDS ARBETE?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!