Israel, Palestina och våldet mot Gaza

SVENSKA FREDS KRÄVER ATT REGERINGEN TAR STÄLLNING

Läget  i Israel och Palestina är akut. Våldet måste omedelbart upphöra. Tiotusentals människor dör och lider i ofattbar skala i Gaza. Svenska Freds fördömer de krigsbrott som begåtts, och fortsätter att begås, genom våld som riktas mot civila och kräver att Sveriges regering verkar för ett omedelbart och varaktigt eldupphör. Hamas attacker mot Israel och israeliska civila utgör krigsbrott. Inget rättfärdigar gisslantagande eller urskillningslösa massakrer, attacker och avsiktligt våld mot civila. 

Sedan oktober 2023 har Israel genomfört massiva och omfattande bombningar, och genomför, en markinvasion av Gaza – ett mycket litet och tätbefolkat landområde som är hem till över två miljoner människor. Den israeliska krigföringens urskillningslösa våld har tvingat över 90 procent av Gazas befolkning på flykt, och många har tvingats på flykt flera gånger. Israel upprätthåller också en total blockad mot Gaza. Att bomba civila områden, tillämpa kollektiv bestraffning och strypa tillgången till livsavgörande resurser utgör krigsbrott och måste fördömas. Situationen i Gaza är oacceptabel och bortom katastrofal.  Människor saknar tillgång till livsviktiga och grundläggande resurser som mat, vatten, el, tak över huvudet och sjukvård. Israels krigföring mot Gaza innebär en total likgiltighet inför krigets lagar och Israels våld mot palestinier i Gaza utreds för folkmord av den Internationella domstolen (ICJ).  Utredningar av Amnesty och Human Rights Watch bedömer det som händer som folkmord och folkmordshandlingar. Israel står också anklagat för brott mot mänskligheten och omfattande krigsbrott. 

Svenska Freds ser med förfäran på utvecklingen i Gaza. Krigsbrott fortsätter att begås i Gaza framför världens ögon och vi vägrar att tyst se på. 

I skuggan av det fruktansvärda som sker i Gaza ökar våldet mot palestinier på det ockuperade Västbanken. Redan före oktober 2023 larmades det om att våldet mot palestinier på Västbanken var det dödligaste sedan början av 2000-talet. Det pågående kriget måste förstås mot bakgrund av den militära ockupation som Israel upprätthållit i många decennier, och som utgör brott mot internationell rätt genom att mänskliga rättigheter regelbundet kränks i de ockuperade områdena Gaza, Västbanken och östra Jerusalem. 

Vi fördömer Hamas brutala krigsbrott, Israels urskillningslösa krigföring mot Gaza och de upprepade brott mot internationell rätt som den israeliska ockupationen inneburit under mycket lång tid. 

Att väga in Israels roll som ockupationsmakt när vi pratar om denna fråga är inte att rättfärdiga Hamas våld mot civila, utan är nödvändigt för att synliggöra att vi måste förstå och hantera de grundläggande orsakerna för att på allvar kunna ha samtal om hållbar fred. Det krävs också ett större fokus på det förebyggande perspektivet, som är avgörande för att förhindra våld, krig och förtryck av mänskliga rättigheter.

Internationella lagar är glasklara: civila ska skyddas i krig. 

Det internationella samfundet har ett ansvar att göra allt för att få stopp på våldet, minska det mänskliga lidandet och motverka de förödande humanitära konsekvenserna av krig. Internationella domstolen i Haag (ICJ) har beordrat Israel att förhindra handlingar som kan utgöra folkmord. Folkmordskonventionen finns till för att vi ska kunna uppmärksamma varningstecken på folkmord och förhindra att de sker, inte för att tysta se på och i efterhand döma om det var ett folkmord eller inte. Att en stat utreds för folkmord förpliktigar andra stater att agera. Det medföljer förpliktelser om att inte bidra, och en skyldighet att förebygga. Sverige måste därför göra allt för att förhindra folkmord. 

Det borde vara en självklarhet att avbryta all vapenhandel och militära samarbeten med en stat som begått uppenbara krigsbrott och dessutom utreds för folkmord. Sverige har inte dragit tillbaka alla tillstånd för export av krigsmateriel till Israel och, genom Försvarets materielverk (FMV) finns omfattande avtal om inköp av krigsmateriel från israeliska vapenföretag placerade både i Israel och i Sverige. Både vapenexporten och dessa avtal leder till att Israels agerande legitimeras och stärker Israels vapenindustri och militära förmåga. Det svenska vapenföretaget Aimpoint tillåts också, helt oreglerat, exportera rödpunktssikten till Israel som används av den israeliska militärmakten. Denna export måste avbrytas och reglering införas för denna sorts sikten. Reglering krävs för vapenimporten till Sverige. Sverige behöver arbeta för ett vapenembargo mot Israel. 

Vi kräver att den svenska vapenhandeln med Israel stoppas!

Sverige och världen har ett ansvar att stå upp för folkrätten när den kränks, utmanas och undermineras, och det gör den allt mer. Omvärldens stöd till folkrätten måste gälla alla världens länder och i alla situationer för att den ska upprätthållas och stärkas. Trots uppmaningar från ICJ fortsätter Israels krigföring mot Gaza. Sveriges regering måste använda sin röst för att tydligt fördöma de krigsbrott som begås och sätta press på Israel att stoppa krigföringen mot Gaza!

SVENSKA FREDS KRAV

Sveriges regering måste vidta för åtgärder för att tydligt stå upp för internationell rätt och bidra till att våldet mot civila upphör.

 

TA DEL AV KRAVEN

STOP THE WAR

Situationen i Gaza är akut. Kriget måste stoppas och civila få skydd. Uppmana regeringen att ta ställning för att stoppa kriget i Gaza nu! Var med i vår aktion och gör din röst hörd!

 

DELTA I KAMPANJEN!

FRÅGOR OCH SVAR

Här samlar vi svar på de vanligaste frågorna vi får om kriget mot Gaza.

 

TILL FRÅGOR OCH SVAR

SVERIGES VAPENHANDEL

All vapenhandel med Israel bidrar till att stärka och legitimera Israels ockupation av Palestina och krig mot Gaza. Svenska Freds går igenom fyra aspekter av militär handel med Israel.

 

LÄS MER

AI-SYSTEM I KRIGFÖRING MOT PALESTINA

Den israeliska militären använder AI-system i Gaza och på Västbanken. Svenska Freds går igenom det vi vet om Israels användning av militariserad AI i Gaza och på Västbanken.

 

LÄS MER

FREDSPODDEN LIVE

Rebecka Lindholm Schulz, sakkunnig Israel/Palestina på Svenska Freds, samtalar med Svenska Freds policychef Linda Åkerström, som berättar om hur exporten och importen ser ut idag.

 

SE AVSNITTET

SENASTE ARTIKLARNA

Svenska Freds publicerar löpande texter, tal, fördjupningar och debattartiklar.

 

TA DEL AV DET SENASTE

 

VAD KAN JAG GÖRA?

VILL DU HÅLLA DIG UPPDATERAD OM SVENSKA FREDS ARBETE?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!