ANALYS: ‘Sweden first’ är grunden i den nya utrikesdeklarationen
Idag presenterade utrikesminister Maria Malmer Stenergard utrikesdeklarationen, som lägger fram regeringens utrikespolitiska prioriteringar för 2025. Just utrikespolitiken lyste dock med sin frånvaro, fokus ligger snarare på försvars- och handelspolitik.
I deklarationen är det tydligt att målet för det som regeringen kallar utrikespolitik först och främst är Sverige först. Traditionella utrikespolitiska värden som mänskliga rättigheter och demokrati tonas ned. Istället läggs stor vikt vid att betona vikten av samarbete med Natoallierade och intressen som handel och försvar. Därmed missas också flera av de allra viktigaste aspekterna av vad som behövs för en utrikespolitik som gynnar en hållbar och fredlig värld.
Deklarationen saknar helt kritik mot den nuvarande amerikanska administrationen och innehöll inte heller någon riskanalys av hur detta kan påverka Sverige som nu militärt allierad med USA. Medan andra europeiska länder och Natomedlemmar tydligt fördömer Trumps uttalanden, så valde utrikesministern att göra motsatsen i deklarationen. Hon meddelar även att Sveriges samarbete med och i USA ska utökas med fokus på bland annat försvar och rymdfrågor.
Att den nya utrikespolitiska inriktningens främsta mål är att sprida och värna svenska intressen är tydligt på flera sätt. Frasen ”svenska intressen” nämns flertalet gånger i deklarationen och ordet diplomati, som länge varit ett kärnvärde för svensk utrikespolitik nämns bara en gång, då som ett av Sveriges “främsta verktyg för att hävda våra intressen”. Folkrätten nämns som en hörnsten för Sveriges utrikespolitik, men trots det lös kritiken mot Israels folkrättsbrott i Gaza med sin frånvaro. Ett ställningstagande som inte följs av agerande blir platt och utan legitimitet.
Genom deklarationen är det tydligt att tron på avskräckning ersatt tidigare kärnvärden som diplomati, hållbar fred och utveckling för dem som behöver det mest. Vi kan därmed konstatera att regeringen har en lång väg att gå för att återuppbygga tilliten till folkrätten, diplomatin och till de verktyg som vi alla vet behövs för att skapa hållbar fred, och som borde vara grunden för Sveriges utrikespolitiska prioriteringar.
Läs mer om Svenska Freds arbete om Nato, Gaza och DCA-avtalet här.