Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / KRÖNIKA: Frågan om liv och död är för allvarlig för att skötas av Pete Hegseth

KRÖNIKA: Frågan om liv och död är för allvarlig för att skötas av Pete Hegseth

2025-02-07

Frågan om liv och död är alldeles för allvarlig för att skötas av militärer och politiker.

Krönika av Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå i Dala-Demokraten den 7 februari 2025.

På Folk och Försvars rikskonferens i år dammades begreppet “Den eviga freden” av.

Det användes negativt för att benämna den tid efter kalla krigets slut då svenska politiker valde att prioritera fler miljarder till annat än militär upprustning. Något som många på konferensen verkar se som naivt.

“Ett vassare men smalare försvar” minns jag var ledorden då jag växte upp. Politik som frigjorde massvis av skattepengar till annat. Exempelvis deltagande i FN-insatser.

Det var en annan tid.

Nu användes talet om ”den eviga freden” som en härskarteknik. Alltså en subtil manipulation för att behålla status quo, som just nu består av berättelsen att militär upprustning till varje pris skapar säkerhet.

Och för att återigen förlöjliga oss som ser ömsesidig nedrustning som viktiga steg mot mer hållbara och fredliga samhällen.

”Den eviga freden” är titeln på en skrift av upplysningsfilosofen Immanuel Kant från 1795.

En av hans teser i den är att i en stat med medborgare snarare än undersåtar som själva får betala krigets fruktansvärda konsekvenser och umbäranden, skulle dra sig för att starta krig.

Detta till skillnad från om despoter eller diktatorer fick styra undersåtarna. Despoterna kunde tvinga människor att strida i krig och slapp själva känna förruttnelsens stank.

Kant spådde, lite förenklat, att nedrustning av stående arméer skulle bli en följd av medborgarnas vilja.

Verkligheten som den ser ut idag, där avståndet mellan politiker och vapenföretagslobbyister är kort, kunde han nog inte föreställa sig.

Men om den långa distansen från ledare som Putin till slagfältets stank och grymheter hade han rätt.

Att Donald Trump är återinstallerad som president och att den kontroversielle programledaren på Fox News Pete Hegseth nu svurits in som USA:s försvarsminister är mycket oroväckande.

Skulle Kant levt nu tror jag att han delat den känsla av maktlöshet som många av oss brottas med idag. Kant hade som många tänkare på 1700-talet en optimistisk syn på att mänskligheten utvecklas till det bättre.

Denna inställning hämtade han från naturvetenskapens framsteg.

Kant hade nog också haft svårt att ta in att mödosamt förvärvad kunskap inte längre verkar  viktig.

Amerikanska politiker förkastar klimatforskning. Vetenskapen står inte högt i kurs.

De svenska makthavarna struntar i kunskap framtagen av offentliga utredare – om den inte passar de tänkta besluten.

Vi är många som just nu genomgår en sorts politisk depression. Många funderar över hur det ens är möjligt att det 2025 har ackumuleras så extremt mycket makt hos ett fåtal megarika personer.

Vi har idag ledare för världens stormakter med nationalistiska krafter bakom sig, imperialistiska ambitioner, kontroll över medieplattformar och nyhetsnarrativ och inte minst över kärnvapen tillräckliga för att förinta oss alla.

Pete Hegseth använder, liksom talarna på Folk och Försvar, begreppet fred på ett märkligt sätt. Motsägelsefullt sa han nämligen att USA kan förgöra sina fiender men samtidigt inte vill utkämpa några krig.

– Vi vill avsluta dem och vi vill avsluta dem på ett ansvarsfullt sätt, säger han enligt den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press (AP), men understryker att USA kommer att ta till ”överväldigande kraft” för att förgöra fiender om det skulle krävas.

Det har också fått stor spridning att han ska ha sagt att han ska återföra  ”the warrior ethos to the Pentagon”.

Faktumet att Hegseth är försvarsminister i USA tydliggör varför Kants tes om nedrustning håller än idag.

Än idag är glappet mellan krigets ledare och krigens offer långt. Det är totalt livsfarligt att ledare som Trump, Putin och Xi Jinping har makt att förinta dig och mig och hela mänskligheten.

Nedrustning är inte bara ett steg på vägen att sakta bygga tillit och utrota krigen utan också steg för oss medborgare att ta tillbaka den makt som är vår. Vi får inte låta oss tro att en värld beväpnad till tänderna gör oss säkra.

I Kants anda tänker jag att frågan om liv och död är alldeles för allvarlig för att skötas av militärer och politiker.

Så säger fängslade freds- och demokratiaktivister världen över, men också konstnären Helga Henschens figur Rebella. Jag kan inte annat än att hålla med.

Krönikan är skriven av Kerstin Bergeå, Svenska Freds ordförande, som fristående krönikör på dalademokraten.se