PAX #2 24: OKINAWA – EN PLATS FÖR MILITÄRBASER OCH MOTSTÅND
Runt om i världen möter utländska militärbaser motstånd från lokalbefolkningen. Okinawa, en ögrupp i södra Japan, är ett område där motståndet mot baserna är särskilt starkt och där lokalbefolkningen dagligen protesterar mot militärbaserna. 70 procent av alla amerikanska militärbaser i Japan finns på Okinawa, 31 stycken till antalet. PAX träffar Yamashiro Hiroji, en ledande aktivist i proteströrelsen mot baser på Okinawa.
Intervju i Fredstidningen PAX # 2 2024.
-Okinawas senaste 80 år har präglats av basfrågan, säger Yamashiro.
Han berättar att lokalbefolkningen lever under ständig skräck för olyckor relaterade till militärbaserna. Aktiviteten på baserna innebär föroreningar av vattenkällor och skogar. Stridsflygplan och metallföremål har fallit ner på förskolor och universitet. Japanska myndigheter har också svårt att utreda brott, som t.ex. våldtäkter, eftersom avtalen som reglerar den utländska militära närvaron begränsar möjligheterna för polis och domstol att utreda och pröva fallen.
Okinawa har en unik historia i relation till både Japan och USA. Innan Japans invasion på 1600-talet var Okinawa ett självständigt kungarike. Efter andra världskriget och fram till 1972 ockuperades ön av den amerikanska militären. Yamashiro beskriver dagens situation som en dubbel kolonialism: Både USA och det japanska fastlandets behov går före Okinawabornas och deras röst förtrycks både politiskt och ekonomiskt.
-Till skillnad från under den militära ockupationen är det nu också japanska poliser och myndigheter, inte bara den amerikanska militären, som exkluderar lokalbefolkningen från demokratiska diskussioner och avlägsnar demonstranter, säger Yamashiro.
Yamashiro menar att den japanska regeringen upprustar och slösar skattepengar för att tillgodose USA:s behov. Han menar att detta beror på Japans historiska skuld till USA, till följd av andra världskriget då Japan kapitulerade ovillkorligt, och till följd av USA:s hjälp med återuppbyggnaden av Japan under efterkrigstiden.
Att vara aktivist på Okinawa är en evig kamp på många sätt. Yamashiro menar att det okinawanska folkets strävan efter fred genom ickevåldsmetoder kommer från det gemensamma traumat från de omfattande striderna på Okinawa under andra världskriget. Vidare menar han att basavtalet med USA såväl som diskriminering från det japanska fastlandet försvårar kampen för fred. När Okinawas aktivister kritiserar försvarspolitiken kallas de förolämpande för “landsförrädare” och “anti-Japan”.
Varje dag de senaste tio åren har Yamashiro och andra aktivister protesterat genom så kallade sit-ins för att försena konstruktionen av en ny militärbas i norra Okinawa.
-Vi ställer oss framför lastbilar och stridsvagnar för att fredligt blockera ingången till basen varje dag, även om det bara tar några sekunder för polisen att bära bort oss. Jag är stolt över att vi har hållit upp en mjuk men mycket stark motståndsrörelse, och jag kommer fortsätta att leda rörelsen eftersom Okinawa annars blir ett stridsområde igen om vi inte säger ifrån, säger Yamashiro.
Även om Sveriges militära samarbetsavtal med USA skiljer sig från baserna på Okinawa på många sätt så finns flera likheter. Yamashiro understryker att avtalen påverkar Japans suveränitet och demokrati och har gjort Japan osjälvständigt från USA. Han betonar också att hans aktivism inte handlar om att vara emot USA eller militärbaser i sig, utan om den bredare frågan om fredsbyggande och motstånd mot våld.
Vi står inför en skiljeväg i Sverige. Motståndskraften för fred och nedrustning behövs här och nu mer än någonsin.
Skribent: Nao Sakurada