Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / PAX 2 24: STORA RISKER MED FÖRDJUPAT MILITÄRT SAMARBETE MED USA 

PAX 2 24: STORA RISKER MED FÖRDJUPAT MILITÄRT SAMARBETE MED USA 

2024-07-02

I december 2023 undertecknade Sverige och USA ett militärt samarbetsavtal, ett så kallat Defense Cooperation Agreement (DCA). Det innebär bland annat att USA får tillgång till 17 svenska baser.

 Artikel i Fredstidningen PAX # 2 2024. 

Förutom tillgången till svenska militärbaser reglerar avtalet frågor som vad som händer om amerikanska soldater begår brott i Sverige och USA:s rätt att lagra stridsfordon, ammunition och vapensystem i Sverige. Svenska Freds motsätter sig avtalet och att ytterligare ett stort säkerhetspolitiskt beslut fattats utan tillräcklig debatt och människors möjlighet att påverka.

Genom DCA-avtalet ger Sverige bort makt, inflytande och suveränitet i en rad viktiga frågor. Det är också ett uppenbart tecken på den globala trenden med en kraftigt ökad militär upprustning. Under våren har Svenska Freds analyserat avtalet och regeringens skrivelse, skrivit remissvar till riksdagen, kommenterat i media, opinionsbildat, hållit många föreläsningar och stöttat lokala initiativ mot DCA. Här är några av de frågetecken och risker vi ser med avtalet. 

SUVERÄNITET

I DCA-avtalet står det att amerikanska styrkor får ökade befogenheter under “särskilda omständigheter”. Vad dessa omständigheter skulle vara är inte tydligt i avtalet. Svensk suveränitet, alltså vårt självbestämmande och vår självständighet riskeras därmed om den amerikanska försvarsmakten bedömer att deras behov är viktigare. Sverige behöver alltid, även i kriser, ha den högsta politiska makten att besluta om militära insatser på och från svenskt territorium. För att Sverige ska kunna upprätthålla sin suveränitet måste det tydligt regleras, inte enbart baseras på förtroende. 

KÄRNVAPEN

I Norges och Danmarks DCA-avtal med USA står det inskrivet att länderna inte accepterar kärnvapen på sina respektive territorium. I det svenska avtalet finns inget sådant förbehåll. Både försvarsminister Pål Jonson och statsminister Ulf Kristersson har vid olika tillfällen sagt att ett förbehåll inte behöver skrivas in i avtalet eftersom den svenska positionen vad gäller kärnvapen är mycket välkänd. Vi håller inte med. För att kärnvapen aldrig ska finnas i Sverige, vare sig i freds- eller krigstid måste ett förbehåll mot kärnvapen skrivas in i avtalet. Ännu bättre vore det om Sverige gjorde som Natomedlemmarna Finland, Litauen och Spanien och lagstiftade mot kärnvapen.

PERMANENTA UTLÄNDSKA BASER?

Både den tidigare socialdemokratiska och den nuvarande moderatledda regeringen har sagt att vi inte ska ha permanenta utländska baser i Sverige i fredstid. Men vad som utgör en permanent bas verkar vara en definitionsfråga. Vi menar att DCA-avtalet ger förutsättningar för en ständig närvaro av amerikansk försvarsmakt i Sverige och att de löften och försäkringar regeringarna Andersson och Kristersson gett därmed är vilseledande för allmänheten. 

IMMUNITET OCH SEXUELLT VÅLD

På vilka sätt kommer Sverige och vi som bor här att påverkas av avtalet? Forskning från andra länder visar att utländska baser har inneburit en ökad osäkerhet för kvinnor genom en ökning av sexuellt våld, exploatering och trafficking. Amerikansk och svensk lagstiftning skiljer sig på många sätt, till exempel vad gäller lagar om prostitution och våldtäkt. De amerikanska soldaterna som är i Sverige ska lyda under amerikanska lagar. Vad gäller immunitet står det i avtalet att Sverige ger USA dispens från svensk lag, men att Sverige  i särskilda fall kan dra tillbaka dispensen. Det är dock inte tydligt vad som kan utgöra ett sådant fall. 

Det finns många fler frågetecken om DCA-avtalet. Läs vår analys och vårt remissvar till riksdagen!

Skribent: Linnéa Petersson