Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / PAX #3 24: KERSTIN HAR ORDET: Värt att försvara

PAX #3 24: KERSTIN HAR ORDET: Värt att försvara

2024-10-15

“Nej, det var inte militären som gav oss pappaledighet och allemansrätt” var rubriken på en krönika jag skrev som oberoende krönikör i Dala-Demokraten. Den handlade om Försvarsmaktens reklamkampanj “Värt att försvara” som synts på busskurer, i tunnelbanan och i sociala medier. Den fick mig att fundera på vilka det är det som försvarar vad egentligen, och med vilka medel?

Krönika i Fredstidningen PAX #3 2024

Många med mig har nog hajat till när de väntat på bussen, tittat på bilden av två skrattande pappor, den ena med en bebis i bärsele på magen, och läst budskapet “PAPPALEDIGHET – VÄRD ATT FÖRSVARA”. För det är väl ändå inte främst Försvarsmakten som försvarar eller fört kampen för den generösa föräldraförsäkringen? Det var kvinnorörelsen. Men värden som jämställdhet, demokrati, mänskliga rättigheter och “vårt sätt att leva” är betydligt lättare att marknadsföra i en busskur än huvuduppdraget att med vapen vara beredda att döda för att försvara Sveriges territorium mot ett väpnat angrepp. 

Försvarsmakten vill måla upp en bild av att det är de som försvarar vårt sätt att leva. Vi som mottagare av budskapet ska antingen känna oss lockade till att ingå i det militära försvaret eller tacksamhet för att de ser till att vi kan leva våra liv på det sätt vi vill. 

I själva verket är vårt sätt att leva, inklusive Sveriges nivå av demokrati, jämställdhet och hbtqi-personers fri- och rättigheter, ett resultat av människors, gruppers och organisationers envisa kamp för förändring. Ett samhälle och sätt att leva som byggts upp, inte med vapen, utan genom vanliga människors protester och krav på något annat. Som när människor 1979 blockerade Socialstyrelsen i protest mot att homosexualitet var klassat som en psykisk sjukdom. Och det är fortfarande vanliga människor i helt andra yrken än det militära som varje dag bidrar till att försvara demokratin och våra mänskliga fri- och rättigheter. Journalisten som granskar makten. Juristen som ser till att vi alla är lika inför lagen. Läraren som undervisar i källkritik och kritiskt tänkande.

Vad är det då Sverige ska försvara i världen? Folkrätten är avgörande för Sveriges säkerhet enligt regeringen. Då är det väl just den vi ska fokusera på att försvara när den utmanas och hotas. Istället har det setts genom fingrarna med såväl Turkiets som Israels folkrättsbrott. Det borde vara en självklarhet att Sverige avbryter allt militärt samarbete och vapenhandel med Israel, en stat som utreds för folkmord och vars decennier långa ockupation inneburit ett systematiskt förtryck av de som lever på ockuperat område. 

“Svenska intressen och demokratiska värderingar är kärnan i politiken” sa tidigare utrikesminister Billström (samtidigt som svensk vapenexport också fortsatte till diktaturer och länder med stora demokratiska brister). Att försvara folkrätten genom att fördöma brott mot den, oavsett vem som drabbas och oavsett var någonstans i världen det sker, ÄR i Sveriges intresse. 

Men Sverige är inte bara vår regering och försvar handlar inte bara om det militära. Sverige är vi människor som bor här, alla vi som organiserar oss, protesterar och lägger fram andra alternativ och förslag. Till försvar för fred, demokrati och internationell rätt. 

Skribent: Kerstin Bergeå