PRESSMEDDELANDE: Fler unga som tvingas till värnplikt hör av sig till oss
Allt fler unga ska kallas till värnplikt framöver. Med det följer att fler unga tvingas till värnplikt mot sin vilja, något Svenska Freds varnat om tidigare. Nästan en fjärdedel av Sveriges ungdomar vill inte göra värnplikt. I slutet av sommaren har flera unga påbörjat sin värnpliktsutbildning trots att de inte vill, och hört av sig till Svenska Freds för stöd och råd.
-Unga som hör av sig till oss berättar att de mår dåligt av sin värnplikt och av att bära vapen. Vi kan hjälpa till genom att förklara vad som gäller och vad de har rätt till enligt lagen, bland annat förklara vad som gäller för att söka vapenfri tjänst, säger Rebecka Lindholm Schulz, sakkunnig i värnpliktsfrågor på Svenska Freds.
Sedan värnplikten återaktiverades år 2017 har Svenska Freds också upprepade gånger varnat för utvecklingen att fler unga tvingas till värnplikt mot sin vilja. Den som inte dyker upp på sin mönstring eller som vägrar sin värnplikt kan straffas med böter eller fängelse. Sedan 2017 har minst 415 åtal om brott mot totalförsvarsplikten väckts och 34 dömdes till fängelse mellan 2017 och 2022.
-Det är allvarligt att unga riskerar fängelse för att inte vilja göra värnplikt. Att slippa utöva våld och bära vapen är en mänsklig rättighet. Det är något Svenska Freds stått upp för i över 100 år, säger Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå.
Enligt en Novus-undersökning kan över hälften av Sveriges unga tänka sig att försvara Sverige vid krig, men enbart 37% kan tänka sig att försvara Nato eller ett annat Natoland. Svenska Freds har tidigare lyft problematiken med att svenska värnpliktiga kan komma att skickas utomlands för Natos räkning mot sin vilja.
-Många som har hört av sig till oss under året, och förra året, är oroade för hur ett Natomedlemskap kan påverka dem. Det är skillnad på att ställa upp på att försvara Sverige och att skickas ut i strid för Natos räkning, i Turkiet eller något annat Natoland, säger Rebecka Lindholm Schulz, sakkunnig i värnpliktsfrågor på Svenska Freds.
Presskontakt:
Rebecka Lindholm Schulz, Sakkunnig värnpliktsfrågor
073-063 30 58
rebecka.lindholm.schulz@svenskafreds.se
Kerstin Bergeå, Ordförande
070-954 05 13
kerstin.bergea@svenskafreds.se
Svenska Freds och värnplikten
Svenska Freds har utrett frågan om hur värnpliktiga kan påverkas av ett Natomedlemskap i rapporten “Sverige i Nato”, och kräver att det fastställs att ingen ska kunna skickas utomlands mot sin vilja. Svenska Freds var också med och införde rätten till vapenfri tjänst på 1920-talet och fortsätter att vara en röst för allas rätt att vägra bära vapen. Ingen ska tvingas bära vapen eller delta i det militära systemet mot sin vilja.