VAPENFRI TJÄNST
Svenska Freds bidrog till att rätten till vapenfri tjänst infördes på 1920-talet och ger stöd och råd till den som inte vill bära vapen.
VAPENFRI TJÄNST
Svenska Freds har genom historien stått upp för allas rätt att slippa bära vapen och i mer än 100 år stöttat dem som inte vill vara del av det militära systemet. På 1920-talet var vi med och drev igenom rätten till vapenfri tjänst. Sedan värnplikten återaktiverades 2017 har allt fler unga och anhöriga kontaktat Svenska Freds med frågor om den återaktiverade värnplikten. Vi har tidigare hjälpt vapenvägrare genom telefonrådgivning och ekonomiskt stöd och sedan värnplikten återaktiverats har vi återupptagit vårt stöd till dem som har frågor och funderingar om värnplikten och om att göra vapenfri tjänst. Vi har också startat Fredsakademin – ett fredligt alternativ till värnplikten med målet att stärka känslan hos unga att det finns fler och andra sätt att bidra i arbetet för en fredligare värld. Fredsakademin svarar på de vanligaste frågorna om värnplikten och ger stöd till den som har frågor och tankar om värnplikten.
Som totalförsvarspliktig har du rätt att ansöka om att få vara vapenfri. Det innebär att du kan få göra civilplikt och krigsplaceras inom det civila försvaret. För närvarande genomförs inte någon sådan utbildning, men du kan bli kallad till utbildning senare om behoven inom det civila försvaret skulle ändras. Fredsakademin svarar på frågor om vapenfri tjänst och förklarar hur du ansöker. Läs mer här.
MER INFORMATION OM VÄRNPLIKTEN
Undrar du vad lagen om värnplikt innebär för dig? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna.
Det finns alltid alternativ till militära medel. Stöd oss i vårt arbete för en fredligare framtid.
Läs mer om vad Svenska Freds tycker om att värnplikten återaktiverats i vårt remissvar.
Senast uppdaterad 2021-08-12