Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / BISTÅNDSMINISTERN, DET HÄR BORDE DU SÄGA OM ISRAEL OCH PALESTINA

BISTÅNDSMINISTERN, DET HÄR BORDE DU SÄGA OM ISRAEL OCH PALESTINA

2025-01-31

Idag bevakade Svenska Freds när Sveriges biståndsminister svarade på frågor om Israel och Palestina i en interpellationsdebatt. Precis som i förra veckans interpellationsdebatt med utrikesministern finns det saker Svenska Freds saknade från biståndsministerns anförande, och som vi anser att Sverige bör göra.

Frågorna som ställts av riksdagsledamöter från S, V och MP handlade om situationen efter att Sverige dragit in stödet för FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar UNRWA, vilka motiv som låg bakom detta samt om hur biståndsministern ska säkerställa att folkrättsliga principer upprätthålls i Sveriges handelsavtal med Israel. I biståndsministerns svar saknades flera viktiga aspekter. 

Biståndsministern borde:

Markera mot Israels brott mot folkrätten och FN-stadgan 

Biståndsministern betonade vikten av folkrätt och att Israel har en skyldighet att följa den. Biståndsministern betonade också att Israels illegala bosättningar på Västbanken undergräver tvåstatslösningen och lyfte problemen med det ökade våldet från israeliska bosättare. Detta är positivt, men vi saknar tydliga svenska fördömanden av Israels agerande i både ord och handling. 

Israels beslut att förbjuda UNRWA på de ockuperade palestinska områdena är en mycket allvarlig överträdelse mot förpliktelsen att följa FN:s mandat och resolutioner, och som måste få konsekvenser. Att Sverige istället stoppar stödet till UNRWA gynnar Israels hållning och det svenska beslutet välkomnades också av Israels utrikesminister.   

Biståndsministern ägnade en stor del av debatten åt att fortsätta hänvisa till missvisande påståenden om UNRWA, så som att UNRWA har kopplingar till terrorism vilket avfärdats av oberoende utredningar. Biståndsministern borde istället tagit tillfället i akt och markerat mot Israels beslut att förbjuda UNRWA. 

Motverka de allvarliga humanitära och politiska konsekvenserna av ett försvagat UNRWA

Sedan igår, 30 januari, har Israels lagändring om att förbjuda UNRWA trätt i kraft vilket riskerar att få förödande konsekvenser för miljontals palestinier. Istället för att lägga kraft på att stärka UNRWA i en mycket svår tid har Sverige valt att avsluta stödet till UNRWA. Samtidigt var det tydligt i debatten att det saknas en tydlig plan för vem som ska kunna genomföra UNRWAs uppdrag. Det är allvarligt. 

Sveriges beslut att avsluta stödet till UNRWA har bland annat motiverats med att pengarna ska gå dit de har bäst möjlighet att nå fram. Det humanitära tillträdet i Gaza har dock hindrats genom Israels blockad och ockupation under mycket lång tid, och alltså inte bara sedan 7 oktober 2023 och inte bara som ett resultat av att UNRWAs verksamhet påverkas av Israels lagändring. Det stora problemet med att hjälp inte når fram handlar därför inte om vart pengarna riktas, utan om Israels ockupation och blockad. Om Sverige vill säkerställa att hjälp når fram bör Sverige istället verka för att Israels ockupation av Palestina upphör.

Biståndsministern lyfte inte heller hur Sverige ska motverka de politiska konsekvenserna av ett försvagat UNRWA. Rätten till återvändande och palestiniers flyktingstatus är en central del av den långvariga väpnade konflikten mellan Israel och Palestina. Israels beslut är därför en politisk signal om att palestinier inte har rätt att återvända till sitt land. Sverige bör tydliggöra hur Sverige ska säkerställa att den palestinska flyktingfrågan inte försvinner från den politiska dagordningen. 

Säkerställa att Sverige inte bidrar till ockupationen, bland annat genom att stoppa vapenhandeln

Den Internationella domstolen i Haag (ICJ) fastställde i ett rådgivande yttrande sommaren 2024 att Israels ockupation av Palestina är olaglig och bör upphöra. I yttrandet fastställdes också att inget tredje land får underlätta Israels ockupation av Palestina. I debatten nämnde dock inte biståndsministern konkret vad Sverige ska göra för att säkerställa detta. 

En konkret åtgärd är att avbryta all vapenhandel med Israel, inklusive import från israeliska vapenföretag. Den israeliska vapenindustrin är nära sammankopplad med ockupationen. Att avbryta vapenhandeln med Israel sänder tydliga signaler om att Israels agerande inte är acceptabelt. 

Ett annat viktigt sätt att säkerställa att Sverige inte bidrar till ockupationen är att också göra tydliga fördömanden, eftersom ockupationen upprätthålls i strid med internationell rätt. Flera experter, forskare och internationella organisationer har visat att ockupationen kan utgöra apartheid eftersom palestiner som grupp utsätts för systematisk diskriminering, förtryck, och våld. Apartheid är ett brott mot mänskligheten och innebär att upprätthålla ett systematiskt förtryck och dominans av en etnisk grupp över en annan. På de palestinska ockuperade områdena råder inte likhet inför lagen, en mänsklig rättighet och grunden för demokratiska rättssäkra samhällen. Palestinier som lever på ockuperade områden lever under en mycket mer strikt israelisk militär lag, medan israeler i samma områden lever under israelisk civil lag. Sverige måste ta tydlig ställning mot detta system.

Läs mer om Svenska Freds arbete om Israel och Palestina här.