Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / INTERNATIONELLA BROTTMÅLSDOMSTOLEN (ICC)

INTERNATIONELLA BROTTMÅLSDOMSTOLEN (ICC)

2024-08-01

Den internationella brottsmålsdomstolen (ICC) är världens första internationella permanenta brottmålsdomstol. Svenska Freds reder ut vad ICC gör och i vilka fall den kan kopplas in.

Den internationella brottsmålsdomstolen (ICC) är världens första internationella permanenta brottmålsdomstol. ICC etablerades för att utreda, och eventuellt åtala och döma, personer som anklagats för att begå de allvarligaste brotten som berör hela det internationella samfundet: folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och aggressionsbrott. ICC:s huvudsakliga syfte är att hjälpa till att sätta stopp för straffriheten och bidra till att förebygga dessa brott. ICC:s syfte är inte att ersätta, utan att komplettera, de nationella domstolarna.  

ICC styrs av Romstadgan, ett internationellt fördrag som antogs 1998 och som trädde i kraft 2002. Över 120 länder har skrivit under eller ratificerat Romstadgan, där det fastställs vilka brott som omfattas samt regler och mekanismer för staters samarbete med domstolen. USA, Ryssland och Kina är exempel på länder som inte har ratificerat Romstadgan. 

ICC har under 2023 lett rättegångar mot ledare från milisgrupper från Mali och Centralafrikanska Republiken som utsatt civila för stora övergrepp. ICC har även utfärdat en arresteringsorder mot Rysslands president och den ryska barnombudsmannen på grund av misstankar om att Ryssland har fört bort ukrainska barn, vilket är en krigsförbrytelse. 

ICC har rätt att döma personer som är medborgare i en stat som skrivit under Romstadgan. Domstolen kan även döma personer som begått de brott det gäller i ett land som har skrivit under ICC:s stadgar, eller personer som FN:s säkerhetsråd ger domstolen jurisdiktion över.  

Sedan 2013/2014 har ICC givits jurisdiktion över de folkrättsbrott som sker i Ukraina, vilket är anledningen till att ICC kan utreda Rysslands president och barnombudsman för brott trots att varken Ryssland eller Ukraina är parter till ICC.

Det är lätt att blanda ihop ICC med den internationella domstolen (ICJ). Skillnaden mellan dessa är att ICC åtalar individer och ICJ avgör tvister mellan FN:s medlemsstater. I slutet av 2023 lämnade Sydafrika in en anmälan till ICJ gällande Israels agerande mot palestinier i Gaza för att utreda om Israel begår folkmord på palestinier i Gaza. 

Svenska Freds tillhör CICC som är en koalition av organisationer från civilsamhället som drev på kampanjen för antagandet av Romstadgan 1998 vilket slutade i att ICC inrättades fyra år senare.