KERSTIN HAR ORDET 21/9 2023

För exakt ett år sedan, på den Internationella Fredsdagen, höll jag ett tal utanför den ryska ambassaden i Stockholm, på demonstrationen ”Stoppa Putins krig mot Ukraina”. Stämningen bland de som slutit upp med gul-blå flaggor och solrosor var tyngd. Tyngd av kriget och lidandet men också för att Putin samma dag gett besked om partiell mobilisering. Ett beslut som tvingade 300 000 ryssar att  bli soldater. Fredsdagen instiftades av FN för att vädja om ett 24 timmar långt eldupphör, för att påminna oss om att fred är möjligt.

Rysslands olagliga och folkrättsvidriga krigshandlingar, tvångsförflyttningar, våldtäkter och andra fasansfulla krigsbrott visar återigen hur fruktansvärt och hänsynslöst krig är. Budskapet som jag lyfte på Fria Ukrainas plats för ett år sedan ”Nej till Rysslands krig”- Нет войне (Nej till krig)- ett budskap som modiga anti-krigsdemonstranter i Ryssland använt för att motsätta sig Putins folkrättsvidriga krig, är lika aktuellt nu och ska höras extra starkt just idag. 

Det är en sorg att fred och frihet idag är avlägset för alltför många människor i världen.

Vi ser just nu en oroväckande polarisering och misstro som leder till rekordstor rustning. Jag tänker också på den fruktansvärda situationen i Tigray i Etiopien. Visste du att fler dog i strid i Etiopien under 2022 än i krigen i Ukraina, Yemen, Myanmar, Nigeria, Somalia, Mali och Burkina Faso tillsammans? Det visar data från fredsforskningsinstitutet PRIO. Långt bort från nyhetsflödet pågår en av vår tids dödligaste krig. De totala militära utgifterna i världen ökade återigen under 2022 och nådde med 2240 miljarder dollar en ny rekordnivå, enligt siffror publicerade av Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI). 

När vi står inför blodiga krig kan tanken på förebyggande kännas långt borta. Men sanningen är att vi också står inför en rad konflikter som riskerar att bli väpnade. Fred måste vara ett konstant arbete. Vi brukar säga att det är ett verb, något man gör. Att få stopp på de väpnade konflikter som redan brutit ut och förhindra de som kan komma. Rösterna för investeringar i fredsförebyggande och fredlig konflikthantering kan tyckas vara få idag, men de finns där. I Sverige är det vår roll att vara fredens och förebyggandets advokater. 

I söndagens Gomorron Världen väckte Emil Jensen några viktiga diskussioner  i sitt kåseri: 

“Nu hör vi mer och mer; världsläget kräver det! Världsläget kräver att vi rustar upp, att vi går med i Nato! Så om världsläget sen kräver det ska vi gå i allians med riddar Kato? Skicka ut våra ungar till våldsamma stater? Som Tengils soldater?

Är det verkligen fred vi vill ha? Jag säger ja och precis, för oavsett vad freden kostar, kostar krigen alltid mer. Visst suger det när freden är på maktens villkor, men samtidigt är också krigen alltid det.

I krig ställs folk mot folk, och aldrig ser vi de som tjänar på ett krig själva röra sig på slagfält och riskera sina egna liv. Där är de andra som faller, och de som vapenvägrar hamnar bakom galler.”

Lyssna på Emil Jensens kåseri HÄR!

Vi är glada att vi inte står ensamma och även om starka krafter vill tysta oss så växer vi som rörelse och nya människor hittar till oss varje dag. För aldrig är väl röster för fred och experter på fredsbyggande viktigare än precis just nu. 

Förra veckan skrev författaren Per Wirtén om vikten av Svenska Freds som en “demokratisk skyddsvall”, som en kommentar på den ovissa ekonomiska framtid svenska fredsorganisationer nu står inför; ”nu behövs starka rörelser som opponerar sig mot militarismens framstötar.