NOBELS FREDSPRIS: MURAD OCH MUKWEGE FANTASTISKT BRA VAL
Bra och viktigt val att sätta fokus på hur sexualiserat våld används som krigföringsmetod i många konflikter, kommenterar Agnes Hellström Nobels fredspris till Denis Mukwege och Nadia Murad.
Nobels fredspris går i år till Nadia Murad och Denis Mukwege för att de på olika sätt satt fokus på hur sexuellt våld används som vapen i krig.
– Jag blev väldigt rörd. Det är ett fantastiskt bra val, det lyfter sexualiserat våld som ett säkerhetshot för så otroligt många människor, och sätter fokus på hur det används som krigföringsmetod i många konflikter. Genom fokus på dessa två personer blir det också fokus på civilsamhället, kommenterar Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande.
Våldtäkter och sexuella övergrepp klassas idag som de allvarligaste krigsbrotten och brott mot mänskligheten. Sexuellt våld används som strategiskt vapen i konflikter för att förödmjuka, skapa osäkerhet, straffa, traumatisera och fördriva. Våldtäkter begås metodiskt och utbrett och systematiskt i konflikter. Förutom de individuella lidandet förvärrar det konflikter, sliter upp och splittrar samhällen ekonomiskt, socialt, kulturellt och känslomässigt och försvårar freds- och försoningsprocesser.
– Denis Mukwege har gjort och gör ett oerhört viktigt arbete till stöd för alla de kvinnor som utsatts för sexuellt våld i krigets Kongo. Vi hoppas att priset ska sätta ljus på det oerhört långa väpnade konflikten i Kongo, en konflikt som ofta glöms bort, samt på det sexuella våldet som vapen och dess horribla konsekvenser. Men framför allt hoppas vi att priset kan leda till samtal och resurser som bidrar till att inte bara hjälpa de drabbade, men åtgärda de grundorsaker som skapat konflikten och förhindra att fler tvingas bli offer för krig, säger Agnes Hellström.
– Användningen av sexuellt våld i konflikt är ett resultat av ett misslyckande att lösa konflikter fredligt och att åtgärda grundorsaker till konflikt. Det visar också tydligt hur kvinnor, men även HBTQ-personer med olika könstillhörighet, är särskilt utsatta i konflikt.
Agnes Hellström i SVT:s Morgonstudion den 5 oktober
Agnes Hellström i Nobelstudion i SVT inför och efter tillkännagivandet
Läs Agnes blogg inför Nobelpriset
Agnes Hellström intervjuas av TT