Nu får Försvarsmakten tillstånd att skjuta sönder svensk miljölag
Regeringens nya beslut om att ge Försvarsmakten ytterligare undantag från svensk miljölag bidrar till ökad osäkerhet.
I debattartikeln Nu får Försvarsmakten öva på att skjuta igen i Expressen den 10 april skriver försvarsminister Pål Jonson och klimat– och miljöminister Romina Pourmokhtari att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget på länge. Svenska Freds håller med om det. Men vad ministrarna bortser från är att detta säkerhetsläge inte bara utgörs av Rysslands folkrättsvidriga krig i Ukraina utan även av eskalerande miljöförstöring och klimatförändringar. Regeringens nya beslut om att ge Försvarsmakten ytterligare undantag från svensk miljölag bidrar till ökad osäkerhet.
Det militära försvaret har länge prioriterats över miljö- och klimatsäkerhet, en utveckling som började långt innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Prioriteringarna har lett till att Försvarsmakten redan idag har väsentliga undantag från miljölagstiftningen och från international klimatlagstiftning. Myndighetens miljö- och klimatpåverkan var också redan innan upprustningen stor.
Beslutet att ge Försvarsmakten ytterligare undantag från svensk miljölag bortser från att en försämrad miljö och fortsatta klimatförändringar hör till de absolut största hoten mot vår säkerhet. Det är inte heller en fråga om huruvida de kommer, omfattande forskning har för länge sedan visat att dessa hot redan är en verklighet. Att Försvarsmaktens verksamhet tillåts gå ut över miljö- och klimatsäkerhet är därför ett feltänk som kan få stora konsekvenser.
Trots att förslaget är tänkt att vara ett tillfälligt undantag, så är den miljö- och klimatpåverkan som kan komma som följd långvarig och oåterkallelig. Det är dags för regeringen att ta sitt ansvar när det kommer till vår gemensamma säkerhet.
Läs mer om hur klimat-, freds- och säkerhetsfrågor hänger ihop.