Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX #2 24: VI FÅR ALDRIG BLUNDA FÖR KRIGET MOT GAZA

PAX #2 24: VI FÅR ALDRIG BLUNDA FÖR KRIGET MOT GAZA

2024-07-02

I över åtta månader har Gazas civilbefolkning levt under total belägring med massiva israeliska bombningar och en pågående markinvasion. Det har också gått över åtta månader sedan Hamas attack mot civila män, kvinnor och barn i Israel. Sedan dess har människor över hela världen samlats för att visa sitt motstånd mot våldet och kriget. Vi vägrar att tyst se på när krigsbrott begås framför världens ögon. 

Artikel i Fredstidningen PAX # 2 2024. 

Svenska Freds bevakar den politiska debatten i Sverige och har kontakt med personer i området. Bland annat Redwan Baraka, sjukvårdare i Gaza, och Shaima, journalist i Hebron, som berättar om hur deras liv förändrats sedan oktober 2023. 

-Mitt liv i Gaza var svårt redan före kriget, väldigt, väldigt svårt. Men min familj och jag hade ett hus och vi klarade oss. När kriget kom förlorade vi det och tvingades lämna. Vi lever nu i ett tält.

Det berättar Redwan Baraka, sjukvårdare i Gaza, för Pax. Han är en av de över två miljoner människor som lever på den smala kustremsan Gaza. Hans familj har precis som 1,5 miljoner andra Gazabor, tvingats på flykt till Rafah, där Israel i maj påbörjat en markinvasion som riskerar att förvärra en redan omänsklig situation till ett blodbad på civila. Det råder nu utbredd svält i Gaza. Redwan vittnar också om hur den israeliska blockaden innebär förödande humanitära konsekvenser för människor i Gaza. 

-Civila bor i tält. Varje morgon måste människor köa i sex timmar för att fylla dunkar med drickbart vatten. Sen måste de köa sex timmar för bröd och yttligare sex timmar för humanitära förnödenheter. Om vattnet, eller brödet, tar slut innan det är deras tur i kön så får de ingenting.

Det rapporteras om att Israel vid upprepade tillfällen attackerat sjukvårdsinrättningar i Gaza, något som strider mot folkrätten. Nu står ett flertal sjukhus i Gaza i ruiner vilket påverkat Redwans arbete som sjukvårdare.

-Efter att flera sjukhus blivit totalförstörda jobbar jag endast på  European Hospital, det sista återstående fungerande sjukhuset i Gaza, som dagligen tar emot ett mycket stort antal skadade. Det saknas resurser och utrustning för att hjälpa och återuppliva människor som kommer till sjukhuset , säger Redwan.

Det som pågår i Gaza är oacceptabelt och bortom katastrofalt. I skuggan av detta ökar våldet mot palestinier på det ockuperade Västbanken och redan före oktober 2023 larmades det om att våldet mot palestinier på Västbanken var det dödligaste sedan början av 2000-talet. Vi pratar med Shaima som är journalist i Hebron på Västbanken, en av städerna som drabbas värst av den israeliska ockupationen och av bosättarvåldet. 

Efter 7 oktober har rädslan för att mista livet växt hos mig, min familj och mina vänner. Det finns en ständig risk att vi kommer att dödas, när vi är i stan, när vi lämnar våra hem, till och med när vi jobbar eller studerar. Ockupationen ser oss människor som måltavlor.

Shaima i Gamla stan Hebron, Västbanken. Foto: Amer Shallodi

Shaima berättar även om hur livet för palestiner har blivit svårare och våldsammare på Västbanken.

-Fängslandet av palestiner har ökat, och likaså har bosättarnas och den israeliska ockupationens våld mot palestinska städer och byar ökat. Allt fler palestiner kidnappas också av bosättare. Ett palestinskt barn kidnappades i Hebron av bosättare som brände honom levande. Det har också blivit svårare för oss att röra oss mellan städer till följd av alla checkpoints.

På Västbanken är det mycket farligt att vara journalist. Shaima berättar om riskerna med hennes yrke, varför Israel riktar våld mot journalister och varför det är så viktigt att fortsätta rapportera om det som händer i Palestina. 

-Israel är rädda för att journalisters röster ska höras, att deras kameror tar bilder som visar förtrycket mot palestinier och sedan sprids över världen. Det största beviset på att bilderna som sprids ökar stödet mot ockupationen är alla protester som stöttar Palestina, i städer världen över, säger Shaima.

Samtidigt som civila dödas i tiotusentals och lider i ofattbar skala i Gaza tycks världen vara oförmögen att få stopp på våldet. Svenska Freds bevakade riksdagens särskilda debatt om Gaza i april och när partiledarna debatterade Gaza i maj. Flera viktiga perspektiv saknades, bland annat nämndes inte den israeliska ockupationen en enda gång under partiledardebatten. Svenska Freds kräver att Sveriges regering står upp för folkrätten och stödjer FN:s uppmaning om ett varaktigt eldupphör och att grundorsaker som den israeliska ockupationen adresseras för att på allvar kunna ha samtal om hållbar fred. Att ockupationen måste upphöra är något som både Redwan och Shaima nämner krävs för att skapa fred.

-Ni måste sätta press på världens makthavare. Det är den enda lösningen. Ni, världens befolkning måste stå upp mot förtrycket för att skapa fred, inte bara för oss palestiner utan för varje förtryckt person i världen, säger Redwan till oss i en ljudinspelad video skickad från Gaza. 

Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå och sakkunnige Rebecka Lindholm Schulz på plats i Riksdagen för att bevaka debatten om Gaza den 19 april.

-Ockupationen måste få ett slut. Det skulle markera den första dagen av fred i Palestina, och när palestinier får sina mänskliga rättigheter, som alla andra i världen. Det handlar om så grundläggande saker som rätten till liv. Jag hoppas att jag kommer att leva dagen då Palestina är fritt, att jag kommer kunna resa mellan städer utan några restriktioner, att alla palestinska barn får leva som barn i andra länder; att leva i ett fritt land utan ockupation och förtryck, säger Shaima.

Svenska Freds deltog på civilsamhällesmöte med israeliska och palestinska fredsorganisationer, anordnat av Olof Palmes Internationella Center, i maj.

Det är svårt att ta in uppgifterna från Gaza, men vi och omvärlden måste fortsätta orka berätta om det som sker. Vi kan inte stå tysta när civila dör i tiotusentals! Sverige och världen måste göra mer för att få stopp på våldet och den humanitära katastrofen i Gaza. Konflikten i Israel och Palestina är större än det akuta våld vi ser just nu. Därför krävs också röster som lyfter de långsiktiga perspektiven, som att ockupationen måste upphöra och att det behövs ökat stöd till både det israeliska och palestinska civilsamhället. Det är perspektiv Svenska Freds vill bidra med, för vi får inte blunda för kriget mot Gaza och de stora, grundläggande orsakerna till en av världens mest utdragna väpnade konflikter. 

Skribent: Elsa Wetter