Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX 3/17: HALLÅ DÄR, AFRAH

PAX 3/17: HALLÅ DÄR, AFRAH

2017-10-13

Skribenten, bloggaren och föreläsaren Afrah Nasser från Jemen får Svenska Freds finaste utmärkelse, Eldh-Ekblads fredspris, för att hon fördjupar bilden av det underbevakade kriget och lyfter fram människorna. 

Afrah Nasser, mottagare av Eldh-Ekblads fredspris. Foto: Elmer Kauko

Varför skriver du om Jemen?

– Jag hittade ingen annan blogg som kunde tala till mig som ung i Jemen. De andra bloggarna och hemsidorna är ofta på arabiska och under inflytande från olika parter. Det finns inga oberoende röster. Om man vill hitta oberoende nyheter på engelska från Jemen kommer de ofta från akademiker i väst. Det finns väldigt få engelsktalande nyhetssajter skrivna av infödda jemeniter som riktar sig till det internationella samfundet.

Vilken betydelse har din blogg?

– Det är väldigt viktigt att jemeniter får en rättvis chans. Vi kan vara lika lysande som alla andra. Jemen är troligen det fattigaste landet i världen. Jag hoppas att min roll gör att Jemen kommer närmare människor internationellt. Jag vill ge en oberoende och opartisk bild. Jag vill föra fram konstruktiv kritik av vad som händer i Jemen.

Hur är situationen i Jemen?

– Det är överväldigande. Kort sagt är det värre än det som pågår i Syrien.  Det finns inga kameror som bevakar, det är omöjligt att fly, 20 miljoner människor är fast och bortglömda, utan mat, utan medicin, utan allt. Svält och kolera är de största problemen. Människorna är offer för blockaden genomförd av regimen och den saudiledda koalitionen, men också för inbördeskrig där de fastnar mellan olika stridande fraktioner. Miljoner människor står inför en långsam död.

Hur ser du på Sveriges roll?

– Det är mycket chockerande att Sverige fortsätter exportera vapen till Saudiarabien i stället för att tydligt fördöma Saudiarabiens agerande.

Hur kom det sig att du började skriva om detta?

– Jag började skriva om kultur och sociala ämnen. Att skriva om politik var mycket riskfyllt. Jag såg hur andra journalister riskerade sina liv, de blev kidnappade och fängslade. Men så kom den arabiska våren och jag blev så överraskad över att det jemenitiska folket reste sig och gick ut på gatorna. Jag hade aldrig föreställt mig en framtid med demokrati.

– När jag såg hur andra unga människor riskerade sina liv insåg jag att det var dags för mig att skriva om politik.  Mina vänner blev nedskjutna, dödade – varför skulle jag vara annorlunda? Först var alla så glada men atmosfären förändrades snabbt. Jag mottog många hot och min familj ville att jag skulle sluta skriva, men jag var så envis och arg och det gjorde att jag fortsatte, trots hot och påtryckningar.

Du bor i Sverige och har inte kunnat återvända till Jemen på sex år. Hur är det att skriva om ditt hemland som du inte kan besöka?

– Att skriva om Jemen är smärtsamt. Det är som att ha ett förhållande på långdistans med någon du älskar. Du vill fortsätta förhållandet men vet inte när ni kan träffas.

Vad betyder det att få pris av Svenska Freds?

– Jag är så lycklig över att bli uppmärksammad av en så gammal och prestigefylld organisation. För det mesta arbetar jag väldigt ensam som frilans Jag tror att priset innebär en förändring av Afrah, av mitt liv. Många gånger vill jag bara ge upp och ha ett lyckligare yrke, för situationen går från dålig till värre. Varje gång jag får ett pris är det som ett tecken från universum om att inte ge upp. Jag är mycket tacksam.

EVA KELLSTRÖM FROSTE

Namn och ålder: Afrah Nasser, 32

Gör på fritiden: Jag älskar simning och karaoke. Jag har en hemsk röst men älskar att stå på scen.

Nytt projekt på gång: Har precis startat ett webbmagasin, Sana Review, där flera andra röster från Jemen ska höras. Till att börja med på arabiska för att den riktar sig till jemeniter, i och utanför Jemen.

Pax nr 3 2017