PAX#3 24: En tyst humanitär katastrof – SUDAN
Medan media och omvärldens ögon är riktade mot Gaza och Ukraina hamnar akut hungersnöd och världens största interna flyktingskris i skuggorna. Forskaren Johan Brosché berättar i Svenska Freds podcast Fredspodden, om hur svält används som vapen i Sudan, där inbördeskriget pågått i över 500 dagar.
Krönika i Fredstidningen PAX #3 2024
I Sudan rapporteras det om överfulla flytkingsläger, etnisk rensning, dödande av civila, sexuella övergrepp och en svältkatastrof som närmar sig med snabba steg. FN varnarföreträdande för att attackerna kan utgöra folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Den interna flyktingkrisen är den största i världen, med fler än tio miljoner människor som drivits på flykt, enligt FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA). Samtidigt har Världslivsmedelsprogrammet (WFP) konstaterat svält i flyktingläger i norra regionen Darfur och The Famine Review Committee (FRC) varnar att flera delar av landet riskerar att drabbas av svält, om inga samordnade åtgärder vidtas. Mer än 25 miljoner människor lider av akut hungersnöd och då konflikten inte verkar avta snart, sträcker sig ett mörker över Sudans befolkning.
Inbördeskriget grundar sig i en maktkamp mellan ledare för Sudans statliga militära styrka Sudanese Armed Forces (SAF) och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF). Sudan har en lång historia av inbördeskrig och styrdes länge av diktatorn Omar al Bashir, som avsattes 2019 efter månader av fredliga protester. Efter det skapades en övergångsregering bestående av civila och militära aktörer. I april 2023 bröt nya stridigheter ut mellan SAF och RSF vilka har lett till dagens humanitära katastrof.
Svälten i Sudan är skapad och styrd av människor: De stridande parterna hindrar hjälpinsatser att ta sig in i områden de kontrollerar, mat och hjälp når därför inte dit den behövs som mest. Världslivsmedelsprogrammet (WFP) och FN:s barnfond (UNICEF) uppmanar alla parter att garantera obehindrat och säkert tillträde för humanitära insatser i Sudan för att göra deras arbete möjligt. De uppmanar också det internationella samfundet att öka sitt ekonomiska stöd till humanitära insatser och använda alla diplomatiska verktyg som står till deras förfogande för att få till stånd en omedelbar vapenvila.
Civila drabbas alltid hårt av krig och att använda svält som ett vapen är ett brott mot mänskligheten. Den sudanesiska ickevåldsaktivisten Imad Adam berättar i Fredspodden: “This war in Sudan, the victims of the civilians are more than the […] victims of the parties themselves. As if the target of this war is the civilians and not those in uniform”.
Media, det internationella samfundet och omvärlden behöver mer effektivt uppmärksamma den humanitära katastrofen i Sudan för att den ska kunna stoppas. Ansvariga måste ställas inför rätta. Vi måste förhindra att folkmord, svält och att en ännu större flyktingkris drabbar Sudan. Vi måste orka rikta blicken mot Sudan och prioritera de insatser som krävs.
Skribent: Alva Hall