Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PRESSMEDDELANDE: Sverige sviker unga i kampen för fred och säkerhet

PRESSMEDDELANDE: Sverige sviker unga i kampen för fred och säkerhet

2024-12-09

Den nionde december för nio år sedan formulerades dessa krav i resolution 2250, som antogs av FN:s säkerhetsråd och är bindande för FN:s medlemsstater, inklusive Sverige. Organisationerna KFUM Sverige, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Fryshuset kräver nu politisk handling.

Pressmeddelande från Svenska Freds, KFUM Sverige och Fryshuset den 9 december 2024.

Unga växer idag upp i en värld präglad av ökade spänningar, brutala krig, förvärrade klimatförändringar och sociala orättvisor. Samtidigt står Sverige fortfarande utan en strategi för att uppfylla FN:s krav på att bemöta ungas särskilda utmaningar och roll i arbetet för fred och säkerhet. Den nionde december för nio år sedan formulerades dessa krav i resolution 2250, som antogs av FN:s säkerhetsråd och är bindande för FN:s medlemsstater, inklusive Sverige. Organisationerna KFUM Sverige, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Fryshuset kräver nu politisk handling.

– Utvecklingen vad gäller ungas deltagande i fredsarbetet går åt fel håll och har kraftigt bortprioriterats på senare år. Det saknas också en strategi för hur resolutionen ska implementeras inrikespolitiskt. Detta trots att Sverige har omfattande problem som drabbar unga och där unga vill och bör vara en del av lösningen, säger Rebecka Lindholm Schulz, sakkunnig Unga, fred och säkerhet på Svenska Freds.

I Sverige går utvecklingen för att implementera resolution 2250 om unga, fred och säkerhet i negativ riktning. Hänvisningar till resolution 2250 om unga, fred och säkerhet saknas i den nya biståndsstrategin och UD har inte längre någon ansvarig person inom området, resurserna för myndigheterna Sidas och FBA:s arbete med resolutionen minskar och Sverige har slutat att skicka ungdomsdelegater till FN. Denna utveckling går emot Sveriges skyldigheter under resolution 2250.

– Unga i Sverige upplever en ökad rädsla för krig, socioekonomisk utsatthet, rasism, utanförskap, psykisk ohälsa och gängkriminalitet där unga rekryteras och utnyttjas i kriminella syften. Detta påverkar även andra unga som lever vid sidan av våld, brottslighet och otrygghet. Dessutom har dagens unga en dyster syn på framtiden och saknar ofta tro på den egna möjligheten att påverka samhället. FN:s resolution för unga, fred och säkerhet är ett ramverk som svarar på dessa utmaningar, säger Jasmine Traore, kommunikationsstrateg med fokus på fred och säkerhetsfrågor på Fryshuset

Resolution 2250 ställer krav på att Sverige ska arbeta för att öka ungas deltagande i beslutsfattandet, stötta förebyggande insatser mot konflikter och skydda unga från dessa, arbeta med återintegrering av utsatta unga som riskerar att bli offer för eller själva utöva våld samt aktivt söka partnerskap med unga och med ungdomsaktörer.

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, KFUM Sverige och Fryshuset har tillsammans bildat en arbetsgrupp för att kräva att ungas roll i arbetet för fred och säkerhet tas på allvar. Tillsammans samlar organisationerna tusentals unga i Sverige som är engagerade i frågor om fred, säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter. Genom möten med unga från olika delar av samhället ser de att det krävs mer för att stärka ungas delaktighet. Nästa år är det tio år sedan resolutionen antogs, och arbetsgruppen vill se att regeringen har antagit en strategi för hur ungas delaktighet i Sveriges freds- och säkerhetsarbete ska öka, hur ungas rättigheter ska skyddas och behov tillgodoses, hur konflikter ska förebyggas, och för hur Sveriges civila beredskap ska öka, vilket kommer att gagna hela samhället.

Organisationerna kräver en tydlig plan för Sveriges implementering av FN:s resolution 2250 som säkerställer ungas meningsfulla delaktighet i freds- och säkerhetsarbetet genom:

  • Plattformar för ungas delaktighet som stärker unga människors inflytande och motverkar den växande misstron mot samhället och dess institutioner.
  • En kartläggning och bemötande av ungas särskilda behov för att stötta unga som har dragits in i kriminalitet eller extremism, och ge dem en väg tillbaka till samhället.

  • Ett mer proaktivt konfliktförebyggande arbete, både i Sverige och internationellt, genom starkare partnerskap och ökade resurser till aktörer som arbetar med och för unga.

KONTAKT

Rebecka Lindholm Schulz
Sakkunnig unga, fred och säkerhet, Svenska Freds
073-063 30 58
rebecka.lindholm.schulz@svenskafreds.se

Linnéa Petersson
Pressekreterare, Svenska Freds
linnea.petersson@svenskafreds.se
070-763 48 57

Pressbild på Rebecka Lindholm Schulz finns här.