SVENSKA FREDS KRÄVER ATT REGERINGEN TAR STÄLLNING MOT KRIGSBROTTEN
Sedan den långvariga väpnade konflikten i Israel och Palestina förvärrades och utvecklades till ett fruktansvärt krig i Gaza i oktober 2023 har Svenska Freds lyft vad vi anser att Sveriges regering måste vidta för åtgärder för att tydligt stå upp för internationell rätt och bidra till att våldet mot civila upphör. De krigsbrott som Hamas och Israel gör sig skyldiga till måste få ett omedelbart stopp. Vi fördömer Hamas attacker, Israels blockad och urskillningslösa bombningar av Gaza, och de upprepade brott mot internationell rätt som ockupationen av Västbanken, Gaza och östra Jerusalem inneburit under decennier.
Vi lyfter våra krav genom folkbildning och samlar engagemang för att stoppa våldet mot civila. Vi uppmanar regeringen att ta ställning för att stoppa kriget i Gaza, bland annat genom vykortskampanjen ”Stop the war” där vi uppmanar till att skicka vykort till statsminister Ulf Kristersson och regeringen. Här kan du läsa mer om Stop the war. Vi gör också återkommande blixtaktioner kopplade bland annat till den svenska vapenhandeln med Israel. Utöver det har vi en rad krav som vi driver för att få Sveriges regering att agera för att få stopp på våldet.
- Omedelbart och varaktigt eldupphör
Flera partier vill se en omedelbar vapenvila, men endast ett fåtal betonar vikten av ett varaktigt eldupphör. En tillfällig, humanitär, vapenvila är inte tillräckligt för att skydda civila eller för att hantera den humanitära katastrofen i Gaza. I det akuta läge som råder måste den svenska regeringen tydligt ta ställning för ett varaktigt eldupphör, och på allvar sätta press på Israel för att få stopp på våldet. Vi kräver att Sverige tydligt stödjer FN:s uppmaning om eldupphör så att det urskillningslösa våldet och de massiva bombningarna över Gaza omedelbart upphör. Det krävs varaktigt eldupphör, och på sikt insatser för en politisk lösning och varaktig, hållbar fred.
- Stå upp för folkrätten och markera mot de krigsbrott som begås
Sverige måste tydligt fördöma alla folkrättsbrottt våld som riktas mot civila och verka för att skydda civila: i Gaza, på Västbanken och i Israel. Situationen i Gaza är akut. De krigsbrott som Hamas och Israel gör sig skyldiga till måste få ett slut och samtliga israeliska gisslan och palestinska politiska fångar som hålls godtyckligt frihetsberövade i Israel måste släppas. Internationella domstolen i Haag (ICJ) har fastställt att Israel måste göra allt för att förhindra folkmord i Gaza, och att Israels ockupation av Palestina är olaglig och omedelbart måste upphöra. Trots det och trots omfattande bevis, varningstecken och fruktansvärda vittnesmål från Gaza gör och säger Sveriges regering alldeles för lite för att få stopp på våldet och stå upp för internationell rätt. Med samma styrka som Sveriges regering med rätta fördömer Rysslands krig i Ukraina och Hamas attack den 7 oktober 2023, måste våra regeringsrepresentanter fördöma Israels agerande i Gaza.
Vi kräver att den svenska regeringen tydligt står upp för folkrätten och markerar mot de krigsbrott som begås genom tydliga fördömanden och genom att verka för att en oberoende utredning om krigsbrott genomförs. Internationella lagar är glasklara – civila ska skyddas i krig. Folkrätten måste gälla alla världens länder och oavsett vem som drabbas.
- Stötta FN:s uppmaning och verka för att ockupationen upphör
I september röstade FN:s generalförsamling med överväldigande majoritet igenom en resolution om att Israels olagliga ockupation av de palestinska områdena Gaza, Västbanken och östra Jerusalem måste upphöra inom 12 månader. Detta mot bakgrund av att Internationella Domstolen i Haag (ICJ) under sommaren 2024 i ett yttrande fastslog att ockupationen är olaglig och måste upphöra. 124 stater röstade för resolutionen, 14 emot och 43 avstod från att rösta. Norge och Finland röstade för. Sverige la ned sin röst.
Vi kräver att Sveriges regering tänker om och verkar för att ockupationen upphör, bland annat genom att stödja FN:s uppmaning. För att möjliggöra en process för hållbar, varaktig fred måste grundorsaker som den israeliska ockupationen adresseras. Den israeliska ockupationen upprätthålls i strid mot internationell rätt och har inneburit ett systematiskt förtryck av och våld mot palestinier i decennier.
Vi kräver att Sverige tydligt tar ställning för ett upphävande av blockaden mot Gaza och för att ockupationen av de palestinska områdena upphör. Det inkluderar också att fördöma de våldsamma attacker som israeliska bosättare riktar mot palestinier på Västbanken, som ökat kraftigt de senaste åren, och ännu mer sedan Hamas attack mot Israel 7 oktober 2023.
- Öka stödet till civilsamhället
I oktober 2023 stoppade den svenska regeringen utvecklingsbiståndet till Palestina. Utvecklingsbistånd ges för att långsiktigt bekämpa fattigdom och verka för att länder ska bli mer demokratiska, något som är grundläggande för möjligheterna att bygga hållbar fred. Även om Sveriges regering beslutat att återuppta utvecklingsbiståndet borde det aldrig ha pausats. Den nya biståndsstrategin innebär att åtta israeliska och palestinska civilsamhällesorganisationer kommer att få uppsagda avtal, däribland Al Haq och B’tselem, som tillhör de större palestinska respektive israeliska människorättsorganisationerna. De bägge har under decennier arbetat med att dokumentera människorättskränkningar. I en tid då det blir allt svårare för både det palestinska och israeliska civilsamhället att verka för fred är starkt stöd avgörande. Det palestinska civilsamhället har ytterst lite utrymme att verka inom på grund av den israeliska ockupationen, och inom Israel är läget så polariserat att det civilsamhälle som engagerar sig för fred många gånger betraktas som landsförrädare. Svenska Freds vill se långsiktiga satsningar med stöd till både det israeliska och palestinska civilsamhället. Det är avgörande för att bygga hållbar fred.
- Säkerställ humanitärt tillträde och kräv att Israel häver beslutet om att förbjuda UNRWA
Sedan Israel inledde sin krigföring mot Gaza har en omfattande blockad upprätthållits som kraftigt begränsar det humanitära tillträdet. Människor i Gaza saknar tillgång till livsavgörande resurser och det rapporteras om att 2 miljoner riskerar att drabbas av hunger eller svält. Israel måste tillåta humanitära resurser in till Gaza och säkerställa att hjälp når fram till de aktörer som verkar i Gaza, inte minst UNRWA.
UNRWA är FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar och har sedan bildandet 1949 haft i uppdrag att ge humanitärt stöd till palestinska flyktingar genom exempelvis skolor, sjukvård och krishantering. Ingen annan organisation har kapacitet att genomföra UNRWAs uppdrag. UNRWA upprätthåller livsviktiga funktioner för människor i Gaza, såsom att dela ut mat och säkerställa vaccinationer. Dessutom har UNRWA en avgörande roll för palestinier på Västbanken. UNRWA hjälper i dagsläget runt 5,9 miljoner palestinska flyktingar.
Den 28 oktober 2024 röstade det israeliska parlamentet Knesset igenom en lag som förbjuder UNRWAs arbete i Israel. Det betyder bland annat att inga UNRWA-medarbetare får inresetillstånd till Israel och därmed inte heller tillträde till de palestinska områdena. Det är ett förödande beslut för miljontals palestinier.
Beslutet riskerar dessutom att få stora politiska konsekvenser. UNRWA bildades för att hjälpa de 750 000 palestinier som 1948 fördrevs från sina hem i samband med att staten Israel bildades. Sedan dess har generationer av palestinier växt upp i flyktingskap med rätt att återvända till det som nu är Israel. Rätten till återvändande och palestiniers flyktingstatus är en central del av den långtgående väpnade konflikten mellan Israel och Palestina. Israels beslut är därför en politisk signal om att palestinier inte har rätt att återvända till sitt land.
Sveriges regerings hållning är att det är ett mycket allvarligt beslut och Sverige har inom EU uppmanat Israel att säkerställa humanitärt tillträde för aktörer som verkar i Gaza. Men att Israel förbjuder verksamhet för ett FN-organ är ett mycket allvarligt övertramp mot förpliktelsen att följa FN:s mandat och resolutioner som måste få tydligare konsekvenser.
- Stoppa vapenhandeln med Israel och verka för ett vapenembargo
Stoppa all vapenimport från israeliska företag och export av krigsmateriel till Israel. Att myndigheten Försvarets materielverk i slutet av oktober 2023, samtidigt som kriget pågår i Gaza, skrev miljardavtal med det mycket problematiska israeliska vapenföretaget Elbit är oacceptabelt. Sverige har också gjort flera vapenaffärer med israeliska vapenföretag. Sverige exporterade 2022 för första gången på mycket länge krigsmateriel till Israel och exporten fortsatte 2023. Det ges enligt myndigheten ISP inte längre några tillstånd att exportera till landet men myndigheten har inte dragit tillbaka redan givna tillstånd. Det svenska företaget Aimpoint exporterar också rödpunktssikten till Israel som används av den israeliska armén. Dessa sikten klassas inte idag som krigsmateriel och undgår därför helt kontroll och registrering. Ett vapenembargo mot Israel är nödvändigt. Ta ställning mot våldet – stoppa vapenhandeln med Israel! Vi kräver att de av Aimpoints rödpunktssikten som används militärt läggs under kontroll och att all export av dessa till Israel stoppas! Verka för ett vapenembargo mot Israel!