PAX: ”DET ÄR INTE MAGI UTAN HÅRT ARBETE SOM KRÄVS”
Mördarrobotar eller killer robots är helt autonoma vapensystem som kan använda dödligt våld och självständigt uppsöka och identifiera mål - utan mänsklig kontroll. Låter det som en skräckscen ur en science fiction-film? Det är det tyvärr inte. Utvecklingen av AI för militär användning går i rasande fart. Tillsammans med över 150 organisationer från hela världen, ett antal techföretag och tusentals AI-experter kämpar Svenska Freds för att få ett internationellt förbud mot mördarrobotar på plats.
Mördarrobotar är inte verklighet än men AI-experter och forskare är överens om att det handlar om år – inte årtionden – innan de kan bli det. Redan idag förekommer autonoma vapensystem där den mänskliga kontrollen är mycket liten. Exempelvis används beväpnade drönare i krigföring, men än så länge bestämmer inte roboten vad som ska attackeras utan den person som styr drönaren på distans. Om mördarrobotar blir verklighet kommer däremot roboten själv kunna uppsöka och attackera mål utan mänsklig inblandning.
En av de som kämpat länge för ett internationellt förbud mot mördar-
robotar är fredsaktivisten och Nobelpristagaren Jody Williams. Tillsammans med sin man var hon med och startade Campaign To Stop Killer Robots 2013 och sitter nu i styr-
gruppen för kampanjen. Nätverket samlar över 150 organisationer över hela världen.
Jody Williams menar att arbetet för att stoppa mördarrobotar på flera sätt påminner om det för att förbjuda personminor – ett arbete som hon belönades med Nobels fredspris för 1997. I Sverige var Svenska Freds den ledande organisationen i arbetet.
– När vi startade kampanjen fanns det, precis som då, olika människor i olika organisationer som försökte hitta sätt att hantera ett och samma problem. Så vi började prata om att föra människor samman för att skapa en kampanj som skulle kunna stoppa mördarrobotar – innan de börjar
användas i strid. I april 2013 lanserade vi kampanjen officiellt i London.
Mördarrobotar beskrivs ofta som den tredje revolutionen inom krigföring. De två tidigare var när krutet uppfanns och kärnvapen utvecklades. Om mördarrobotar blir verklighet är risken stor att tröskeln för att starta och bedriva krig sänks, eftersom stater inte längre måste riskera sina egna soldaters liv. Hotet mot civila ökar eftersom robotar inte på samma sätt som människor kan avgöra vad som är ett hotfullt beteende och inte. Ansvarsutkrävande är också en central fråga som saknar svar: Är det vapenföretaget som utvecklat mördarroboten, programmeraren, staten som äger den, det tjänstgörande befälet eller själva maskinen som är ansvarig för beslut som resulterar i krigsbrott eller kränkningar av mänskliga rättigheter?
Jody Williams menar att det som nu behövs är samma typ av samarbeten och partnerskap som i arbetet för att stoppa landminor.
– Vi lyckades förbjuda personminor eftersom organisationer över hela världen samarbetade för att få till ett förbud. Vi kunde liera oss med regeringar som ville förbjuda personminor lika mycket som vi ville, med internationella institutioner som Internationella rödakorskommitén och med många andra, och på så vis nå den kritiska massan som krävs för förändring.
– Nu måste vi få till en massiv push så att fler får kunskap om vad mördarrobotar är och vilka faror de för med sig, och börjar jobba för att stoppa dem. Det är inte magi utan hårt, uthålligt arbete som krävs för att nå förändring.