Home / Upptäck / Nedrustning / PAX #2 24: DEBORAH HAR ORDET: SVERIGE MÅSTE GÖRA MER FÖR ATT STOPPA UTVECKLINGEN AV MÖRDARROBOTAR

PAX #2 24: DEBORAH HAR ORDET: SVERIGE MÅSTE GÖRA MER FÖR ATT STOPPA UTVECKLINGEN AV MÖRDARROBOTAR

2024-07-02

Sverige måste ta en mer aktiv roll i arbetet för ett förbud mot mördarrobotar, så som många andra länder runtom i världen gör. Innan det är för sent.

Krönika i Fredstidningen PAX # 2 2024. 

Utvecklingen av AI går i en rasande takt och användandet av AI i vapensystem, även kallat mördarrobotar, innebär risker som befintlig internationell rätt inte täcker. I slutet av april deltog Deborah Solomon, sakkunnig på Svenska Freds, på en konferens i Wien om mördarrobotar. Deborah var där som en del av den globala kampanjen Stop Killer Robots och för att representera det svenska civilsamhället. Just nu finns momentum i FN för reglering av mördarrobotar. Svenska Freds arbetar för att politiken ska komma ikapp den teknologiska utvecklingen och för ett internationellt förbud av mördarrobotar.

Det var ett stort framsteg i vårt arbete för att förbjuda mördarrobotar när FN:s generalsekreterare i förra året fick i uppdrag att samla in olika aktörers åsikter i frågan. Konferensen i Wien innebar ett viktigt tillfälle för länder och civilsamhällesorganisationer att redogöra för sina ställningstaganden. Och den blev mycket större än jag hade förväntat mig! 900 representanter från regeringar, civilsamhälle, näringsliv och forskarvärlden var på plats för att diskutera mördarrobotar och hur de bör hanteras. Jag var på plats för att lyfta de många risker vi ser med mördarrobotar och argumentera för ett förbud.

På plats i Wien. Foto: Ogaga Blessing

Ett av de tyngsta argumenten mot mördarrobotar är att de skulle innebära att beslut över människors liv och död skulle överlämnas till en maskin och algoritmer. Det väcker stora frågor om möjligheten att utkräva ansvar och ställa ansvariga inför rätta. För vem kan egentligen ställas till svars om något går fel: den krigande staten, programmeraren, den militära befälhavaren eller roboten själv? 

Det som påverkade mig mest från konferensen var att höra representanter från civilsamhällesorganisationer i länder i Afrika, Asien och Sydamerika berätta om deras engagemang i frågan. Om hur mördarrobotar skulle förvärra väpnade konflikter och hur AI-teknik, som redan har visat rasistisk partiskhet, skulle påverka dem oproportionerligt mycket. Forskning visar att AI-teknik tenderar att förstärka normer. Till exempel kan vissa system för ansiktsigenkänning förväxla eller rentav inte känna igen rasifierade personers ansikten. 

I slutet av konferensen fick de fler än 140 stater som deltog i konferensen möjlighet att hålla ett anförande om mördarrobotar. Den svenska delegationen redogjorde för Sveriges hållning och ställningstaganden. Det är positivt att Sverige tar plats i debatten och engagerar sig i frågan, speciellt eftersom den svenska vapenindustrin storsatsar på utvecklingen av mördarrobotar. Tyvärr lämnade Sveriges anförande mycket att önska. 

Den svenska delegationen nämnde varken de juridiska, etiska eller säkerhetspolitiska risker som mördarrobotar utgör. Sverige tar därmed ett tydligt steg tillbaka. Tidigare anföranden, även när Sverige har varit tvetydig i frågan om mördarrobotar, har i alla fall tagit upp genusperspektivet och vikten av civilsamhällets röst. Dessa perspektiv saknades helt i år.

Sverige har mycket arbete kvar att göra. Jag, Svenska Freds och den globala kampanjen kommer att fortsätta påverka för att Sverige ska lyfta de risker som finns med mördarrobotar. Sverige måste ta en mer aktiv roll i arbetet för ett förbud mot mördarrobotar, så som många andra länder runtom i världen gör. Innan det är för sent.

Skribent: Deborah Solomon, Sakkunnig om mördarrobotar på Svenska Freds

Deborah Solomon. Foto: Ogaga Blessing