Home / Upptäck / Vapenexport / LÅT MORDET PÅ KHASHOGGI BLI SLUTET PÅ VAPENEXPORT TILL DIKTATURER

LÅT MORDET PÅ KHASHOGGI BLI SLUTET PÅ VAPENEXPORT TILL DIKTATURER

2018-10-20

Debattartikel i Göteborgsposten 20 oktober 2018

Människorättsaktivister som den 11 juli 2016 protesterade mot vapenförsäljning till Saudiarabien, utanför Defence and Security Organisation (DSO) i London, det departement som ansvarar för att bedöma exportaffärer. Foto: Campaign Against Arms Trade.

I mars 2015 inledde Saudiarabien, med stöd av tio andra länder, väpnade attacker i grannlandet Jemen. Över 10 000 människor har dött och miljontals har drivits på flykt. En journalist som skarpt kritiserat Saudiarabiens krigföring är Jamal Khashoggi. Den 2 oktober klev han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att aldrig mer komma ut. Det mesta tyder på att han har blivit mördad, vilket väckt starka reaktioner världen över. I bland annat USA har kraven på att stoppa landets vapenexport till Saudiarabien blivit allt mer högljudda.

Det som inte får glömmas bort är att även Sverige är en stor exportör av krigsmateriel till odemokratiska stater samt att Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter är långt ifrån någon nyhet för de ledare som länge backat regimen. Saudiarabien och Förenade arabemiraten är två av de diktaturer som svenska företag, med stöd av politiker och myndigheter, länge tillåtits sälja krigsmateriel till. Sedan kriget i Jemen började har svenska företag exporterat krigsmateriel till ett värde av 349,5 miljoner kronor till Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain, Kuwait, Qatar och Jordanien, sex av de stater som ingår i den koalition som för krig där. 2016 beviljades exportlicenser för vapenexport till Förenade arabemiraten för 10,6 miljarder kronor. Så sent som oktober 2017 var EU- och handelsminister Ann Linde i Saudiarabien tillsammans med en handelsdelegation bestående av bland annat Marcus Wallenberg, vapenföretaget Saabs styrelseordförande.

Den svenska vapenexporten är omfattande men de konflikter den innebär i förhållande till andra politikområden leder sällan till tydliga politiska ställningstaganden. Nu finns dock tillfälle att skärskåda den och att omedelbart stoppa all krigsmaterielexport till Saudiarabien där såväl marknadsföring, eventuella nya kontrakt samt följdleveranser måste inkluderas. På den kommande regeringens skrivbord ligger också en i sammanhanget avgörande fråga. Sedan april 2018 finns ett nytt svenskt regelverk som ska försvåra vapenexport till diktaturer. Hur detta tolkas och appliceras blir avgörande för vilket stöd och legitimitet Sverige kommer att ge diktaturer i framtiden. Det avgör Sveriges möjligheter att stödja dem som arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati i dessa länder. Allt annat än att det nya regelverket innebär ett stopp för all krigsmaterielexport till diktaturer vore ett svek mot dessa människor.

Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien avslutades 2015, ett beslut som påverkades av avslöjandet att den svenska myndigheten FOI planerat att hjälpa den saudiska regimen att bygga en vapenfabrik. Avtalets avslutande var en delseger för alla oss som kämpat för att stoppa svensk vapenexport till diktaturer. Men det väckte också motreaktioner. Bland annat försvarade ett 30-tal näringslivstoppar avtalet i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Näringslivets krav på goda handelsrelationer med Saudiarabien är en av pusselbitarna som försvårar möjligheten för Sverige att göra politiska markeringar mot landets systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter, mord på journalister och bombningar mot barn i skolbussar i Jemen. Det avslutade samarbetsavtalet innebar heller inget stopp för den svenska vapenexporten till Saudiarabien, även om den har minskat sedan dess.

Så här långt har de svenska vapenaffärerna motiverats av att Sveriges försvars- och säkerhetspolitiska intressen väger tyngre än hänsyn till situationen i köparlandet gällande mänskliga rättigheter och fred. Att vapenexport beviljats till Saudiarabien kan i ljuset av landets agerande tyckas helt obegripligt, liksom att reaktioner väckts först nu. Mordet på Jamal Khashoggi är fruktansvärt, men ingen som följt den saudiska regimens agerande kan bli förvånad. Här finns många andra namn att uppmärksamma. I augusti i år dömdes till exempel aktivisten Israa al-Ghomgham, som första kvinna, till döden i en saudisk terrordomstol för att ha uppviglat till fredliga protester mot regimens diskriminering av shiamuslimer. I Saudiarabien, liksom hos flera av de övriga koalitionsparterna, sker ett omfattande och väl känt förtryck av mänskliga rättigheter.

Kriget i Jemen är nu inne på sitt fjärde år. En rapport från World Peace Foundation beskriver hur saudikoalitionen medvetet attackerar odlingar, fiskare och fiskebåtar och på så sätt använder svält som krigsstrategi. Sedan i våras har mer än 600 000 människor smittats av kolera. Epidemin beskrivs av Världshälsoorganisationen WHO som den värsta i modern tid. Upp till 13 miljoner människor hotas av svält, enligt FN. Europaparlamentet har upprepat krävt ett vapenembargo mot Saudiarabien utan gehör från EU:s ministerråd, där ett enhälligt beslut krävs för verkställande. Flera länder har ändå valt att stoppa sin vapenexport till Saudiarabien och talat öppet om detta som en markering, ett val som är fullt möjligt även för Sverige. Låt därför mordet på Jamal Khashoggi bli droppen som avslutar Sveriges stöd till förtryckande diktaturer.

AGNES HELLSTRÖM, ORDFÖRANDE SVENSKA FREDS