Home / Upptäck / Vapenexport / FÖLJ MED PÅ VAPENMÄSSA I LONDON – GRÖNA BOMBER OCH HÅLLBARA KRIG?

FÖLJ MED PÅ VAPENMÄSSA I LONDON – GRÖNA BOMBER OCH HÅLLBARA KRIG?

2023-10-26

Världens militära utgifter skenar samtidigt som jordens temperatur ökar och naturkatastrofer drabbar världen. I mitten av september besökte Nico Edwards, doktorand i Internationella relationer, Europas största vapenmässa Defence and Security Equipment International (DSEI) i London.

Parallellt med ökad upprustning och militarisering ställs krav på den militära sektorn att ställa om, minska utsläpp och ha ett tydligare klimatfokus med skarpa klimatstrategier. I Sverige ser vi nu politiska diskussioner om att inkludera vapenföretag i etiska fonder, en försvarsmakt som sedan tidigare har omfattande undantag vad gäller klimatredovisning och en höstbudget som ökar såväl utsläpp som försvarsbudgeten med sällan skådade siffror. 

– Hållbarhet är så mycket mer än bara minskade koldioxidutsläpp. Det handlar om bland annat naturskydd, fred och stabila demokratier. Nu behöver vapenindustrin övertyga människor om att hållbarhet också är militär säkerhet – och det jobbade man hårt med på mässan. 

Nico Edwards driver ett doktorsprojekt på University of Sussex, Storbritannien, som forskar på framväxten av “grön” militarisering och hållbar krigföring. Fokus ligger på hur spridningen av militära klimatstrategier och militariseringen av klimatarbete påverkar rörelser som arbetar för fred och klimaträttvisa.

– DSEI har varit ett perfekt tillfälle att ta tempen på hur långt utvecklingen har kommit. Jag är särskilt intresserad av hur försvarsmakter och vapenindustrin försöker anpassa sig till den normförskjutning som vi ser. Dessa aktörer använder ett “klimatsäkerhetsnarrativ” för att legitimera ökad upprustning och skyhöga investeringar. Man presenterar sig som lösningen, som en aktör som driver på den globala omställningen.

Men Nico menar att det inte lyfts att vapenindustrin och militarisering också är en stor del av problemet och som förvärrar klimatet. Tendenserna syns globalt och sedan Rysslands fullständiga invasion av Ukraina har upprustningen nått nya nivåer, inte bara i Sverige. I höstbudgeten som lades fram av tidöpartierna fick det militära försvaret 119 miljarder medan klimatbudgeten var enbart 19.  

– Militär säkerhet presenteras som den enda vägen till hållbarhet, också här på mässan. Ingen militär, ingen fred, ingen hållbarhet. Det är förstås nödvändigt för militära aktörer att främja och behålla ett sådant narrativ, men man undviker frågan om de egna utsläppen och miljöpåverkan. 

– Samtidigt är man är ärlig om att man ställer om enbart när det leder till att vi också blir bättre på krigföring – inte på bekostnad av den. Om den gröna bomben inte är bättre kommer den inte användas. Devisen är: “Less fuel – More fight” inte “Less fuel – Less fight. 

Istället för att ställa om och investera i, eller utveckla exempelvis civila utryckningsorgan, så ber militären nu om att få ta upp ännu mer plats och legitmera sig som en aktör som behövs även inom hållbarhetsområdet.

– Det är en viktig och förväntad del av militariseringen. Om man inte från försvarsindustrins håll visar att man är här för att ta hand om detta, om klimatkrisen,  så förstår man att man kommer förlora resurser och legitimitet. Just nu har industrin medvind och man pumpar ut allt man kan av hållbarhets-vågen. 

Skribent: Maja Landin

Foto: Nico Edwards

LÄS MER OM VAPENEXPORT

 

Galleri