PAX: HALLÅ DÄR, KARIN!
På vapenmässan IDEX i Abu Dhabi ställer världens vapenföretag vartannat år ut missiler, automatvapen, kommunikationssystem och helikoptrar med hopp om nya kunder. I februari 2019 besökte Svenska Freds Mellanösterns största vapenmässa. Generalsekreterare Karin Wall Härdfeldt berättar varför.
Varför deltog Svenska Freds på vapenmässan IDEX?
För oss är det viktigt att öka öppenheten och transparensen i vapenhandeln där mycket pågår i det dolda och med stor sekretess. Vi vill öppna slutna rum och belysa hur vapenhandeln fungerar för att fler ska kunna bilda sig en uppfattning och ifrågasätta. Det är inte många som har möjlighet att besöka en sån här typ av mässa så därför vill vi visa för fler hur svenska vapen marknadsförs runt om i världen. Det är ett sätt för oss att göra research och dokumentera. Det ger oss också chans att prata med de som på olika sätt arbetar med att marknadsföra och främja exporten av svenskt krigsmateriel. Inte minst spelar svenska ambassader en viktig roll för den här typen av handel.
Har Svenska Freds varit på vapenmässor tidigare?
Ja, Svenska Freds har bevakat och kritiserat vapenmässor både i Sverige och i andra länder. Vi var bland annat med på en stor vapenmässa i Indien 2009 och arrangerade samtidigt med mässan en nedrustningskonferens och demonstrationer tillsammans med våra indiska samarbetsorganisationer. Nyligen arrangerades tre vapenmässor under ett och samma tak på Stockholmsmässan i Älvsjö. Då var Svenska Freds på plats både inne på mässan för att göra research och utanför för att protestera.
Kan vem som helst få tillträde till en vapenmässa?
Det är lite olika beroende på vilken mässa och var den hålls men det är inga forum där allmänheten eller civilsamhället har någon given plats. Det är branschmässor där det oftast krävs journalistackreditering för att få tillträde för den som inte tillhör krigsmaterielbranschen.
Vilka svenska företag var med på IDEX mässan?
De var åtta företag med produktion i Sverige på plats på mässan 2019. Sveriges största vapentillverkandeföretaget Saab var såklart på plats. De har nyligen gått ut med att de ska öppna en fabrik i Förenade arabemiraten. BAE Systems Bofors var också där, de tillverkar artilleri, ammunition och fjärrstyrda vapensystem och har sin tillverkning i Karlskoga. Malmöföretaget Aimpoint som tillverkar rödpunktssikten, bland annat till den amerikanska militären, var också på plats. Förutom de svenska företagen var också representanter från den svenska ambassaden på plats på mässan.
Får svenska företag marknadsföra sina vapen var som helst?
Ja, i princip. I Sverige finns inget regelverk som bestämmer vilka länder företag får marknadsföra krigsmateriel till. Myndigheten ISP som är ansvarig för tillståndsbedömningen av vapenexportaffärer från Sverige meddelar dock företagen om hur sannolikt det är att de kommer få tillstånd att sälja till de länder som företagen vill satsa på. Det är absurt att svenska företag säljer och marknadsför vapen i diktaturer, det borde rimligtvis vara helt oförenligt med det nya demokratikriteriet.
Hur ska Svenska Freds jobba vidare med vapenexportfrågan?
Det är tydligt att det bara är politisk vilja och tydliga direktiv till ISP, som kan se till att exporten till icke-demokratier upphör. Vi har redan kommit långt med ett nytt demokratikriterium som trädde i kraft i april förra året. Sedan har vi också punkt 70, i januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L som borde göra det omöjligt att fortsätta exporten till de länder som är inblandade i konflikten i Jemen. Vi gör nu allt vad vi kan för att stoppa en kommande leverans av Global- Eye till Förenade arabemiraten. Sverige kan inte på ett trovärdigt sätt stå värd för fredssamtal om Jemen samtidigt som vi förser stridande parter med krigsmateriel. Om inte världens största humanitära katastrof är skäl nog för att stoppa vapenexporten vad kommer då vara det?
Text: Kajsa Sörman