PRESSMEDDELANDE: Ny utredning öppnar upp för ökad svensk vapenexport i Natos namn
Idag presenteras en utredning som undersökt hur det svenska regelverket för export av krigsmateriel kan anpassas till ett svenskt Natomedlemskap. Utredningens förslag främjar den svenska vapenindustrin och försvagar det svenska vapenexportregelverket.
Idag presenteras en utredning som undersökt hur det svenska regelverket för export av krigsmateriel kan anpassas till ett svenskt Natomedlemskap. Idag finns en liten export av krigsmateriel till Turkiet. Utredningens förslag öppnar för ökad export. Även förslag om ökade möjligheter till krigsmaterielsamarbeten ökar risken att svensk vapenexport går till odemokratiska stater, länder som brister i respekten för folkrätten och mänskliga rättigheter samt länder som ligger i, eller riskerar, väpnad konflikt.
– Utredningens förslag är ett i raden av initiativ som främjar den svenska vapenindustrin. Genom att göra det lättare för materielsamarbeten och att exportera krigsmateriel till Natoländer innebär förslagen en försvagning av regelverket för vapenexport, säger Linda Åkerström, policychef och ansvarig för vapenexportfrågor på Svenska Freds.
Utredningen föreslår en positiv presumtion för export till andra Natomedlemsländer. Detta kommer i nuläget framför allt påverka exporten till Turkiet, ett land som klassas som ofritt i demokratiindex, med stora brister i både respekten för mänskliga rättigheter och för folkrätten och som återkommande hotar med attacker mot sina grannländer.
På pressträffen hänvisade utredaren Gunnar Westerberg till Sveriges skyldigheter under Natostadgan. Natostadgan nämner dock inte vapenexport.
– Ett Natomedlemskap innebär ingen skyldighet att exportera krigsmateriel till andra Natoländer, inte ens om Natos artikel 5 skulle aktiveras. Utredarens slutsatser har inte sin grund i verkliga skyldigheter, säger Linda Åkerström, policychef och ansvarig för vapenexportfrågor på Svenska Freds.
Utredningen har till sin hjälp haft en expertgrupp bestående framför allt av tjänstepersoner från relevanta myndigheter, däribland Inspektionen för strategiska produkter (ISP) och Tullverket. En utomstående expert har fått plats i expertgruppen – Saabs vice president Christer Ahlström.
– Det är mycket problematiskt att en anställd i vapenindustrin tillåtits sitta som enda utomstående expert i en utredning vars slutsatser kommer att påverka företagets möjligheter till försäljning, säger Linda Åkerström, policychef och ansvarig för vapenexportfrågor på Svenska Freds.
Kontakt:
Linda Åkerström, policychef och ansvarig för vapenexportfrågor,
linda.akerstrom@svenskafreds.se
070-763 48 51
Linnéa, kommunikatör
linnea.petersson@svenskafreds.se
070-763 48 57