FÖRETAGEN INOM VAPENINDUSTRIN
Vilka är företagen inom den svenska vapenindustrin? 382 st företag, myndigheter och privatpersoner i Sverige hade 2023 tillstånd att tillverka och tillhandahålla krigsmateriel. Av dem exporterade 79 st krigsmateriel utomlands.
I dag finns 382 företag, myndigheter och privatpersoner i Sverige som har tillstånd att tillverka eller tillhandahålla krigsmateriel. Av dessa exporterade 79 stycken krigsmaterie,l eller det som kallas tekniskt bistånd, samma år. Tekniskt bistånd är information om, eller utbildning i, hur man tillverkar eller använder krigsmateriel. Vapenindustrins branschorganisation, Säkerhets- och försvarsföretagen SOFF organiserar mer än 95 procent av de svenska företagen inom krigsmaterielindustrin. År 2019 (det senaste år som siffran tagits fram) var det cirka 11 000 anställda som jobbade med krigsmateriel.
Vapenindustrin i Sverige utvecklar en stor bredd av materiel och tjänster. Dessa ansågs 2023 vara de viktigaste områdena för svensk vapenindustri : stridsflygplan, fartyg och ubåtar, stridsfordon och bandvagnar, mark- och sjöbaserade vapensystem med kort respektive lång räckvidd, flygburna system inklusive missiler, fin- och grovkalibrig ammunition, intelligent artilleriammunition, radar- och IR-system, telekrigssystem, telekommunikationssystem, ledningssystem, system för övning och utbildning, kamouflagesystem och radar, system för samhällssäkerhet, kryptoutrustning, torpeder, underhåll, krut och annat pyrotekniskt material, tjänster och konsultverksamhet och stödsystem för drift och underhåll.
Nedan hittar du sammanställd information om några av de största svenska företagen som exporterar krigsmateriel och lyder under det svenska exportkontrollregelverket. De flesta av dessa är helt eller delvis internationellt ägda. Företag som verkar på svensk mark ska följa svenska regler om krigsmaterielexport oavsett ägare.
Saab
Svenska Aeroplan Aktiebolaget bildades 1937 för att tillverka militära flygplan till det svenska försvaret. Första fabriken i Trollhättan öppnade 1938. 1965 bytte företaget namn till Saab och började även utveckla bilar. På 90-talet såldes biltillverkningen till General Motors och fokus återgick till vapentillverkning. Idag är Saab Sveriges största krigsmaterielproducent och -exportör. Sett till 2020 års försäljning av krigsmateriel, inrikes och utrikes, så stod Saabs för mer än 60 procent av den totala försäljningen. År 2023 omsatte företaget drygt 52,2 miljarder kronor och hade under samma år 21 600 anställda. År 2022 hamnade företaget på 39:e plats över världens 100 största vapenproducerande och militära företag, en ranking framtagen av fredsinstitutet SIPRI. Saab var det enda svenska företaget på listan.
I Saab-koncernen ingår dotterbolag i ett 30-tal länder. Några av dotterbolagen är: Saab Dynamics, Saab Kockums, Saab Barracuda och Saab underwater systems. Huvudkontoret ligger i Stockholm och sedan 2019 är Micael Johansson VD för Saab. Sedan 2006 är Marcus Wallenberg ordförande i Saabs styrelse.
Saab har omkring 100 kundländer men enligt Saab är företagets viktigaste marknader, förutom den svenska, idag USA, Storbritannien, Tyskland och Australien. Saab tillverkar bland annat stridsflygplanet Jas Gripen, luftvärnssystemet Robot 70 (RBS 70), sjömålsrobotsystemet RBS 15, granatgeväret Carl Gustaf och radarsystemen Erieye/Globaleye, Arthur och Giraffe. Jas Gripen används idag av Sydafrika, Tjeckien, Ungern, Brasilien och Thailand. Carl Gustaf har exporterats till över 40 länder och har använts i en rad krig och konflikter, till exempel i: Afghanistan, Burma/Myanmar, Kambodja, Irak, Sri Lanka, Vietnam och Kashmir. Dessutom är Saab en viktig del av The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Programme (WASP), ett initiativ för att stärka forskningen inom autonoma vapensystem. Läs mer om autonoma vapen, eller mördarrobotar: här.
BAE Systems Bofors
Bofors grundades 1646 som ett jord-, järn- och skogsbruk i Bergslagen. 1883 fick Bofors sin första order på kanoner och blev därmed ett krigsmaterielföretag. Bofors-Gullspång, som det hette då, köptes år 1894 av Alfred Nobel, och var i hans ägo till hans död 1896. Under andra världskriget ingick Bofors ett unikt vapenavtal med svenska staten och utökade sin produktion. År 2005 köpte det brittiska krigsmaterielföretaget BAE systems upp Bofors och i samband med det bytte Bofors namn till BAE Systems Bofors. BAE Systems Bofors omsatte drygt 1,9 miljarder kronor under 2023.
BAE Systems Bofors ingår idag i BAE Systems koncern, vars säte ligger i Storbritannien. Mer specifikt ingår BAE Systems bolag i den USA-baserade divisionen BAE Systems Land & Armament. 2023 hade BAE Bofors 434 anställda i Sverige och företagets fabrik ligger i Karlskoga. BAE Systems Bofors VD är sedan 2010 Lena Gillström. BAE Systems Bofors har identifierat strategiska ”principal markets” det vill säga prioriterade marknader: USA, Australien, Saudiarabien och Storbritannien, men finns världen över. BAE Systems Bofors tillverkar bland annat fälthaubitsar, luftvärnskanoner, sjökanoner, tornsystem till stridsfordon, ammunition, elektrooptiska sikten, eldrörsartillerisystemet Archer, rök- och lysgranater och den GPS-styrda granaten Excalibur.
BAE Systems Hägglunds
Hägglunds & Söner grundades 1899 som en snickerifabrik. På 50-talet fick Hägglunds sin första beställning på stridsvagnar från den svenska försvarsmakten och sedan dess har en rad olika strids- och bandvagnar utvecklats. 1997 såldes Hägglunds till det brittiska företaget Alvis som i sin tur blev uppköpt av brittiska BAE Systems, som idag äger företaget. BAE Systems Hägglunds hade 2023 en omsättning på ca 5,6 miljarder kronor.
BAE Systems Hägglunds ingår precis som BAE Systems Bofors i BAE Systems koncern och i den USA-baserade divisionen BAE Systems Land & Armaments. 2023 hade företaget 1 161 anställda. Tommy Gustafsson-Rask är VD för BAE Systems Hägglunds. BAE Systems Hägglunds utvecklar och tillverkar stridsfordon och bandvagnar. Företaget har haft en hög grad av export, 2004-2012 kom bara 10 procent av bolagets omsättning från försäljning till Sverige, resterande kom från export.
Nammo
Nammo, Nordic Ammunition, grundades 1998 genom ett samarbete mellan norska Raufoss och finska Patria. Nammo Sweden är ett helägt dotterbolag till norska Nammo och har sina anläggningar i Karlsborg, Vingåker, Lindesberg och Karlskoga. Huvudkontoret ligger i Norge och Nammo Swedens VD heter Håkan Führ. 2023 hade Nammo Sweden 528 anställda och en omsättning på cirka 1,5 miljarder. Enligt Nammo kommer 95% av intäkterna från Europa och Nordamerika samt 81% från försvar. Bolaget tillverkar bland annat strids- och övningsammunition, raketmotorer, pyrotekniska produkter och delsystem och komponenter för militärt bruk.
Eurenco Bofors AB
Eurenco Bofors är ett dotterbolag till Eurenco SA som har sitt huvudkontor i Paris. Eurenco Bofors har sin fabrik i Karlskoga. Företagets VD är Daniel Rydén. 2022 hade Eurenco Bofors 317 anställda och omsatte drygt 807 miljoner kronor. Företaget tillverkar krut och sprängämnen. Företaget uppger på sin hemsida att det är ett ledande europeiskt företag för militärt sprängmedel och bränsle.
Aimpoint AB
Aimpoint är ett företag som tillverkar rödpunktsikten för olika typer av vapen, men alla företagets sikten är inte kontrollerade som krigsmateriel. Orsaken till att vissa av Aimpoints sikten undgår kontrollerna är att de från början inte utvecklats för militärt syfte. Företaget är inte bland de största tillverkarna av krigsmateriel i Sverige, men är intressant då företaget uppfann rödpunktsiktet och för att militär världen över har använt Aimpointsikten i över 20 år. 1997 lade den amerikanska armén världens första beställning på rödpunktsikten hos Aimpoint och sedan dess har de fått över 2 miljoner sikten levererade. Aimpoint grundades 1974 och har sin bas i Malmö. Lennart Ljungfelt är företagets VD, och ordförande är Martin Jonsson. 2023 hade företaget en omsättning på 1,7 miljarder kronor. Aimpoint är idag ägt av Sandberg Development AB.
Elbit Systems Sweden AB
Elbit Systems Sweden är ett dotterbolag till det israeliska Elbit Systems och har funnits i Sverige sedan 2020. Företaget hade 2023 en omsättning på cirka 224 miljoner och 26 anställda. Elbit Systems Sweden tillverkar militära produkter inom land, luft, marint samt digitalisering. Den 25 oktober 2023, alltså efter Israels fullskaliga krig mot Gaza, skrevs ett avtal mellan Försvarets materielverk (FMV) och Elbit Systems Sweden. Avtalet sträcker sig över en 10 årsperiod och avser ett värde på 1,7 miljarder kronor. Produkterna det rör sig om är kopplade till kommunikation och digitalisering och ska användas av försvaret. Som dotterbolag till Israeliska Elbit systems har även Elbit Systems Sweden en direkt koppling till Israels militär, IDF, då moderbolaget förser den militära styrkan med bland annat luftvapen samt drönare. Elbit systems har även en roll i ockupationen av Gaza samt Västbanken. Bland annat har Elbit Systems levererat högteknologiska stängsel som används som en del i att isolera Västbanken från omvärlden. Vidare har Elbit Systems producerat drönare som använts av IDF i Gaza under 2014. Globalt har flera finansinstitut och investeringsfonder uteslutit Elbit Systems på grund av kopplingen till IDF. I Sverige har bland annat Länsförsäkringar exkluderat Elbit Systems ur alla fonder på grund av kopplingar till vapen som är särskilt reglerade enligt exempelvis Genevekonventionen såsom klusterminor.
H-B Development AB
H-B Development AB grundades år 1974 och ägs till lika delar av BAE Systems Hägglunds AB och BAE Systems Bofors. H-B Development arbetar med studier, uppgraderingar och upprätthållande av stridsfordon och är huvudleverantör av dessa tjänster till FMV. Företaget har levererat över 500 stridsfordon till försvaret. Företaget hade år 2023 en omsättning på knappt 800 miljoner kronor och huvudkontoret ligger i Stockholm.
FFV Ordnance AB
FFV Ordnance AB är ett helägt dotterbolag till Saab AB. Bolaget har sitt huvudkontor i Karlskoga. FFV Ordnance fokus är försäljning av krigsmateriel på den asiatiska marknaden. Dotterbolaget har ingen egen personal men samordnar försäljningsaktiviteterna på den asiatiska marknaden. År 2023 hade bolaget en omsättning på knappt 642 miljoner. Bolaget uppger att de är beroende av fortsatt försäljning av granatgeväret Carl Gustaf.
Norma Precision AB
Norma Precision AB grundades 1919 och är ett dotterbolag till Beretta Holding, som är baserat i Luxemburg. Norma Precision har sitt huvudkontor i Eda, Sverige. Bolaget arbetar med att tillverka och sälja ammunition, ammunitionsdelar och vapen. År 2022 hade bolaget en omsättning på drygt 740 miljoner kronor med 297 anställda. Den nordamerikanska marknaden utgör ungefär en tredjedel av intäkterna för Norma Precision och är den mest omfattande.
GKN Aerospace AB
GKN Aerospace AB har sitt säte i Trollhättan och är ett dotterbolag till brittiska Melrose Industries PLC. Bolaget hade 2022 en omsättning på drygt 12 miljarder med 1 845 anställda. GKN Aerospace utvecklar och tillverkar komponenter till raketmotorer samt militära och civila flygmotorer. GKN ansvarar bland annat för underhållet och produktstödet av RM12-motorer som är motorerna som används i Saabs Jas 39 Gripen. Den militära verksamheten utgjorde år 2022 cirka 14% av bolagets omsättning.
SSAB EMEA AB
SSAB är ett stålföretag som grundades 1878 och som är baserat i USA och Norden. 2023 hade företaget intäkter på 119 miljarder kronor och 15 000 anställda i 50 olika länder. SSAB har sitt huvudkontor i Stockholm och produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA. Företaget tillverkar stål till både militära och civila ändamål. På sin hemsida skriver företaget ”Oavsett om du bygger ett bepansrat militärfordon eller en limousin för en företags-VIP måste du lita på kvaliteten och prestandan hos ditt stål.” Enligt SSABs årsrapport från 2023 har de senaste åren efterfrågan på stål ökat betydligt inom vapenindustrin.
Källor
Åkerström, Linda. 2018. Den svenska vapenexporten. 2. uppl. Stockholm. Leopard Förlag; Strategisk exportkontroll 2023 – krigsmateriel och produkter med dubbla användningsområden (regeringen.se)ISP:s redogörelse för den svenska exporten av krigsmateriel 2021 till regeringen; AllaBolag: Saab; AllaBolag: BAE Systems Bofors; AllaBolag: BAE Systems Hägglunds; AllaBolag: Nammo; AllaBolag: Eurenco Bofors; AllaBolag: Aimpoint; AllaBolag: H-B Development AB; AllaBolag: FFV Ordnance AB; AllaBolag: Norma Precision AB; AllaBolag: GKN Aerospace AB; SOFF, Elva myter om försvarsföretagen. 2019. s.6; SIPRI: Top 100 arms producing and military services companies in the world; Saab: Locations; Saab: Buisness markets and competition; Saab: WASP: Shaping the future of Swedish industry; Svenska Freds: Mördarrobotar; BAE Systems: BAE Systems Sweden; BAE Systems: Annual Report 2023; Nammo: About us; Eurenco: Om oss; Aimpoint: Rödpunktssikten; Sandberg Development: Sandberg Development; Bolagsfakta: Aimpoint; Bolagsfakta; Elbit Systems: IDF; OCHA: The humanitarian impact of the West bank barrier; SVT: Polisen utreder Elbit systems Israel-koppling – efter farliga föremålet; Sveriges riksdag: Sveriges avtal med israeliska Elbit, fråga till Pål Jonsson; Länsförsäkringar: Elbit; Global Defence Technology: SSAB EMEA AB
Hela listan
År 2023 exporterade 79 företag och myndigheter krigsmateriel. Detta är enligt ISP:s statistik de största företagen och myndigheterna sett till fakturerad krigsmateriel inom och utom landet 2023:
- Saab AB
- Saab Dynamics AB
- BAE Systems Hägglunds AB
- FMV, Försvarets materielverk
- BAE Systems Bofors AB
- Nammo Sweden AB
- EURENCO Bofors AB
- Saab Kockums AB
- H-B Developments AB
- FFV Ordnance AB
- Norma Precision AB
- GKN Aerospace Sweden AB
- Saab Barracuda AB
- SSAB EMEA AB
- Aimpoint AB
Sidan uppdaterad: 18 oktober 2024
Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen är en förening för människor som är övertygade om att konflikter kan lösas utan våld och att krig kan förebyggas genom samarbete, ekonomiska medel och diplomati. Vi arbetar för hållbar fred genom att sprida kunskap, bilda opinion och påverka politiker. Vill du också vara med och ta ställning för hållbar fred i världen? Bli medlem i Svenska Freds här.