MILITÄRAVTALET OM TILLGÅNG TILL SVENSKA BASER (DCA)

SVENSKA FREDS MOTSÄTTER SIG DCA-AVTALET

Svenska Freds motsätter sig att Sverige ingår i försvarssamarbete (DCA-avtalet) med USA. Trots att regeringen sagt att Sverige inte ska ha permanenta utländska baser i Sverige i fredstid, skapar detta avtal förutsättningar för permanent närvaro av amerikansk försvarsmakt i Sverige. Natomedlemskapet ger redan möjlighet för amerikansk närvaro i Sverige och amerikanskt stöd till Sverige.

SVENSKA FREDS REMISSVAR OM DCA

Regeringen skickade ut en promemoria på remiss med förslag om att riksdagen godkänner DCA-avtalet. Svenska Freds var en av mycket få röster från civilsamhället, och den enda tydligt kritiska rösten, på listan av utvalda remissinstanser.

 

Läs Svenska Freds remissvar

FRÅGOR OCH SVAR

Har du frågor om DCA-avtalet? Vad är egentligen DCA-avtalet och vad får det för konsekvenser? Kommer kärnvapen placeras i Sverige i och med DCA-avtalet?

 

Till frågor och svar!

FÖRELÄSNING OM DCA

Vad innebär DCA för Sverige? Vad gör Svenska Freds i relation till avtalet? Gabriella Irsten, sakkunnig på Svenska Freds, föreläser om DCA-avtalet och Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå berättar om vad Svenska Freds gör relaterat till DCA.

 

Se föreläsningen

FAKTA OM DCA

I december 2023 undertecknade Sverige och USA ett bilateralt militäravtal, ett så kallat Defense Cooperation Agreement (DCA), som innebär att USA får tillgång till 17 svenska baser. Avtalet reglerar bland annat frågor som de amerikanska styrkornas rättsliga status, tillgång till svenska militärbaser och lagring av stridsfordon, ammunition och vapensystem i Sverige.

Även om avtalet är bilateralt mellan USA och Sverige så öppnar det inte endast upp för ett närmare samarbete mellan de två länderna, utan också inom ramen för Nato. Avtalet godkändes av riksdagen den 18 juni och trädde i kraft den 15 augusti 2024.

I både Norges och Danmarks DCA-avtal med USA finns det inskrivet att länderna inte accepterar förhandslagring av kärnvapen på sina respektive territorium. I Sveriges avtal med USA finns inget förbehåll mot kärnvapen. 

Försvarsminister Pål Jonson sa i december 2023 att det inte fanns behov av att skriva in ett förbehåll mot kärnvapenlagring- och övning i avtalet. ”Den svenska positionen är mycket välkänd utav USA och vi har förmedlat den också. Det finns inga förväntningar från amerikansk sida och det finns heller inga behov från svensk sida beträffande detta”. Svenska Freds är starkt kritiska till att avtalet inte inkluderar något förbehåll mot kärnvapen. 

Frågor väcks också kring vad avtalet faktiskt kan komma att innebära för Sverige och svenska invånare, till exempel vad gäller att de amerikanska soldaterna som är i Sverige ska lyda under amerikanska lagar. Amerikansk och svensk lagstiftning skiljer sig på många sätt, till exempel vad gäller lagar om sexköp och våldtäkt. Vad gäller immunitet står det i avtalet att Sverige ger USA dispens från svensk lag, men att Sverige också i särskilda fall kan dra tillbaka dispensen. Det är dock inte tydligt vad som kan utgöra ett sådant fall. Utländska baser i andra länder har visat sig innebära en ökad osäkerhet genom sexuellt våld, exploatering och trafficking.

 

Läs avtalet på Regeringens hemsida

DEBATTARTIKEL 21/4 2024

Enligt regeringsrepresentanter kommer DCA-avtalet inte att leda till ”kärnvapen eller utländska permanenta baser på svenskt territorium”. Trots att avtalet ger förutsättningar för permanent amerikansk militär närvaro i Sverige.

 

Läs debattartikeln

DEBATTARTIKEL 5/6 2024

Med DCA-avtalet riskerar sexualbrott att öka, att svensk rättssäkerhet undermineras och att arbetet för det svenska rättsväsendet försvåras. Regeringen får inte komma undan med att förhandla bort kvinnors rättigheter i sin upprustningsiver.

 

Läs debattartikeln

INTERVJU 4/4 2024

I DCA-avtalet föreslås att de amerikanska soldater som är i Sverige ska lyda under amerikanska lagar och att de får immunitet mot svenska lagar. Om soldaterna begår brott så sköts detta alltså av det amerikanska rättsväsendet. 

 

Läs intervju med Gabriella Irsten