Israel
-
-
Rank: 3,12
Den svenska vapenexporten till Israel har bakåt i tiden varit liten; 2012 och 2013 exporterades bland annat pansarplåt för jämförelsevis små summor. 2022 skedde dock ett skifte då företag i Sverige tilläts exportera krigsmateriel till ett värde av 4,7 miljoner kronor. 2023 exporterades krigsmateriel för 17,6 miljoner till Israel, och 2024 var summan 21,4 miljoner kronor.
Den svenska exportkontrollmyndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) menar att den inte har ändrat praxis vad gäller svensk krigsmaterielexport till Israel utan att exporten 2022 och 2023 är en del av ett kontrakt som slöts innan exportvaran klassades som krigsmateriel, och myndigheten har tillåtit leveranser att fortsätta. ISP vill inte säga vad exporten består av men den faller inom kategori 5: Eldlednings-, övervaknings- och varningsutrustning samt relaterade system, utrustning för försök och skottställning samt motmedelsutrustning som utformats särskilt för militär användning samt komponenter och tillbehör som utformats särskilt för dessa. ISP motiverar beviljandet av exporten med att svensk krigsmaterielindustri är beroende av viss import från israeliska företag och menar att ett exportstopp skulle sätta det berörda vapenföretaget i en jobbig sits. Det senaste tillståndet som beviljas, enligt ISP, var den 10 oktober 2023. ISP har valt att inte dra tillbaka redan utfärdade tillstånd, vilket leder till att export ändå kan fortsätta. ISP har även efter detta beviljat tillfälliga tillstånd, sannolikt för att möjliggöra samarbete mellan svensk och israelisk vapenindustri. Även i rapporten över vapenexporten 2024 framgår det att svensk krigsmateriel har skickats till Israel mitt under brinnande krig, fastän ISP har mandatet att stoppa leveranser av tidigare inköp. Även denna gång gällde det materiel som faller under kategori 5.
I slutet av oktober 2023, samtidigt som kriget pågår i Gaza, tecknade Försvarets materielverk (FMV) ett miljardavtal med det israeliska vapenföretaget Elbit Systems Sweden AB. Elbit är Israels största vapenföretag och en av de främsta leverantörerna till den israeliska militären. Avtalet gäller köp av krigsmateriel från Elbits dotterbolag i Sverige, sträcker sig över tio år och är värt 1,7 miljarder. Avtalet handlar om förbandsintegration för det taktiska ledningsstödssystemet LSS Mark, de ska med andra ord digitalisera en mängd olika plattformar och system för den svenska armén. Enligt Elbit bidrar den här affären starkt till företagets etablering i Sverige. Det finns idag inga regler vad gäller inköp eller import av krigsmateriel till det svenska försvaret. Försvarsmakten har även köpt krigsmateriel från Israel mitt under det pågående kriget mot Gaza. Beställningen är värd 390 miljoner kronor och det svenska vapenföretaget Saab ska installera systemet på Jas Gripen för att ersätta äldre utrustning på det svenska stridsflygplanet. Systemet, som kommer från det israeliska statliga företaget Rafael, används våren 2024 i flygangrepp mot Palestina för att guida bomber mot civila. Systemet marknadsförs som ”testat under verkliga stridsförhållanden”.
I mars 2025 framkom det att Sverige fortsatt att importera israeliska vapen trots det pågående kriget i Gaza. Under de senaste åren har Sverige importerat krigsmateriel från Israel för hundratals miljoner kronor. På listan över de länder som Sverige köper mest krigsmateriel av hamnade Israel på tolfte plats.
Dagens ETC har också avslöjat att svenska vapensikten från företaget Aimpoint används av den israeliska militären. Siktena är rödpunktsikten som tagits fram för civilt bruk, för användning inom jakt och sportskytte, men som idag också produceras och exporteras för att användas av militära styrkor. De klassas inte som krigsmateriel och det finns därmed ingen kontroll, eller redovisning, över vem som köper dem. Samma sorts sikten har tidigare köpts av bland annat ryska säkerhetstjänsten FSB, något som Expressen rapporterat om.
Sedan Israel utropades som stat 1948 har en konflikt gällande territorium pågått mellan Israel och Palestina. Israel ockuperar västbanken, östra Jerusalem och Gazaremsan vilket begränsar palestiniernas grundläggande mänskliga rättigheter, som till exempel rörelsefrihet. I början av 2020-talet intensifierades striderna återigen och sammandrabbningar som ledde till dödliga utfall skedde regelbundet mellan den israeliska militären och palestinier. Sedan offensiven i oktober 2023 har det dödats över 50 000 palestinier i Gaza, och enligt FN:s organ för mänskliga rättigheter är 70% av offrena kvinnor och barn. Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har begärt en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den före detta försvarsministern Yoav Gallant för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Internationella domstolen (ICJ) har också konstaterat att Israels ockupation av palestinska områden är olaglig. Rapporter från bland annat FN och Amnesty kommer fram till slutsatsen att Israels handlingar går att bedömas som som folkmord.
Referenser:
Amnestys rapport om Israels folkmord mot palestinier
BBC News om dödstalet i Gaza
Dagens ETC om Sveriges import av israeliska vapen
Artikel i Dagens Nyheter om Aimpoint
Diakonia om ICC:s arresteringsorder
Diakonia om konflikten mellan Israel och Palestina
Elbit Systems hemsida
Möte med Inspektionen för strategiska produkter, maj 2023.
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.
UI om konflikten mellan Israel och Palestina.
UN News om folkmord i Gaza
Sidan uppdaterades senast april 2025.
Nästa land:Vapenkartan
Klicka på ett land för att lära dig mer om landets relation till svensk vapenexport.
-
Albanien
-
Algeriet
-
Australien
-
Bahrain
-
Bangladesh
-
Botswana
-
Brasilien
-
Brunei
-
Bulgarien
-
Colombia
-
Danmark
-
Egypten
-
Estland
-
Filippinerna
-
Finland
-
Frankrike
-
Förenade Arabemiraten
-
Grekland
-
Grönland
-
Hongkong
-
Indien
-
Indonesien
-
Irak
-
Israel
-
Italien
-
Japan
-
Jordanien
-
Kanada
-
Kazakstan
-
Kuwait
-
Lettland
-
Litauen
-
Malaysia
-
Mexiko
-
Montenegro
-
Myanmar
-
Nederländerna
-
Nigeria
-
Norge
-
Oman
-
Pakistan
-
Peru
-
Polen
-
Qatar
-
Ryssland
-
Saudiarabien
-
Schweiz
-
Singapore
-
Spanien
-
Sri Lanka
-
Storbritannien
-
Sverige
-
Sydafrika
-
Sydkorea
-
Tanzania
-
Thailand
-
Tjeckien
-
Tunisien
-
Turkiet
-
Tyskland
-
Ukraina
-
Ungern
-
USA
-
Zambia
-
Österrike
Välkommen till vapenkartan!
Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.
Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.